Minister: - Aarhus har knækket koden
Skal man være en del af det danske samfund, skal man bidrage. Det har man fundet ud af i Aarhus, som minister vil have hele landet til at lære af.
Hele landet kan med fordel kigge mod Aarhus, når det kommer til at få borgere med integrationsbehov i arbejde.
- Der har Aarhus knækket koden på en række områder, og det vil vi gerne lære af - også på landsplan, siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).
Han havde fredag lagt vejen forbi Aarhus for at lære af den såkaldte Aarhus-model.
Det var nemlig det første sted i landet, da kommunen sidste år vedtog en nytteindsats med den hensigt at få folk i uddannelse eller job.
Det gøres blandt andet ved at inkludere sprogundervisning, og derfor er der også særligt fokus på borgere med udlændingebaggrund.
Krumspring virker
Ifølge social- og beskæftigelsesrådmand Anders Winnerskjold (S) handler det om, at folk bliver selvforsørgende, kommer i job og begynder at tjene deres egne penge.
- Vi skal lave en masse krumspring for at nå derhen.
- Vi stiller nogle ret klare, markante krav, men til gengæld hjælper vi også borgeren med de udfordringer, der måtte være. Det er en rimelig håndholdt indsats, vi laver, til gengæld virker det, siger Anders Winnerskjold.
Det er særligt job inden for velfærdsområdet, hvor der er mangel på arbejdskraft, der gerne skal besættes, men også private virksomheder med medarbejdermangel har fået nye rekrutteringsmuligheder.
Målgruppen for nytteindsats er:
borgere på selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse
borgere, som har modtaget uddannelses- eller kontanthjælp i tre ud af de seneste fire år, og som ikke har bestået minimum Prøve i Dansk 2 eller ikke har gennemført 6. klasse
I Aarhus Kommune omfattes ca. 1550 borgere i alderen 18-67 år af nytteindsats. Heraf er cirka 20 procent jobparate, mens 80 procent er aktivitetsparate. Målgruppen består af 57 procent kvinder og 43 procent mænd. Størstedelen har sammensatte udfordringer, fx svage danskkundskaber, ingen uddannelse og dårligt helbred. Særligt kvinder med ikke-vestlig baggrund over 40 år er overrepræsenteret i gruppen.
Kilde: Aarhus Kommune (2022)
Ministeren håber, at man i løbet af et halvt års tid vil se en lignende model indført på landsplan.
- Vi vil arbejde på, at de kommuner med mange med udenlandsk baggrund, som er svære at få i arbejde, sætter de samme mål som her i byen, så de også kommer lige så meget i arbejde, for det er en del af at være i det danske samfund, at man bidrager, ligesom man får nogle ting i samfundet, siger Kaare Dybvad Bek.
Og ministerens tur til Aarhus er da heller ikke spildt. Modellen ser nemlig ud til at virke. Målet var at skabe job for 500 borgere over en toårig periode, og det er allerede nu nået med 520 borgere i nyttejob efter et år.