Minister erkender: Alex har ikke fået hjælp nok
Den ansvarlige minister tror på, at et nyt tilbud er en god løsning for mennesker som Alex Aria Zelina Balógh.
- Mennesker, der slås med et behandlingskrævende misbrug og en psykisk lidelse, har i for mange år ikke fået den nødvendige hjælp og behandling.
Det konstaterer indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i et skriftligt svar til TV2 Østjylland.
TV2 Østjylland har de seneste dage fortalt om 30-årige Alex Aria Zelina Balógh fra Aarhus.
Hun er psykisk syg, pillemisbruger og hjemløs. Og så har hun været indlagt i psykiatrien og på hospitalet flere gange, end det kan tælles i hendes sagsakter.
Nyt tilbud på vej
Alex Balógh tilhører gruppen af de mest udsatte borgere i landet.En gruppe, der er notorisk svære at behandle, fordi deres problemer er så komplicerede, at det ikke kan håndteres i ét tilbud.
I september 2024 åbner et nyt behandlingstilbud til borgere, som både kæmper med psykisk sygdom og misbrug.
- Tilbuddet, der forankres i regionerne, kan forhåbentlig også være med til at forebygge, at denne gruppe af sårbare mennesker ryger ind og ud af psykiatrien, skriver indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde videre.
Oppe mod tiden
Skiftende kommuner har gennem mere end 20 år forsøgt at hjælpe Alex Balógh.Hun har været mere eller mindre fast patient i psykiatrien i 15 år. Og hun mener selv, hun er oppe mod tiden.
- Jeg ved ikke, om jeg er i live om et år, har hun tidligere sagt.
Alex Balógh lever en forhutlet tilværelse på gaden i Aarhus. Hun har været hjemløs, siden hun blev løsladt fra en fængselsdom sidste år.
Hendes diagnoser og misbrug gør hende utilregnelig. Hun udøver hærværk, kravler op i kraner og falder om foran tilfældige mennesker i en rus af stærk medicin.
Der findes ifølge VIVE omkring 9000 borgere i Danmark, som kæmper med både psykisk sygdom, misbrug, hjemløshed og kriminalitet.
Nyt tilbud til personer med dobbeltdiagnoser
Mennesker, der som Alex har en psykisk lidelse og samtidig er afhængige af rusmidler, får fra 1. september 2024 et nyt, samlet behandlingstilbud.
Det nye tilbud skal ifølge Sundhedsstyrelsen være fleksibelt og lettilgængeligt, så det bliver nemt for patienterne at få behandling på det rigtige tidspunkt og af det rette omfang.
Det er ikke nødvendigt at have en diagnose for at blive henvist – men der skal være en mistanke om, at en person både har en psykisk lidelse og problemer med brug af rusmidler. Der vil blandt andet være udgående funktioner, hvor personalet i psykiatrien kan tage ud i de miljøer, hvor patienten færdes.
Tiltaget er tiltænkt de 9000 mest udsatte borgere i Danmark og er et resultat af den tiårs-plan for psykiatrien, som regeringen vedtog i 2022.
Planen inkluderer oprettelsen af lettilgængelige, psykiatriske sundhedstilbud til børn og unge i kommunerne, forbedret støtte til mennesker med svære psykiske lidelser, oplysningskampagner og styrkelse af tværfaglige miljøer og forskning.
Aftalen inkluderer desuden hjælp til pårørende og støtte til unge med psykiske lidelser i job eller uddannelse samt fokus på tværfagligt samarbejde og deling af oplysninger.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Har forsøgt at hjælpe
TV2 Østjylland har i forbindelse med historien om Alex Balógh forelagt både Region Midtjylland samt Aarhus og Syddjurs kommuner hendes sag og oplevelser.
Alle tre parter oplyser, at de har forsøgt at hjælpe Alex, når de har været i kontakt med hende i henhold til lovgivningen og de forpligtelser, de tre instanser hver især er underlagt.
De oplyser også, at de generelt har haft svært ved at få et samarbejde med Alex stablet på benene. Både fordi hun kan være utilregnelig i sin kontakt, men også fordi hun har afvist flere af de tilbud, hun har fået gennem tiden i forhold til behandling og i forhold til en eventuel bolig.
Hos Aarhus Kommune, der i dag har handlepligten i forhold til Alex, oplyser de, at de fortsat arbejder på at finde en bolig.