Nu graves minkene op - her skal de brændes

Millioner af mink blev i hast gravet ned ved to jyske militærområder. Nu skal de graves op og brændes af. Afbrændingen kommer blandt andet til at ske i Lisbjerg ved Aarhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er ved anlægget her i Lisbjerg, at minkene blandt andet skal brændes af. Foto: AffaldVarme Aarhus

Når de afdøde mink den kommende tid skal brændes af, kommer det blandt andet til at ske ved AffaldVarme Aarhus' anlæg i Lisbjerg nord for Aarhus.

Det oplyser AffaldVarme Aarhus.

- Det er ikke en ønskeopgave. Men det er en opgave, som vi alle må hjælpe med til at løse. Derfor har vi budt os til, siger Bjarne Munk Jensen, administrerende direktør i AffaldVarme Aarhus.

Han forklarer, at forbrændingsanlægget i Lisbjerg er et ud af i alt 13 værker, der har påtaget sig opgaven.

Det er politikerne på Christiansborg, der sidste år besluttede, at minkene, der er gravet ned i massegrave ved Holstebro og Karup, nu skal graves op og brændes.

Opgaven har siden været i udbud, og her har AffaldVarme Aarhus budt sig til og altså fået noget af opgaven.

Kan give lugtgener

Bjarne Munk Jensen fortæller, at de i forbindelse med arbejdet vil tage mange forholdsregler for at mindske lugtgenerne for naboerne.

- Når mink har ligget nedgravet i et halvt år, er det svært at forudsige, hvad det er for et materiale, vi modtager. Derfor kan vi heller ikke sige ret meget om, om det kan give nogle lugtgener for naboerne. Men vi gør alt, hvad vi kan for at minimere det, siger Bjarne Munk Jensen.

Cirka 15,4 millioner mink blev i november 2020 slået ned som følge af en mutation af coronavirus blandt minkene. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

For at undgå lugtgener lukkes portene, og minkene brændes hurtigst muligt efter ankomst.

Skal beboerne i Lisbjerg forberede sig på lugtgener?

- Vi håber det ikke, fordi vi vil prøve at lukke siloen hurtigst muligt, når minkene kommer, og få det håndteret, inden vi åbner siloen igen. Jeg kan garantere, at det, der kommer ud af skorstenen, ikke lugter af mink, siger Bjarne Munk Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han uddyber: 

- Vi kommer til at gøre det sådan, at når vi lukker ned for normal rest– og industriaffald klokken 17, så kommer minkene derefter. Så blander vi det med det øvrige affald og lader det brænde i løbet af natten. Så hvis det lugter fra siloen, bliver det i løbet af natten, og så skulle det gerne være væk inden næste morgen.

OVERBLIK: Fire millioner mink graves op af jorden igen

Millioner af mink blev i hast gravet ned ved to jyske militærområder. Nu skal de graves op og brændes af.

Cirka fire millioner mink blev i november sidste år begravet på to militærområder i Midt- og Vestjylland.


Nu skal de døde mink graves op igen og brændes af.


Læs om sagen her.


* Cirka 15,4 millioner mink blev i november 2020 slået ned som følge af en mutation af coronavirus blandt minkene. 


* Det var regeringens beslutning, at alle mink skulle aflives. Det blev blandt andet forklaret med en frygt for, at det muterede coronavirus kunne udgøre en trussel mod en kommende vaccine mod covid-19.


* En del af de aflivede mink blev bortskaffet af virksomheden Daka, der normalt står for destruktion af dyr fra landbruget. Andre blev brændt på nogle forbrændingsanlæg.


* Cirka fire millioner mink blev i perioden efter aflivningen nedgravet i gravrender ved to militærområder i Nørre Felding ved Holstebro og Kølvrå ved Karup. Det skyldtes, at myndighederne manglede kapacitet til afbrænding. 


* Nedgravningen af de mange mink vakte stor modstand i nærområderne, da man frygtede, at minkgravene kunne forurene grund- og drikkevand.


* Et politisk flertal bestående af regeringen, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Frie Grønne besluttede 20. december, at de aflivede mink skulle opgraves seks måneder senere.


* Til den tid udgør minkene ifølge en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium ikke længere en smitterisiko.


* Torsdag 13. maj begynder arbejdet med at grave de første døde mink op. 


* Alle de døde mink, der tilsammen vejer mellem 10.500 og 15.000 ton, ventes opgravet og bortskaffet i midten af juli.


* Fødevareministeriet anslog først, at det ville koste 80 millioner kroner at løse opgaven. Men man har for en sikkerheds skyld bedt Folketinget om en beløbsramme på 150 millioner kroner til at få klaret opgaven.


Kilder: Fødevareministeriet, Ritzau.

Det var regeringens beslutning, at alle mink skulle aflives. Det blev blandt andet forklaret med en frygt for, at det muterede coronavirus kunne udgøre en trussel mod en kommende vaccine mod covid-19.

Arbejdet med at brænde minkene kommer til at foregå i perioden fra den 25. maj til den 15. juli. Her ventes forbrændingsanlægget i Lisbjerg at modtage 30 tons mink om dagen.

Men allerede på fredag ankommer det første læs mink til Lisbjerg til en slags prøveafbrænding, der skal være med til at klarlægge, hvordan arbejdet bedst tilrettelægges de kommende måneder. 

En samfundsopgave

På forbrændingsanlægget i Lisbjerg tager de sig normalt af almindeligt forbrændingsaffald og altså ikke døde dyr. 

- Men alle forbrændingsanlæg har budt sig til for at være med til at løse den her samfundsopgave. En stor del af os er offentligt ejet, og det er en offentlig opgave, så derfor skal vi selvfølgelig være med til at løse den, siger Bjarne Munk Jensen.

Han fortæller, at der er helt styr på sikkerheden.

- Myndighederne har sagt, at når minkene har ligget et halvt år, så er der ikke smitterisiko. Minkene håndteres desuden af maskiner, og derfor har vi ikke formodning om, at det er en større sundhedsrisiko for vores medarbejdere end normalt. Vi kender den type affald, der kan komme, og derfor har vi nogle helt klare forholdsregler for, hvilke værnemidler man skal være iført, hvis man skal ind i maskinerne. 

Denne artikel er opdateret tirsdag klokken 11.00 med uddybende kommentarer fra Bjarne Munk Jensen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her