Ny behandling mod aggressive kræftformer
Kræftens gåde er langtfra løst. Men såkaldt immunterapi er i færd med at revolutionere kræftbehandlingen
Med en ny behandling udført som forsøg er det lykkedes at holde otte ud af ti patienter med modermærkekræft, der har spredt sig til for eksempel leveren, i live i to år efter behandlingen.
Til sammenligning lever kun få procent med modermærkekræft i samme tidsrum, hvis de ikke behandles. Mens omkring ti procent overlever med kemoterapi, skriver Jyllands-Posten.
I Aarhus er man klar til at gå i gang med behandlingen.
Overlæge Henrik Schmidt, Aarhus Universitetshospital, håber, at han hurtigt kan komme i gang med behandlingen, der er den seneste udvikling inden for immunterapi, der går ud på at lære kroppen selv at slå kræften ihjel.
- Vi er længst med immunterapien inden for modermærkekræft, men vi ser, at det også virker ved en række andre kræfttyper.
- Vi er kun lige i begyndelsen, og immunterapi kan i fremtiden blive den foretrukne behandlingstype på en række kræfttyper i stedet for kemoterapi. Det er simpelthen mere effektivt og med færre bivirkninger, siger Henrik Schmidt til Jyllands-Posten.
Den nye behandling er en kombination af såkaldte antistoffer, der føres ind i blodet. Behandlingen er godkendt i USA og ventes at blive godkendt i Danmark i løbet af få måneder.
Behandlingen med de to antistoffer er blot en af flere typer immunterapi, der på få år er stormet frem.
På Herlev Hospital har man gode erfaringer med at behandle patienter, der ellers nærmest er opgivet af lægerne, med en anden type immunterapi, såkaldt T-celleterapi.
Kræftens Bekæmpelse i Aarhus: Håber på 1.500.000 kroner
Mere end en tredjedel af de patienter, som fra 2009 til 2014 modtog behandling, lever stadig.
- Det skal man sammenligne med en overlevelsesprocent på nærmest ingenting, siger læge Troels Holz Borch, Herlev Hospital, til Jyllands-Posten.
Kræftens Bekæmpelse er heller ikke i tvivl om immunterapiens effekt.
- Vi ser immunterapi som et paradigmeskift i behandlingen af kræft, siger lægefaglig sekretær Jens Oluf Bruun Pedersen til Jyllands-Posten.