Nydanske homoseksuelle strømmer mod Aarhus for hjælp

Netværket Sabaah, der hjælper homoseksuelle nydanskere, oplever altid nye ansigter til deres møder i Aarhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvmordstanker, frygt for at blive udstødt eller tvangsgift fylder hos et hurtigt voksende antal nydanske homoseksuelle, der søger hjælp i netværket Sabaah i Aarhus.

Det er kun et halvt år siden, at organisationen, der stammer fra København, slog dørene op til et månedligt møde.

Mødelokalet må de låne af Aidsfondet - for med kun 6000 kroner i støtter fra Aarhus Kommune, er det midler bevilliget fra København Kommune, der har dækket indsatsen i Aarhus også.

- Først kom der et par stykker til møderne. Nu er vi oppe på tyve personer. Der er nye ansigter hver gang, og de kommer fra hele Jylland, fortæller Wagner Lønstrup, der kommer i netværket sammen med sin muslimske kæreste.

Han står frem i håb om, at endnu flere vil have mod til at opsøge netværket, og at omverdenen vil forstå, hvad han og hans kæreste har stået igennem de seneste to år.

- I netværket kan min kæreste fortælle om sin frygt. Han er bange for at miste kontakten til sine søskende. Jeg er bange for, at hans forældre vil gifte ham bort. De er ikke onde mennesker – de tror bare, at det er et valg, min kæreste har,  siger Wagner Lønstrup.

Kæresten har flere gange forsøgt at fortælle sandheden til sine forældre. Deres løsningsforslag har været rejser til muslimske helligdomme i udlandet, eller at han skal mere i moské.

- Sidste gang han forsøgte at tale med sin far om det, kom han helt nedbrudt hjem. Han elsker sin familie, og når de siger, at han ikke er deres søn længere, og at de ikke vil kendes ved ham, hvis han er bøsse, så sætter de ham i et valg, som ingen mennesker nogensinde bør udsættes for. At skulle vælge mellem dem han elsker. Vi holder til det, fordi min familie er stærk – også stærk nok til at favne ham, siger Wagner Lønstrup.

20 procent oplever at blive udstødt

Nydanske homoseksuelle lever et hårdt liv. Det viste den første rapport nogensinde om emnet, som Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling udgav sidste år.

Interview med 50 nydanske LGBT-personer viste, at 20 procent oplever at blive socialt udstødt fra familien, og at 33 procent har overvejet selvmord inden for det seneste år.

Sabaahs bestyrelsesmedlem Moeisha Ali Aden ønsker mere fokus fra Aarhus Kommune.

- Vi oplever folk, der flytter til København fra Aarhus for at få hjælp. Følelsen af at være den eneste i verden, der lever med en livsløgn er altødelæggende. Hvis vi kan få råd til bare to møder om måneden, vil det være en kæmpe hjælp for disse mennesker, siger Moeisha Ali Aden, der understreger, at det ikke kun handler om en økonomisk håndsrækning.

- Det vil betyde alverden for folk, at de kan mærke og høre at Aarhus Byråd har deres ryg, siger Moeisha Ali Aden.

Og det gør indtryk på rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Thomas Medom (SF).

At op mod tyve personer møder op for at få hjælp til møderne, kommer bag på ham.

- De skal ringe til mig, så rydder jeg kalenderen, så vi kan mødes . Vi vil gerne støtte op om Sabaahs vigtige arbejde, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her