Pia nægtede at give op: Nu er to sigtet i skandale
Pia Krog fik medhold i klage over, at politiet stoppede efterforskning i kræftskandale-sag. Nu er to sigtet - og det gør hende glad.
- Det er jeg umådelig glad for. På egne vegne, men også på vores alles vegne, som har været ramt. Det er et skridt på vej - måske - imod at få fastslået, hvor ansvaret ligger.
Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Pia Krog på, at Østjyllands Politi har sigtet to personer i forbindelse med kræftskandale-sagen på Aarhus Universitetshospital, hvor patienter ventede for længe på at blive opereret på mave- og tarmkirurgisk afdeling.
Der blev begået fejl i 306 sager, hvor patienter ventede alt for længe på at få behandling for kræft. En af dem, var Pia Krogs sag. Det var også hende, som klagede over, at politiet stoppede efterforskning af sagen - og fik medhold.
Nu glæder hun sig over, at der muligvis bliver en retssag.
- Det er vigtigt, fordi så bliver det tydeligt, at det her ikke må ske i Danmark igen. Jeg synes, det er grotesk, hvis man kan foretage sig noget, som er så ulovligt og berører så mange. Det må simpelthen ikke ske, siger Pia Krog.
Vigtigt at placere ansvar
For den kræftramte kvinde er det også vigtigt, at der bliver placeret ansvar i sagen. Det vil desuden give hende mere tryghed.
- Det ville give mig større tryghed og tillid til systemet, end jeg har i dag. Hvis jeg - gud bedre det - skulle stå i det engang igen, så vil jeg ikke være den søde og tålmodige Pia, som venter på sin tur. Så vil jeg bide mig fast i anklerne på dem, fortæller hun.
Østjyllands Politi har rejst sigtelser mod to personer. Begge har fået nedlagt navneforbud ved et retsmøde i Retten i Aarhus tirsdag, viser en retsbog, som Ritzau har fået aktindsigt i.
De er sigtet for brud på straffelovens paragraf 155, 156 og 157, som handler om misbrug af stilling, at undlade at opfylde sin pligt og om skødesløshed i tjenesten.
Bliver aldrig fri for kræft
Pia Krog har det i dag godt. Også selvom hun med egne ord aldrig bliver rask og fri for kræften.
- Men det går godt. Jeg er i noget eksperimental-behandling på OUH (Odense Universitetshospital, red.), og det går rigtig godt. Det har hjulpet, fortæller hun, som har metastaser på lungerne.
Hver 14. dag går turen til Odense, og det gør Pia Krog gladeligt, hvis det kan forlænge livet.
- Jeg føler mig ustyrlig heldig, fordi jeg er med i det her. Så bliver jeg også scannet jævnligt, og skulle der opstå noget, så vil de rimelig hurtigt fange det, siger hun.
Men hvad så med tilliden til systemet - hvordan er den i dag?
- Jeg stoler på OUH, som jeg er tilknyttet nu, men hvis jeg skulle forbi AUH, så er det en anden sag, konstaterer hun.