Piller, vodka og hærværk: Her er Alex i dag

Da TV2 Østjylland fortalte om Alex Balógh i september 2023, var hun en hjemløs misbruger forpint af diagnoser. Nu har hun fået et sted at bo, men misbrug og diagnoser fylder stadig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alex Aria Zelina Balógh sidder og mixer vodka og energidrik uden for kontoret ved det botilbud, hun flyttede ind i først i juni.

Som sædvanligt er der fuld smadder på technoen fra den lille højtaler, hun har med sig over alt.

Men den 31-årige kvinde er altså ikke længere hjemløs, og ifølge hende selv er det en markant forbedring af hendes liv.

- Man skal lige vænne sig til det. Man tager mange ting med fra gaden. Hvis der er problemer, løser du dem selv. Du spørger ikke efter hjælp. Man skal lige have med in mente, at der er nogen, der gerne vil hjælpe dig, siger hun.

Stedet er drevet af Aarhus Kommune og er for borgere over 29 år med handicap, psykiske og sociale problemer eller misbrug. Alex Balógh er ikke handicappet, men sociale problemer, diagnoser og misbrug har hun rigeligt af.

Nu har jeg et sted, hvor jeg kan trække mig tilbage med mine egne ting
Alex Aria Zelina Balógh

Ud over lejligheden er her vaskeri og fælleslokaler, hvor beboere og personale kan hygge sig og spise sammen. Og så er der kontoret, hvor hun i weekenden smadrede endnu en rude, da frustrationerne kogte over, og den "indre pitbull" gik amok, som hun beskriver det.

For det sker stadig, og af samme grund er hendes højre hånd pakket ind i forbinding.

Selvskade

I denne artikel beskrives selvskade og tanker om selvmord. Kæmper du selv med sådanne tanker, kan du kontakte Livslinjen på telefon 70 201 201 eller Foreningen Spiseforstyrrelse og Selvskade på telefon 70 10 18 18.

En livslang nedtur

TV2 Østjylland fortalte første gang om Alex Balógh i september 2023. På det tidspunkt var hun hjemløs, stærkt afhængig af benzodiazepiner, opioider og anden receptpligtig medicin.

Hun slugte 40 piller i løbet af en enkelt nat og blev kørt væk i en ambulance, efter hun kollapsede på en lille jordhøj i et grønt område i Skejby.

Hun kaldte det sit fredssted, for der kunne hun være i fred og passe sig selv og sit misbrug.

Men i desperation over situationen og med følelsen af, at hun løb panden mod muren, når hun forsøgte at få hjælp hos kommunen og i psykiatrien, kontaktede hun TV2 Østjylland.

Det blev til fortællingen om en forsømt pige fra Ungarn, der som fire-årig blev adopteret af ægteparret Hans Grønbæk og Birgit Gundersen, der stod klar med åbne arme, kærlighed og et trygt hjem i Lime på Djursland.

Alle de ydre forudsætninger for et godt liv var til stede, men med sig havde Alex et indre kaos udløst af massivt omsorgssvigt, der sad så dybt i hende, at selv to ressourcestærke forældre og velfærdsstaten Danmark måtte give fortabt.

Gennem hele opvæksten kæmpede hun med angst og havde store vanskeligheder med at danne relationer og knytte sig til andre.

Hun var egenrådig, ville kun lege dinosaur og tegne fabeldyr med mørke øjne, og i fjerde klasse opgav hun skolen.

Det blev mere og mere tydeligt, at Alex Balógh var udfordret i en grad, så forældrene måtte have hjælp. I 11-års alderen flyttede hun derfor hjemmefra, og siden har hun levet et liv på institutioner, botilbud og psykiatriske afdelinger, indtil hun blev løsladt til hjemløshed efter en fængselsstraf i januar 2022.

I den efterfølgende tid blev jordhøjen og letbanestationen i Skejby det nærmeste, hun kom et hjem mellem sine ophold i detentionen og akutpsykiatrien.

Pillerne og den satans flaske

Et år er gået, og i forhold til dengang er en lejlighed, en seng at sove i og muligheden for faste måltider en væsentlig forbedring.

- Jeg har fået meget hjælp efterfølgende. Jeg har fået meget opbakning. Nu bor jeg her i noget, der minder om en lejlighed. En startlejlighed, men bedre end gaden. Nu har jeg et sted, hvor jeg kan trække mig tilbage med mine egne ting, siger hun.

Foto: Kristian Vinther Brøndum

Et hjem er da også den første og mest basale forudsætning for at kunne tage fat på de øvrige udfordringer hun har, i det kaos af et liv hun lever.

Det forklarede en af de psykiatere, der har fulgt hende i årevis, da TV2 Østjylland oprullede Alex' historie sidste år.

Og udfordringerne er fortsat massive.

For på alle andre parametre er gensynet med hende et forstemmende deja-vu af menneskeligt forfald forårsaget af det voldsomme misbrug, konstant akkompagneret af hardcore techno.

Jeg drikker rigtig meget alkohol. En satans flaske Smirnoff hver dag
Alex Aria Zelina Balógh

- Jeg indtager nogle andre stoffer, end jeg gør normalt, og mit misbrug er også eskaleret rigtig meget den seneste måned. Det er Tramadol, det kan være Valium, det kan være Xanax. Det kan også være Rivotril og Fentanyl, fortæller hun og lyder som en erfaren apoteker.

Og modsat sidst, TV2 Østjylland talte med Alex Balógh, er der nu også store mængder alkohol inde i billedet.

- Jeg drikker rigtig meget alkohol. En satans flaske Smirnoff hver dag. Det er lidt for klamt.

Et indblik i Alex' hverdag

Uddrag af notater fra vagter, ansatte og sagsbehandleren på botilbuddet, hvor Alex flyttede ind 11. juni:

13. juni: Kl. 6.20 skriver Alex en sms, hvori hun skriver, at hun vil stikke en kniv i maven på sig selv. Kl. 7.00 kontakter jeg 114. Politiet kommer, a-nøgle udleveres. Politiet taler med hende (…) Politiet kører igen. Alex fortsætter med vasketøjet. Vi taler sammen indtil personalet kommer. Alex er smilende og venlig i kontakten.

15. juni: Kl. 23.05 går A. amok på inventar udvendigt med en hammer. Jeg tilkalder øjeblikkeligt politiet, som kommer med det samme. Hun køres på Skejby. Psykiatrien nægter at hjælpe, trods politiets protest.

17. juni: Kl. 05.37 ringer A. og siger at jeg skal tage en kniv eller saks med ned til hende. Hun havde bundet et reb omkring sin hals. Jeg brugte saksen til at skære rebet over. Efterfølgende var tingene okay.

25. juni: Alex er grædende, da hun genfortæller oplevelse omkring indlæggelse i weekenden. Hun giver udtryk for, at hun ikke oplever at blive taget alvorligt, når politiet, læge, ambulance bliver tilkaldt ifm. episoder.

1. juli: Vi har igennem dagen besøgt Alex i lejligheden, hvor hun stolt viser den frem. Hun er kommet rigtigt langt med indretningen.

2. juli: Alex havde det godt indtil hun så en gammel besked fra hendes familie som gjorde hende sørgelig. Savner sin familie. Endte med at tage en blanding af stærk medicin.

16. juli: Alex fortæller at to af vagterne har været forbi i mandags. Hun er smilende og griner, da hun forklarer at de har hygget og fjollet på kontoret. Hun griner flere gange, da hun genfortæller. Jeg italesætter at det ser ud til at hun havde det rigtig sjovt, hvilket hun grinende svarer ja til. Alex fremstår veltilpas, glad, smilende og i godt humør. En rigtig hyggelig dag.

2. august: Fra vagtens start opleves det at A. er "ude af kontrol". Tager en skovl og smadrer ruden til kontoret (…) Går truende imod vagten med skovlen. Vagten forholder sig roligt i kontakt til A. men siger at han ikke tolererer, hvis A. smadrer hans bil.

Kilde: Notater fra Aarhus Kommune

Mulighederne er udtømte i psykiatrien

Og midt i det hele er der tilsyneladende et nyt paradoks, hvor den totale mængde af udfordringer i hendes liv gør, at hun er svær at finde en samlet løsning til. For mens kommunen begynder at have fat om hendes hjemløshed og måske på længere sigt misbrug, så ligner hun lige nu definitionen på en umulig opgave i psykiatrien.

Hun er diagnosticeret med ADHD, emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse og selvskadende adfærd, som hun forsøger at flygte fra gennem misbruget.

- Det er for at køre mig selv low på energi, fordi jeg bliver ved med at køre oppe i hovedet, og det skal bare slukkes, siger hun.

Diagnoserne og det voldsomme misbrug gør den 31-årige kvinde til det, man fra systemets side betegner som en borger med dobbeltdiagnoser og komplekse problemer. Og som TV2 Østjylland tidligere har fortalt, er det en størrelse, selvsamme system har svært ved at håndtere.

De har ikke ønsket at have noget at gøre med mig eller se mig
Alex Aria Zelina Balógh

Efter TV2 Østjyllands dokumentar om Alex Balógh i fjor blev hun i december tilbudt en af de få pladser til patienter med dobbeltdiagnoser på Regionshospitalet i Viborg. Psykiatriens såkaldte særlige pladser.

Men efter 13 dage blev hun udskrevet og stod på gaden igen. Af hendes lægejournal fremgår det, at den læge, der havde kontakten til Alex Balógh i Viborg, havde svært ved at se, hvad der kunne hjælpe. Hun fremstod fysisk truende og var samarbejdsvanskelig.

Det er det sidste længere behandlingsforløb, hun har været i hos psykiatrien, og der er ikke planer om flere trods hendes mange diagnoser, ”... da behandlingsmulighederne vurderes udtømte”, som der står i den seneste koordinationsplan fra den 31. maj i år.

Psykiatrien indfaser nyt tilbud

Lige nu er psykiatrien i gang med at omlægge en række pladser i psykiatrien for at lave et samlet dobbeltdiagnosetilbud.

I hele landet skal der laves 88 pladser til et længerevarende og mere fleksibelt tilbud forankret i den regionale psykiatri målrettet gruppen af patienter, som har psykiatriske, misbrugsrelaterede og sociale problemer samtidig.

Fra 1. september 2024 er man gået i gang med at indfase 11 pladser i Skejby.

Kilde: Sundhedsministeriet og Region Midtjylland.

- De har ikke ønsket at have noget at gøre med mig eller se mig, konstaterer hun.

Udfordringen er altså tilsyneladende også hendes egen manglende vilje til at samarbejde og det voldsomme temperament.

”Akutafdelingen har gennem flere måneder været præget af, at Alex blev udadreagerende og smadrede inventar, samtidig med, at hun ikke ønskede at indgå i behandlingen", står der i planen.

Derfor kan der nu udelukkende blive tale akutte indlæggelser, når hun har behov for det.

Med til historien hører da også, at Alex Balógh gør det svært for sig selv. Hun kan have svært ved at håndtere, at folk vil hjælpe hende, og hun kan være voldsomt udadreagerende og true folk omkring sig – for eksempel modtog hendes sagsbehandler beskeden her i april, før hun fik et sted at bo.

"Jeg kommer fysisk op på jeres lortekontor i dag med våben - og nakker dem jeg kan få fat i! Så ved jeg i det mindste, hvor jeg skal være det næste lange stykke tid! Kan være, der kommer flere med - og brænder lortet ned!"

Oftest går det ud over ting, som de førnævnte ruder i kontoret på bostedet.

Endnu et kaotisk år

Ellers har det seneste år budt på talrige episoder med politiet, ophold i detentionen og psykiatrien både med og uden tvang.

Og så var hun et smut i Odense i marts, hvor hun skulle mødes med en kvinde, hun havde skrevet sammen med gennem længere tid. Men i stedet for et nyt venskab endte turen med en sigtelse for trusler og en indlæggelse i akutpsykiatrien på Odense Universitetshospital.

Hans Grønbæk og Birgit Gundersen håber fortsat, at Alex kan komme i behandling, så hun kan få det bedre.

Forældrene har ikke set deres datter, siden hun var hjemme omkring 1. december 2023. Hun har lagt dem på is, så de har ingen kontakt. De er bare glade for, at hun har fået et sted at bo, og de håber fortsat, at hun kan komme i behandling for misbruget og hendes psykiske problemer og få hjælp til et eller andet bedre liv.

For Birgit Gundersen ser det dog ud, som om datteren er ude i et større og mere massivt misbrug end sidst, de så hende.

- Jeg er glad for, at hun har en bolig og et sted, hun kan søge til og få mad og ly. Men jeg ser også en pige, der er langt ude med alkohol og misbrug. Hun har haft misbrug tidligere, men ikke af den karakter, siger hun.

Vil gerne i behandling

Fra Aarhus Kommune er meldingen, at Alex Balógh skal have ro til at vænne sig til den nye hverdag på bostedet, og så er planen, at hun skal i misbrugsbehandling.

Spørger man hende selv, er det også den plan, hun kører efter.

- Om et år vil jeg gerne være i misbrugsbehandling, og jeg vil gerne have noget mere struktur på mit liv. Jeg kan ikke sidde nu og sige; okay jeg rører det aldrig nogensinde igen i hele mit liv. Det vil være bullshit for at sige det pænt.

- Det er små steps hele tiden på vej mod det mål, jeg gerne vil om at prøve at få en nogenlunde struktureret hverdag, tilføjer hun.

Foto: Kristian Vinther Brøndum

Det kommer ikke bag på hende, at lægerne i psykiatrien ikke mener, de kan gøre mere for hende, men hun vil gerne i behandling der også.

- Jeg har nogle diagnoser, som psykiatrien er nødt til at gøre noget ved eller hjælpe mig med.

Hun er godt klar over, at der er langt igen, men hun ligger ikke længere og roder rundt på en jordhøj i Skejby. Hun har fået hjælp.

- Jeg er taknemmelig på mange områder, selvom det måske ikke virker sådan. Jeg havde ikke troet, at det ville gå så hurtigt, og at jeg ville få egen bolig eller noget som helst overhovedet.

Svar fra Psykiatrien i Region Midtjylland

"Jeg vil gerne anerkende, at det kan være meget uhensigtsmæssigt og ikke mindst udfordrende for de patienter, der har problemstillinger og behandlingsbehov, der peger ind i mange sektorer. Vi ønsker, at alle patienter får den bedst tænkelige hjælp ud fra deres specifikke udfordringer. 

I den konkrete sag har vi vurderet, at patienten er bedre hjulpet i kommunens tilbud og ikke har nogen behandlelig psykiatrisk lidelse. Når mange udfordringer er i spil i sammenhæng med hinanden, er vores vigtigste opgave at finde ud af, hvordan vi bedst hjælper den enkelte borger videre. Vi stopper derfor aldrig blot behandlingen af en patient, men på baggrund af konkrete faglige vurderinger træffer vi valg om, hvad der er bedst for patienten."

Jakob Paludan, lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google