Stadionprojekt koster 'det hviie' ud af øjnene: Politikere kræver svar på, hvad der gik galt
Der er fra flere sider blevet stillet spørgsmål ved, hvorfor Jacob Bundsgaard ikke tidligere har fortalt, at budgettet ville skride.
Det oprindelige budget lød på 746 millioner kroner for et nyt stadion i Aarhus.
'De Hviie' fra Fredensvang skulle have sig en ny og moderne hjemmebane i skoven nær Marselisborg. Uden den af mange forhadte, orange løbebane omkring græstæppet.
Alting tegnede umiddelbart meget positivt, da planen blev fremlagt af en storsmilende borgmester Jacob Bundsgaard (S) i december 2019.
Der var styr på finansieringen. En ægte "vindersag" for en politiker - og for de tusinder af AGF-fans.
Siden har snakken om alt det gode ved projektet taget en uventet drejning, og der er kommet økonomisk grus i maskineriet, allerede før det gamle stadion er revet helt ned.
Budgettet er skredet med ikke færre end 248,6 millioner kroner.
Pludselig var Bundsgaard væk
Det fortalte nu forhenværende borgmester Jacob Bundsgaard, kort før han pludselig forlod borgmesterkontoret og overlod byens kæder og ansvaret til partikollega Anders Winnerskjold.
De ekstra omkostninger hænger blandt andet sammen med uforudsete udgifter til håndtering af jordbundsforhold og evakueringsforhold for at fastholde kapaciteten på stadion, og nu lyder regningen for det samlede stadionprojekt på hele 994,6 millioner kroner.
Købmand Herman Sallings Fond har bevilget ekstra 40 millioner kroner, men dermed går regnestykket fortsat langt fra op. Det resterende beløb skal hentes i forskellige, kommunale puljer.
Nyt stadion i Aarhus
I december 2019 fortalte daværende borgmester Jacob Bundsgaard (S), at man med støtte fra Salling Fondene og Henrik Linds Fond nu endelig kunne se frem til at få et rigtigt fodboldstadion i byen.
Det nye stadion er tegnet af arkitektfirmaet Zaha Hadid, som præsenterede deres vision 14. december 2022.
Prisen var dengang 746 millioner kroner finansieret med 250 millioner kroner hver fra Salling Fondene og Lind Invest. Resten kom fra AGF og en række kommunale puljer.
5. november 2024 kom det frem, at byggeriet bliver cirka 249 millioner kroner dyrere end ventet.
14. november meldte Rabih Azad-Ahmad, rådmand for Kultur og Borgerservice, ud, at han vil have undersøgt hele forløbet omkring projektet.
Planen er at det nye fodboldstadion i Kongelunden skal indvies til sommer 2026.
Kilder: AGF, Aarhus Kommune og TV2 Østjyllands arkiv.
Skandale i millionklassen
Der er fra flere sider blevet stillet spørgsmål ved, hvorfor Jacob Bundsgaard ikke tidligere har fortalt, at budgettet ville skride.
Nyheden kom som et chok for de fleste, og blandt andre byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen fra Danmarksdemokraterne kaldte det for "en skandale".
- Under Jacob Bundsgaards ledelse har stadionprojektet været præget af en ekstremt lukket proces uden reel inddragelse af byrådet, lød det fra Jakob Søgaard Clausen.
Denne torsdag morgen reagerede Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice, ved at melde ud, at han vil have sat gang i en uafhængig undersøgelse af hele forløbet omkring projektet.
- Hvem vidste hvad hvornår, og hvorfor fik den politiske styregruppe og byrådet først så sent et ordentligt indblik i økonomien. Vi er mange, der er stærkt utilfredse med processen, og vi skylder borgerne i Aarhus at få alle kort på bordet
- En regulær møgsag
Rådmandens udmelding kommer, efter at politikerne i forligskredsen bag kommunens budget i aftes var samlet for at få en redegørelse fra forvaltningen.
Blandt deltagerne var Peter Sporleder (K), som fortæller til TV2 Østjylland, at der på mødet blev fremlagt tre forskellige scenarier, hvor i hvert fald det ene nok kun eksisterer i teorien.
- Vi talte om at droppe hele projektet, om at lave en timeout og om at finde en økonomisk løsning. De to første muligheder er næppe realistiske i praksis, fordi byggeriet og en lang række håndværkere allerede er i fuld gang, sagde Peter Sporleder sent onsdag aften.
- Så, vi er nødt til at finde en løsning på, hvordan vi får økonomien til at hænge sammen. Helt overordnet står jeg tilbage med et indtryk af, at det her har været en uskøn proces, og det er selvfølgelig ikke i orden, at vi som byrådspolitikere skal høre i medierne, at der har været så stor en budgetoverskridelse, som vi nu skal forholde os til.
På mødet erkendte Anders Winnerskjold (S), at processen ikke har været ordentlig, men han gik ifølge Peter Sporleder konstruktivt til værks.
- Det er jo en regulær møgsag, han har arvet. Hans opgave bliver at genskabe tilliden, og jeg ville jo ønske, at vi kunne få en garanti for, at projektet ikke igen skrider, så vi ikke nøjes med de 996 millioner kroner.
Mette Bjerre (SF) siger, at hvis det står til hende, bør man arbejde i retning af et nedskaleret og dermed billigere byggeri.
- Vi frygter, at det senere kan blive værre, så det her ikke bliver den sidste budgetoverskridelse.
Noget af løbet er kørt
Borgmester Anders Winnerskjold siger torsdag til TV2 Østjylland, at hans fokus lige nu er, at stadion ikke bliver dyrere end "højest nødvendigt".
- Jeg er helt enig i, at den situation, vi står i, ikke er særlig acceptabel.
I forhold til den undersøgelse, som rådmanden for Kultur- og Borgerservice nu sætter i gang, mener borgmesteren, at det kan være fint at få sagen gennemlyst.
- Jeg synes, det kan være fint at blive klogere på forløbet bagudrettet, men jeg er nysgerrig på, hvad undersøgelsen skal bidrage til.
Hvad tænker du om muligheden for nedskalering, som blandt andre SF foreslår?
- Der er jo allerede truffet nogle valg, og der er bestilt materialer, så noget af det løb er kørt i min bog. Det er meget frustrerende, men det er nu engang den verden, vi lever i, og derfor er der ikke helt vildt mange muligheder, lyder det fra Anders Winnerskjold.
Sagen bliver behandlet på det kommende byrådsmøde tirsdag i næste uge.