Regning for milliondyrt stadion ender hos borgerne
Det omdiskuterede stadionprojekt i Aarhus mangler flere hundrede millioner kroner. Nu skal byrådet krydse klinger.
Når der senere onsdag er byrådsmøde i Aarhus, tager politikerne endnu en runde på én af de varmeste kartofler i byen i øjeblikket.
Stadion-sagen og det 250 millioner kroner store hul, der skal lukkes, hvis projektet skal blive til virkelighed.
Inden mødet har borgmester Anders Winnerskjold spillet ud med, at størstedelen af de mange millioner kroner skal findes i kommunekassen.
Men det forslag møder langt fra begejstring blandt borgmesterens kollegaer i byrådet, viser en rundringning, TV2 Østjylland har lavet.
Stor utilfredshed
Oprindeligt var det meningen, at det nye stadion i Kongelunden skulle koste 746 millioner kroner, da planen blev fremlagt i 2019.
Men det har vist sig, at projektet bliver næsten en kvart milliard kroner dyrere.
Ifølge borgmester Anders Winnerskjold skal 200 millioner kroner finansieres af kommunekassen.
Og det falder ikke i god jord hos mange af de andre kollegaer i byrådet.
- Vi ønsker at nulstille det igangværende anlægsarbejde, indtil lejekontrakten er udarbejdet og godkendt. Før det er sket, kan vi ikke tage stilling til finansieringsplanen for stadion. Det er jo en skandale, at vi står i den her situation nu. Vi er ikke indstillet på at give nogen kommunekroner til det her, siger Solveig Munk fra Enhedslisten i Aarhus Byråd, som også hælder til helt at flytte lokationen på stadion.
’En økonomisk spændetrøje’
Det er tydeligt at mærke, at det bliver et splittet byråd, som onsdag eftermiddag samles for blandt andet at diskutere borgmesterens forslag til finansieringen af stadion.
Borgmesteren fortalte i sidste uge til TV2 Østjylland, at den bedste løsning er at skrive under på forslaget, som det er nu, fordi det ellers kan ende med at blive endnu dyrere.
Men den appel giver Jakob Søgaard Clausen fra Danmarksdemokraterne ikke meget for.
Han vil på ingen måde være med til at finde de 200 millioner kroner ekstra, som stadion kommer til at koste.
- Vi accepterer ikke at blive sat i en økonomisk spændetrøje. Jeg stemmer meget for en nedskalering af stadion, siger Jakob Søgaard Clausen, DD.
Derudover understreger han, at deres udgangspunkt er det, som egentlig var udgangspunktet fra starten af. Nemlig at ingen kommunale kroner skal bruges på stadion.
Nedskalering er ikke mulig
Anderledes ser det ud hos Det Konservative Folkeparti, som stemmer for, at projektet gennemføres med den ekstra udgift, som er blevet pålagt.
Partiet ser nemlig ikke andre udveje end at acceptere situationen, da en nedskalering ifølge dem ikke kan komme på tale.
- Det er et useriøst forslag at tale om nedskalering. Det er ikke en mulighed, og det ved de andre partier også godt, siger Peter Sporleder fra Det Konservative Folkeparti, og tilføjer, at mange af materialerne til det nye stadion allerede er fremstillet og købt.
Det ændrer dog ikke på, at de er bekymrede for, at der kunne gemme sig flere økonomiske skeletter i skabet.
- Vores bekymring er, hvad gør vi fremover? Kommer der flere regninger? Hvad kan vi forvente? Vi har en generel bekymring om, hvor dyrt det her bliver, siger Peter Sporleder, Kons.
Stadionprojektet skal i mål
Her kan du læse Anders Winnerskjolds holdning til situationen, der skal diskuteres på byrådsmødet onsdag.
- Jeg forstår godt den frustration, flere har luftet ovenpå den ekstra regning, der har vist sig i forbindelse med det nye stadion. Derfor har jeg også taget initiativ til en mere åben og transparant proces og fremlagt et alternativt finansieringsforslag, som jeg ser frem til at drøfte med den øvrige del af byrådet til mødet onsdag.
- For mig er det vigtigt, vi får afsat penge fra kommunen, som i forvejen var reserveret til anlæg, byggeri og Kongelunden, for der er i den nuværende situation ikke andre løsninger end at Aarhus Kommune træder til. Og vi er nødt til at finde en løsning. Stadionprojektet skal i mål. Også fordi konsekvenserne af ikke at finde en løsning er helt uoverskuelige, fordi vi både risikerer stigende priser på byggeriet, hvis ikke vi snart underskriver enterprisekontrakten og et erstatningskrav på over 1 mio. kr. om dagen ifølge en vurdering fra Rambøll.
- Det er ikke en specielt tilfredsstillende situation, men det er den situation, vi står i. Desværre kan jeg ikke garantere, at byggeriet ikke kan blive dyrere. Det kan ingen med noget byggeri i Danmark. Også af den grund er det vigtigt, at man får underskrevet den entreprisekontrakt, for den giver et klart incitament til, at man holder sig inden for budgetterne, siger borgmester i Aarhus Kommune Anders Winnerskjold.
Hos Radikale Venstre er forventningerne til onsdagens møde præget af en vis skepsis overfor, hvad den endelige pris på stadion er.
I sidste uge fortalte Anders Winnerskjold til TV2 Østjylland, at projektet kan ende med at blive endnu dyrere, hvis ikke der skrives under nu, hvad synes du om den udtalelse?
- Det er bluf, når Anders Winnerskjold siger det. Der er ikke noget, der bliver dyrere, fordi man ikke skriver under på noget, siger Metin Lindved Aydin, Rad. V.
Budgettet løber løbsk
"En voldsom overskridelse".
Sådan beskriver Venstres gruppeformand, Gert Bjerregaard, budgettet for Aarhus' nye stadion.
Derfor ønsker de at se sig om efter konkrete besparelser i forhold til projektet, blandt andet via forskellige donationer.
- Jeg tror ikke, at vi kommer udenom at skulle finde nogle midler i kommunekassen. Derfor er det vores forslag, at beløbet skal så langt ned som muligt, inden det sker, siger Gert Bjerregaard, V.
Derudover vil de gerne udfordre borgmesterens udtalelse om, at man skal skrive under hurtigst muligt for at forhindre, at projektet stiger i pris.
- Rolig nu, is i maven, hastværk er lastværk. Vi vil udfordre, at borgmesteren siger, at det bliver dyrere hvis vi ikke skriver under, siger gruppeformand fra Venstre Gert Bjerregaard.
Han tilføjer også, at de i Venstre har tiltro til, at byen får et fantastisk stadion, men at det skal ske med respekt for skatteborgernes penge.
Derudover håber de, at borgmesteren kan stille en garanti for, at budgettet ikke løber yderligere løbsk, når først en endelig pris er fastlagt.
Den endelige afgørelse af finansieringen af stadion sker 4. december.