Selvmordstruet blev flyttet på dobbeltstue: - Det kan jeg ikke
Anemone Mikkelsen var hårdt ramt af en depression. Da hun blev indlagt på afdelingen for angst og depression var hun selvmordstruet. Hun blev indlagt i januar 2023, og da hun ankom, var det til en enestue. Der skulle dog ikke gå lang tid, før hun var nødt til at flytte på dobbeltstue.
- Jeg sagde: 'Det kan jeg ikke'. Jeg fik et kæmpe angstanfald, da jeg skulle flytte.
Hun havde slet ikke forestillet sig, at der fandtes dobbeltstuer i psykiatrien, men i den periode, Anemone Mikkelsen var indlagt, var der i gennemsnit en belægning på 106 procent - altså overbelægning.
- Du har ikke noget at skulle have sagt. Så må man jo prøve at indordne sig med de ressourcer, man har. Men det har man jo nærmest ikke i sådan en situation.
Synes ikke, det er værdigt
Som TV2 Østjylland forleden kunne fortælle, så er overbelægningen på både afdelingen for angst og depression samt afdelingen for psykoser hårdt ramt af overbelægning.
Anemone Mikkelsen er en af dem, som har oplevet konsekvenserne af overbelægningen på egen krop.
- Man har travlt nok med ikke at gøre skade på sig selv og få det bedre. Jeg synes ikke, det er værdigt, siger hun den knappe kapacitet.
I alt var Anemone Mikkelsen indlagt i to måneder. To gange blev hun flyttet på dobbeltstue. Hun har intet at udsætte på behandlerne og plejerne, men hun er sikker på, at hun hurtigere var blevet rask, hvis hun ikke skulle flyttes rundt.
- Man er fuld af desperation og man vil jo så gerne have det bedre, så man tager jo al den hjælp, man kan få. Og når man så kommer ind og får noget hjælp og så efterfølgende bliver lagt på dobbeltstue, så bliver man jo konfronteret med et system, der har sine mangler, siger hun.
Skal dele toilet og bad
For hende var det svært at overskue at skulle flyttes, men også det at dele stue med en anden, var dårligt for hende.
- Det er en voldsom omstilling. Man skal også kunne rumme et andet menneske i samme rum, dele toilet, bad og sådan nogle praktiske ting, forklarer hun.
- Man må jo bare prøve at overleve og komme igennem det på en eller anden måde, fordi alternativet er jo, at man bliver udskrevet. Og til hvad? Ikke rigtigt noget, konstaterer hun.
De to måneder på den psykiatriske afdeling på AUH har sat sine spor.
- Det var en voldsom tid, og det er dét, jeg husker mest. Det er meget ubehageligt, siger hun.
Hun undrer sig over systemet og den konstante overbelægning.
- Det er ikke godt nok på nogen måder. Et eller andet sted er det et udtryk for, at psykiatrien har været et område i sundhedssystemet, som ikke er prioriteret ordentligt fra starten. Så ja, jeg tænker, at det er tragisk, fordi det går ud over så mange mennesker, siger Anemone Mikkelsen.
Hun vælger at fortælle om sine oplevelser, fordi hun nu har overskuddet til det.
- Og så er det bare supervigtigt, at man snakker om det, fordi den almene borger ved jo ikke engang, at dobbeltstue på lukkede afdelinger er en ting, siger hun.
Hjælp for helvede
De ansatte i Psykiatrien på AUH er også frustrerede over den konstante overbelægning, og her tager man også bladet fra munden nu.
Dan Larsen er pædagog og arbejdsmiljørepræsentant på Sengeafsnit S10 i Psykiatrien, og han drømmer om at hjælpe de mennesker, som kommer ind. Men det er svært, når der hele tiden er overbelægning, mener han.
Politikerne har lovet bod og bedring, men personalet oplever altså ikke, at der sker noget.
- Vi er flere, der har været her i mange år. Vi har ikke set noget. Hvor er de henne? Hjælp os for helvede, lyder det fra en frustreret Dan Larsen.
I 13 af de opgjorte 15 måneder, som tæller 2023 og de første tre måneder af 2024, var der flere patienter end der var plads til, både på AUHs afdeling for depression og angst og på afdelingen for psykoser.
I de resterende to måneder var belægningen på begge afdelinger på 100 procent. Afdelingerne var altså fyldt til bristepunktet - en situation, der slet ikke er holdbar, lyder det fra medarbejderne.