Smagsmaskine til vin
En ny opfindelse skal hjælpe vinproducenter
Forskere på Aarhus Universitet er i gang med at udvikle noget helt nyt, som kan bruges til produktionen af vin. De har nemlig lavet en maskine, som kan noget, det ellers kun er vores mund der kan - den kan smage.
Når man producerer vin kan det i processen være vanskeligt for et menneske at smage, hvordan tørheden af vinen præcist er, men det kan maskinen nu hjælpe med.
Ved hjælp af spyt fra et menneske og lidt guldpartikler i nanostørrelse har forskere lavet en kunstig minimund, der kan smage tørheden i vinen.
- Når vinen kommer i kontakt med spyttet, får vi et signal, som gør det muligt at måle tørheden af vinen. Vi fjerner lidt af den subjektivitet, som mennesker har, siger Jona Guerreiro, der er forsker ved Aarhus Universitet.
Maskinen bliver udviklet i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Universitet i Porto i Portugal.
- Vi har udviklet maskinen til vin, men den vil formentlig også kunne bruges til andre ting som frugtjuice, øl eller te, siger Duncan Sutherland, lektor på Aarhus Universitet.
Når maskinen er færdigudviklet vil den primært blive målrettet større vinproducenter.
Du kan se mere om smagsmaskinen i indslaget øverst i artiklen.