Sortbrændt brandstation vinder pris
Byggeriet gemmer blandt andet på en underjordisk opsamlingstank, så brandbilerne fyldes med regnvand i stedet for vand fra hanen.
Den nye brandstation i Højbjerg ved Aarhus løber med Aarhusianernes Arkitekturpris.
Det står klart efter en afstemning, hvor flere end 1.300 aarhusianere har stemt.
I nomineringen hed det blandt andet at brandstationen i tre etager tegner et ærligt og let aflæseligt byggeri, der – på nærmest poetisk vis – samler funktion og udtryk i ét.
- Stort tillykke til Østjyllands Brandvæsen for et vellykket byggeri, der bidrager til et mere æstetisk Aarhus i et ellers tætpakket industrikvarter. Jeg tror, vi er mange aarhusianere, der under beredskabet den anerkendelse, siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.
Brandstationen har en sortbrændt facade og brandbilsrøde porte og vinduer. Byggeriet gemmer desuden på bæredygtige løsninger i form af en underjordisk opsamlingstank, så brandbilerne fyldes med regnvand i stedet for vand fra hanen.
Bygget til mennesker
Foruden den folkelige pris, som aarhusianerne afgør, har en fagkomité peget på to projekter, der vinder de faglige priser.
Det ene projekt er Kræftrådgivningen i Skejby, som huser Kræftens Bekæmpelses tilbud til patienter og pårørende, der løber med prisen for bedste bygningsarkitektur.
- Bygningens arkitektoniske greb er gennemført i organisering, detaljer og materialer. Smukt! Jeg mener, at projektet bør være et foregangsbillede for andre, som skal bygge til mennesker, der befinder sig et svært sted i livet, siger stadsarkitekt i Aarhus Anne Mette Boye.
Bedste mellemrum
Det andet projekt er Nicolinehus på Aarhus Ø, der, ifølge fagkomitéen, skaber byliv ved Bernhardt Jensens Boulevard og vinder prisen for bedste mellemrum.
Nicolinehus vinder for at være blevet et vigtigt knudepunkt på Aarhus Ø med et levende byliv mellem bygningerne. Det har skabt et sted for både beboere og besøgende. De har virkelig taget stedet til sig, og det vil komitéen gerne honorere, siger Anne Mette Boye.
Særpris til økohus
Der blev dog også plads til en særpris til et 26 år gammelt byggeri.
Det er det almene boligbyggeri i det nordlige Aarhus, Økohus 99.
Det økologiske boligeksperiment fra 1998 ligger i Skejby og har integreret forskellige bæredygtige løsninger i byggeriet. For eksempel hjælper solfangere til opvarmning af vand, huset er bygget af miljøvenlige materialer og rummer et anlæg, der holder øje med beboerne forbrug.