Studerende i opråb forud for forhandlinger: Genåbn universiteterne
Studerende på universiteterne mistrives. Derfor er flere universiteter gået sammen i et brev til bl.a. uddannelses- og forskningsministeren forud for torsdagens forhandlinger om en genåbning.
"Genåbn universiteterne".
Det er i store træk budskabet i et brev, som syv studenterforeninger fra landets universiteter torsdag morgen har sendt afsted til landets uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), og flere af folketingets uddannelsesordfører forud for eftermiddagens genåbningsforhandlinger på Christiansborg.
I brevet opfordrer studenterorganisationerne til, at campusområderne på universiteterne åbnes på en sundhedsforsvarlig måde, så det igen bliver muligt for de studerende at vende tilbage til universitetets læsesale, læsepladser og grupperum.
- Vi retter henvendelse til jer for at gøre opmærksom på de store konsekvenser for trivslen, som den nuværende nedlukning af de videregående uddannelsesinstitutioner har for os studerende. Det er vores ønske, at de videregående uddannelsesinstitutioner i videst muligt omfang, som COVID-19 tillader, bliver genåbnet, står der i brevet.
Brevet
TV2 ØSTJYLLAND er i besiddelse af brevet, som er sendt torsdag morgen. Her fremgår det, at følgende har underskrevet det:
- Studenterrådet ved Aarhus Universitet
- Studenterrådet ved Københavns Universitet
- Studenterrådet ved IT-Universitetet i København
- Studenterrådet ved Arkitektskolen
- Aarhus Studenterrådet ved Roskilde Universitet
- Polyteknisk Forening – PF, Studenterforeningen ved DTU
- CBS Students
De studerende er oversete
Blandt underskriverne på brevet er Studenterrådet ved Aarhus Universitet.
Hovedårsagen til, at de har skrevet under, er, at de føler, at de studerende det sidste lange stykke tid er blevet oversete som gruppe i genåbningsforhandlingerne sammenlignet med andre i uddannelse.
Og det håber de, at opråbet kan hjælpe på.
Det fortæller forperson for Studenterrådet ved Aarhus Universitet Marie Dall til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi vil gerne have, at politikerne ved, hvor slemt det står til hos en rigtig, rigtig stor gruppe studerende, siger hun.
Også selvom Aarhus Universitet allerede mandag meldte ud, at universitetet forlænger onlineundervisningen til resten af semestret.
- I mailen lagde de op til, at man stadig godt kan åbne for campus, hvis der kommer en genåbning, så man kan bruge læsesale og grupperum.
- Og bare det, at se ens læsegruppe en gang om ugen, vil betyde alverdens, siger Marie Dall.
Studerende mistrives
I brevet til politikerne henviser de studerende blandt andet til en studiemiljøundersøgelse fra efteråret 2020 lavet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, hvor 70 procent af de studerende svarer, at coronanedlukningen har mindsket deres studieglæde.
Tallene for mistrivsel er særligt høje på de lange videregående uddannelse, fremgår det af rapporten.
Det er også det, som man oplever på Aarhus Universitet, fortæller Marie Dall, der selv er i gang med sin kandidat på universitetet.
Ifølge hende er problemet især, at rigtig mange af de studerende føler sig ensomme, fordi de ikke kan mødes med andre studerende på universitetet.
- Jeg kan tage mig selv som eksempel. Jeg bor på lidt over 20 kvadratmeter. Det er både her jeg spiser, sover, studerer og arbejder. Og der er rigtig mange studerende, der bor på samme måde. Vi har ingen familie eller søskende, som vi kan snakke med, som hjemsendte skoleelever og folkeskoleelever kan. Og ofte bor vores familier langt væk, fordi vi er flyttet til storbyerne for at studere.
- Det betyder, at vi er rigtig mange, som hver dag står op og ikke ser andre end kassedamen nede i Fakta, siger Marie Dall.
De studerende vil tilbage til campus
Ønsket om at komme tilbage til campus fremgår også af en video, som Studenterrådet ved Aarhus Universitet har lavet.
Her har de studerende på et stykke papir skrevet, hvorfor det er vigtigt for dem at komme tilbage.
- Fordi mit 11 kvadratmeter store værelse ikke er en læsesal, skriver en pige.
- Jeg savner et fysisk læringsrum med mennesker (og uden min seng), skriver en anden.
Og en tredje skriver:
- Fordi min studieglæde forsvinder.
Alt vil hjælpe
De studerende gør i brevet opmærksom på, at de godt er klar over, at de ikke kan forvente en fuld genåbning af universiteterne, men at mindre også vil være af stor betydning.
- Selv en mindre genåbning, hvor man for eksempel vil have mulighed for at sidde på læsesale og benytte sig af studiepladser, vil kunne betyde meget for mange studerende. Det vil kunne skabe studieglæde og motivation blandt trætte, mistrivende studerende, står der i brevet.
Senere torsdag skal statsministeren mødes med partilederne og fortsætte de forhandlinger, der skal genåbne samfundet og få en mere normal hverdag tilbage. En aftale skal være klar senest tirsdag 23. marts.