Sunket skib genopstår på ny: - Det er vigtigt, lyder det fra en af de overlevende

I 2018 sank skibet Svartlöga under stor dramatik ud fra Hollands kyst. Nu genopstår skibet, som et flydende galleri med kunst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dina Lundvall Nielsen var et af de 11 besætningsmedlemmer, som var ombord på Svartlöga, da det forliste i 2018.

- Vandet begyndte at strømme ind i alle åbninger - både i nedgange, oppe i salonen, i motorrum og sådan noget, og så går det altså stærkt. Altså man tror jo, man skal dø.

Sådan lyder det fra Dina Lundvall Nielsen, når hun fortæller om den sensommerdag i august 2018, hvor skibet Svartlöga, som hun var ombord på, blev offer for en såkaldt faldvind og endte på havets bund ud for Hollands kyst.

På det tidspunkt var der ikke meget håb for Svartlögas fremtid, og det samme var meldingen, da det efter en uge blev bjærget.

- Jernkonstruktionen er rykket, lønningen er knust, det er barske skader, fortalte Henrik Grønborg, der var kaptajn på skibet, dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

I dag er situationen dog en hel anden. Nu er træskibet nemlig genopstået som et flydende galleri med kunst, og det kan høres, hvis man går ombord på skibet, som i disse dage ligger til kaj på Aarhus Havn mellem Navitas og Toldboden.

- Det er et 12 vers langt kvad, som fortæller skibets udvikling siden 1964, fortæller Sara Kirstine Grønborg, der er formand for foreningen Svartlögas Fremtid, om den melodi, som spiller på skibet, når man går ombord.

VIDEO: Her kan du komme med ombord på Svartlöga kort tid efter, at skibet blev hævet fra havets bund. (Indslaget er fra d. 23. januar 2019).

En svensk minestryger fra 1964

Og historien er lang. Svartlöga er nemlig oprindelig en svensk minestryger fra 1964.

I 13 år arbejdede kaptajn Henrik Grønborg på drømmen om at få den gamle svenske minestryger ud på en jordomrejse. Dette lykkes i august 2018, men rejsen blev kort.

Som et uvirkeligt chok for ham og den øvrige besætning sank Svartlöga i august 2018 på få minutter ud for Hollands kyst efter en festlig afsked på havnen.

Heldigvis blev alle 11 personer, der var ombord på skibet reddet - heriblandt Dina Lundvall Nielsen. Alligevel betyder det meget for hende, at Svartlöga nu får skrevet et nyt kapitel i sin lange livshistorie.

- Det der med at skibet ikke skulle hugges op, det var nok det vigtigste på en eller anden måde, fortæller hun og fortsætter:

- At man på en eller anden måde kan vende sådan en tragisk historie til en positiv historie. Det har sgu været vigtigt for mange.

Dina Lundvall Nielsen troede hun skulle dø den nat skibet sank. 

I Aarhus i forbindelse med Art Weekend Aarhus

Til daglig ligger Svartlöga til kaj i Ebeltoft.

I øjeblikket er skibet dog i Aarhus i forbindelse med Art Weekend Aarhus. Planen er, at det skal sejle rundt i Danmark som en form for flydende galleri.

Det kan besøges i Aarhus til og med søndag.

VIDEO: I 2012 viste skipper Henrik Grønborg rundt på skibet Svartlöga og fortalte om de store planer for togtet, der efter bare 13 dage på havet senere endte brat.

Svartlöga

- Bygget i 1964 som en svensk minestryger og opkaldt efter en lille ø i den svenske skærgård.

- Fungerede under den kolde krig som overvågningsfartøj, især på jagt efter russiske ubåde.

- Bygget i træ og aluminium, så den ikke udløser magnetiske miner på havets bund.

- Købt af Henrik Grønborg i 2005, og siden total ombygget bl.a. med master og moderne sikkerhedsudstyr. 

- Stormasten på 26 meter er en hel træstamme fra Lindå Vesterskov ved Silkeborg og en af Danmarks største pælemaster.

- Drog 12. august ud på et 15 måneders togt med 11 mand ombord. Kæntrede 14 dage efter ud for Hollands kyst. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her