Tove lå hjælpeløs på gulvet i timevis - tre uger senere døde hun
I timevis lå 97-årige Tove Dreyer på gulvet og ventede på hjælp efter et fald. Nu er hun død, og familien vil have svar på, hvad der gik galt.
Ved du noget? Skriv til journalist Christian Fomsgaard på mailadressen chfo@tv2oj.dk.
Mindst syv timer.
Så længe lå 97-årige Tove Dreyer i september på gulvet i sit soveværelse i Viby, før hun fik hjælp.
En hjælp, der ellers burde være inden for rækkevidde, eftersom Tove Dreyer var udstyret med et nødkald netop i tilfælde af et fald.
Men da faldet så skete, udeblev hjælpen i timevis.
- Den lille kone. Hun var så bange, konstaterer Tove Dreyers datter, Hanne Dreyer.
Nu retter Familien Dreyer en skarp kritik mod Aarhus Kommune.
Falsk tryghed
Tove Dreyer boede alene på tredje sal. Hun var, ifølge familien, trods sin fremskredne alder en aktiv dame, der blandt andet lavede gymnastik.
Hun fik også kun hjemmehjælp én gang i døgnet.
Men den 97-årige aarhusianske kvinde var ikke helt sikker på benene længere. For næsten to år siden faldt hun og brækkede et lårben. Og hun blev derfor udstyret med et såkaldt nødkald.
- Vi var rimelig trygge ved, at hun havde nødkaldet, så hun ikke behøvede rende rundt med en telefon hele tiden. Men det skulle vi aldrig have gjort, siger Hanne Dreyer.
Den 30. september 2022 omkring klokken 17.30 falder Tove Dreyer. Familien fortæller, at hun ved faldet slår sine ribben og har så mange smerter, at hun ikke selv kan rejse sig.
Derfor trykker hun på sit nødkald.
Mindst syv timer
Når en ældre borger i Aarhus Kommune trykker på et nødkald, er det en hjemmehjælper, der modtager opkaldet på en vagttelefon.
Medarbejderen skal vurdere, om det kræver akut handling. Hvis de ikke kan få kontakt, skal de hurtigst muligt dukke op på bopælen.
Men i Tove Dreyers tilfælde ender der med at gå i hvert fald syv timer.
- Det, der har været allerværst for min mormor, har været, at hun har fået lov til at ligge der på gulvet og være hjælpeløs i flere timer, lyder det fra Sofie Dreyer, der er Tove Dreyers barnebarn.
Først i løbet af natten bliver Tove Dreyer fundet.
Dør få uger efter
Hvad der herefter præcist sker, er uklart. Men Tove Dreyer får, ifølge familien, udskrevet smertestillende medicin fra læger, som de selv er i kontakt med.
Fire dage senere falder den 97-årige igen. Denne gang bliver hun indlagt på hospitalet. Her konstaterer lægerne, at hendes liv ikke står til at redde, og hun får lov at komme hjem for at dø. Det gør hun den 19. oktober 2022.
Retsmediciner: Farligt at ligge på gulv i mange timer
TV2 ØSTJYLLAND har spurgt tidligere retsmediciner og statsobducent Jørgen Lange Thomsen, hvad der kan ske, hvis en ældre person ligger på et gulv i flere timer uden selv at kunne rejse sig.
Jørgen Lange Thomsen påpeger, at det er lige så vigtigt at fokusere på selve årsagen til faldet. Og så fortæller han:
Hvis en ældre person ligger uden at få hjælp i adskillige timer, sætter organsystemerne hurtigere ud, end de gør, når man er yngre. Og typisk vil man blive dehydreret - ældre mennesker skal sørge for at drikke hele tiden. Og hvis ikke de får noget at drikke, kan deres nyrer sætte ud.
Den anden ting er, at man skal tænke over, hvorfor de faldt? Det sker tit for ældre på grund af forkalkninger i hjernens pulsårer.
En ældre person - et gammelt menneske - skal ikke ligge ret længe uden vådt eller tørt. For hver time, der går, er det farligere.
I den 97-åriges sundhedsjournal, som TV2 ØSTJYLLAND har set, står der intet om, hvorvidt de mange timer på gulvet har haft konsekvenser for hendes helbred. Men lægerne konstaterer blandt andet, at hun har nyresvigt, og at faldet har gjort, at ’korthuset falder’.
Familien er af den opfattelse, at den langsomme responstid har spillet en rolle i, at de ikke længere har deres mor og mormor.
- Jeg har hele tiden tænkt, at hvis hun var blevet fundet til tiden, så havde vi haft hende et par år mere. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Hanne Dreyer.
I den 97-åriges sundhedsjournal, som TV2 ØSTJYLLAND har set, står der intet om, hvorvidt de mange timer på gulvet har haft konsekvenser for hendes helbred. Men lægerne konstaterer blandt andet, at hun har nyresvigt, og at faldet har gjort, at ’korthuset falder’.
Kommune bekræfter
Efter faldet har familien efter eget udsagn haft svært ved at få informationer ud af Aarhus Kommune. Der har dog været afholdt møder, som i en vis grad har kastet lys over sagen.
Aarhus Kommune bekræfter på et møde med familien, at Tove Dreyer den aften brugte sit nødkald. Og at der gik syv timer før, hun fik hjælp. Det beskriver kommunen selv som ’stærkt forsinket’, viser mødereferatet, TV2 ØSTJYLLAND har set.
Men familien føler stadig ikke, at sagen er fuldt belyst.
- Jeg sidder tilbage med en følelse af, at det er fordækt, og der er noget, de ikke vil have frem, siger Sofie Dreyer.
Familien er, fortæller Sofie og Hanne Dreyer, nemlig af den opfattelse, at deres mormor og mor trykkede på nødkaldet omkring ti gange. Ligesom de også mener, at hun lå på gulvet op mod otte timer. Det er indtil videre ikke lykkedes at dokumentere.
Nej til interview
Nu pakker familien Tove Dreyers hjem ned. Efter et langt liv.
- Jeg kan slet ikke forstå, at hun ikke er her mere. Jeg snakkede med hende hver dag og besøgte hende næsten hver dag, fortæller Sofie Dreyer.
Sofie og Hanne Dreyer har forsøgt at få aktindsigt i moderens sag. Det har Aarhus Kommune indtil videre afvist. TV 2 ØSTJYLLAND har også forsøgt at få aktindsigt i sagen med en fuldmagt fra familien. Det blev også afvist.
Aarhus Kommune ønsker ikke at stille op til interview i sagen, men udtaler skriftligt:
- Det bør ikke kunne ske - og det må ikke ske. Det er naturligvis helt afgørende, at alle vores medarbejdere svarer på indkomne nødkald og overholder alle retningslinjer – uanset om der er tale om vikarer eller faste medarbejdere. Vi har taget hånd om sagen, som vi behandler som en personalesag. Vi har derfor ikke mulighed for at kommentere yderligere på dette.
Det har heller ikke været muligt for TV2 ØSTJYLLAND at få et interview med Christian Budde (V), der er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.
Har du et tip?
Har du en sag, som vores graverredaktion skal undersøge?
Det kan også være, du har en særlig viden om noget, som du mener skal frem?
Send en mail til journalist Christian Fomsgaard på chfo@tv2oj.dk eller skriv til redaktionen her:
Tip os