Vil oprette safehouse i nattelivet
I Aarhus går flere partier sammen om at mindske utryghed i nattelivet.
I 2022 mistede to unge mennesker livet i Aalborg i forbindelse med en bytur. Derfor lavede byen et tiltag for at komme de grusomme hændelser til livs.
Nu tyder meget på, at Aarhus følger trop.
- Hvis man er fuld og helt alene uden strøm på mobilen, kan der være langt hjem. Jeg tror, at rigtig mange har prøvet at være i denne situation. Her kan et safehouse give vand, strøm og mindske utryghedsfølelsen, siger Kristian Sommer fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Aarhus, DSU.
Et safehouse er målrettet unge, men er til for alle, der færdes i nattelivet. Ideen er at mindske utryghed.
Behovet for at besøge et safehouse kan være mange, men fælles for problemerne er, at de udspiller sig efter mørkets frembrud.
Allerede i marts foreslog De Konservative et safehouse. Nu er Socialdemokratiet også hoppet med på vognen.
Over 400 besøgende
DSU i Aarhus har udviklet et budgetforslag angående et safehouse i Aarhus. Det er nu sendt videre til magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse.
Prioriteres forslaget i budgettet, kan de, som færdes i nattelivet i Aarhus se frem til et sted at gå hen, hvis de har behov for hjælp.
I Aalborg har man allerede et safehouse.
Det blev blandt andet etableret på baggrund af forfærdelige hændelser i byen sidste år, hvor to unge mennesker mistede livet i forbindelse med en bytur.
Kristian Sommer fra DSU Aarhus oplyser, at det safehouse som ligger i Aalborg, har omkring 400 besøgende hver weekend. Derfor finder de også et safehouse i Aarhus relevant.
DSU foreslår desuden, at det tryghedsskabende sted, skal ligge på Store Torv i lokaler, som tidligere har tilhørt McDonald's.
- Vores forslag er, at kommunen skal finansiere lejen af lokalerne, alt imens frivillige kræfter skal drive det, siger Kristian Sommer.
En mobil løsning
Selvom det nye tiltag skal ligne det safehouse, som ligger i Aalborg, er der nogle andre udfordringer i Aarhus.
- Vi hos Natteravnene synes, at det er en god ide med et safehouse. Jeg har dog foreslået, at det skal være mobilt modsat det i Aalborg. I Aarhus foregår nattelivet mange forskellige steder og ikke kun i én gade, siger Jann Lund, som er formand for Natteravnene i Aarhus.
På trods af den foreslåede lokation på Store Torv, finder DSU også ideen om et mobilt safehouse god.
- En bus ville kunne skabe tryghed i forbindelse med nattelivet, men også tryghed i andre områder, siger Kristian Sommer fra DSU i Aarhus.
Et safehouse ville tilmed kunne spare Natteravnene for unødvendig ventetid, når de hjælper folk i nattelivet.
- Vi møder både Anders på 18 år, som har fået 18 shots, men også en ung pige, som har kærestesorger. Her vil man kunne bruge et safehouse, som et sted de kan være, indtil deres forældre kommer efter dem. Så skal vi ikke stå et sted og vente med dem ude på gaden, siger formanden for Natteravnene i Aarhus.
Man kan blive drugged
Ifølge Kristian Sommer har DSU endnu ikke mødt nogen unge, som synes, at forslaget er en dårlig ide.
Men hvorfor kan de unge i Aarhus ikke bare tage vare på sig selv i nattelivet?
- Det kan de også godt, men der kan være nogle situationer, hvor man ikke selv er skyld i, at man er blevet så fuld, som man er. Man kan også være blevet drugged, og ikke have noget sted at tage hen, siger Kristian Sommer.
Den 21. september afgøres det, om forslaget bliver godkendt, så man kan arbejde videre med det.