Voldtægtsdømt læge må ikke skade tilliden, mener direktør
Det var helt uventet og afvigende fra normalen, at en 30-årig læge misbrugte sin stilling til at begå overgreb på kvindelige patienter, lyder det fra lægefaglig direktør.
Der er ingen grund til at miste tilliden til lægestanden, lyder det fra Claus Thomsen, der er lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital.
Meldingen kommer på baggrund af den alvorlige sag om den 30-årige læge Carlos Gaewkheo Shiralipour, der den seneste uge har siddet på anklagebænken i retten i Aarhus.
Fredag faldt der dom i sagen, og byretten har fundet ham skyldig i blandt andet voldtægt og misbrug af sit hverv på Regionshospitalet Viborg og Aarhus Universitetshospital.
Sagen kort
Byretten i Aarhus har fundet 30-årige Carlos Gaewkheo Shiralipour skyldig i at have misbrugt sit hverv som læge.
I alt har fire kvinder stillet sig frem og vidnet mod den nu dømte læge. Fælles for de fire er, at de alle var taget på sygehuset for at modtage behandling, men i stedet er endt som ofre for den 30-åriges krænkelser.
En af kvinderne var indlagt med influenza på Aarhus Universitetshospital, da hun blev tilset af den dømte læge. Her foretog han undersøgelser af hendes rektum og vagina. Vel at mærke uden at være på vagt på det daværende tidspunkt og uden at være tilknyttet den pågældende afdeling.
De tre andre kvinder blev tilset af den 30-årige på Regionshospitalet Viborg.
Her har lægen i forbindelse med kontrol af en brækket fod ført sin hånd op under tøjet på kvinden og befølte hendes bryst. Blot to dage senere var den gal igen, da lægen skulle undersøge en kvindelig patient, som havde skader på knæ og ankel. I stedet befamlede han kvinden på brysterne, gennemførte en vaginal undersøgelse med fingrene og pressede sit underliv mod kvindens hånd.
Få dage senere krænkede han igen en kvindelig patient. Kvinden blev befølt på det ene bryst, da hun skulle have undersøgt en skade på albuen.
Til TV2 ØSTJYLLAND fortæller den lægefaglige direktør, at han aldrig har oplevet noget lignende, og at sagen naturligvis giver anledning til at gennemgå de procedurer, der er på hospitalet.
- Vi sætter os sammen med dem, der har vidnet i sagen og regionens jurister til januar, for at gennemgå om der er dukket noget op i sagen, der giver anledning til ændringer hos os, siger Claus Thomsen.
En sag for sig
Han fortæller desuden, at man med uddannelsessøgende læger - som den 30-årige var - følger dem tæt i hele forløbet, ligesom der ofte er vejledende samtaler, feedback og supervision.
- Den nærhed, der er mellem ældre læger og de uddannelsessøgende, gør, at man kender dem godt, siger han.
Men det voldsomme tilfælde med den nu dømte Carlos Gaewkheo Shiralipour er en sag for sig.
Den har naturligvis fået de ansatte på Aarhus Universitetshospital til at efterrationalisere, og intet har indikeret, at den nu dømte, var i stand til at begå overgreb som tilfældet har været.
- Ingen har spekuleret i, om der gik en forbryder rundt iblandt os, fortæller Claus Thomsen.
- Vi har spurgt os selv mange gange, om vi skulle have opdaget det tidligere, men det her var helt uforudsigeligt.
Redaktionel note
TV2 ØSTJYLLAND bringer både navn og billede af den dømte, da han er idømt to års fængsel og er over 18 år. Vi mener desuden, at sagen er af principiel karakter, da det, at han har misbrugt et betroet hverv, er en del af dommens præmisser.
Derfor er det også vigtigt for den lægefaglige direktør at understrege, at Carlos Gaewkheo Shiralipour på ingen måde repræsenterer lægestanden.
- Man kan fortsat føle sig sikker og have tillid til den læge, der kommer ind til en, når man lægger sit liv og helbred i deres hænder.
Den 30-årige læge er blevet idømt to års fængsel, og han har fået frataget retten til at udøve lægegerningen indtil videre. Han har dog valgt at anke dommen i håbet om, at landsretten vil frifinde ham.