VIDEO: Korpiger synger AGF-slagsang i kirken
Under deres fodbold-andagt i Sankt Lukas Kirke var et af højdepunkterne, da slagsangen "I troed’ vi var døde og borte" blev sunget af pigekoret EVE
"I troed' vi var døde og borte, I troede vi ville forgå, men blå-hvide er vi af hjertet. Og GF vil altid bestå."
Sankt Lukas Kirken var her til eftermiddag for en stund omdannet til AGF-land, hvor der ned til sidste stolesæde sad fans af den aarhusianske klub og fulgte en særlig AGF-andagt.
Højdepunktet var, da kirkens pigekor sang den populære slagsang "I troed’ vi var døde og borte".
Begivenheden har faktisk trukket flere overskrifter end selve kampen kl. 16 mod FC Nordsjælland.
Det er sognepræst Henrik Emanuel Hansen fra Sankt Lukas Kirke, der har sagt ja til at afholde den særlige andagt forud for fodboldkampen og til at lade kirken indhylle i AGF's blå og hvide farver.
- Det kom også lidt bag på mig selv, at jeg sagde ja, fortæller præsten.
- Jeg har ellers altid været den gamle, sure mand, der sad med hævede øjenbryn og himlede op, når de andre lavede jazzgudstjenester, natkirke og pilgrimsvandringer, siger han.
Ligger på samme akse i byen
Men præsten endte alligevel med at sige ja til invitationen fra AGF.
- Det er jo ikke fordi, kirke og fodbold i sig selv har noget med hinanden at gøre.
- Men legen, glæden og humoren findes også i det kristne evangelium. Og derfor vil vi gerne lege med, siger han.
Sankt Lukas Kirke har også en særlig tilknytning til stadion, lyder det fra præsten.
- Stadion og kirke ligger på den samme akse i byen. Der er vel cirka en kilometer imellem, og vi kan nærmest kigge på hinanden. Så vi hører på en eller anden måde sammen.
Initiativet har ifølge Kristeligt Dagblad vakt enkelte kritiske røster. Forstanderen på Rønshoved Højskole, Thue Kjærhus, har kaldt det "poppet".
Ikke billigt trick for at få folk i kirke
Og pastor emeritus Johannes H. Christensen spørger retorisk i samme avis, om den lokale kaninavlerforening også ville få en kaninavlerandagt, hvis den bad om det.
Men lokalt får Henrik Emanuel Hansen opbakning.
- Jeg synes, det er en god ide. Kirken tager del i det levede liv, og jeg håber, det kan udvikle sig til en fast tradition.
Jeg har selv ferie og har derfor ikke gudstjeneste i morgen, så jeg ser frem til at sidde på kirkebænken i Lukaskirken i morgen, lød det tidligere fra sognepræst og byrådsmedlem i Aarhus Kommune, Lone Hindø (S), til TV2 ØSTJYLLAND.
Henrik Emanuel Hansen afviser da også kritikken, der er kommet i det landsdækkende dagblad.
- Det her er ikke et billigt trick for at få flere folk i kirke. Der sker jo også en forkyndelse, hvor jeg nævner Kristus.
Biskop blåstempler gudstjenesten
Biskop i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, er enig med Henrik Emanuel Hansen.
- Vi skal være der, når folk kalder, og det er en folkelig begivenhed. Som jeg har forstået det, er der tale om det, jeg kalder en anledningsgudstjeneste. Der vil være en prædiken og blive sunget salmer, og jeg ved også, at de synger en af AGFs slagsange "I troede, vi var døde". Det er helt fint med mig, ligesom de synger "På loftet sidder nissen med sin julegrød", når skoleelever holder juleafslutning i kirken, siger biskoppen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Begivenheden i november, hvor Danske Bank holdt et eksklusivt arrangement for deres forretningsforbindelser i domkirken med tapas og champagne er en helt anden situation, som jeg tog afstand fra. Og der er forskel på de to situationer, fordi der ikke var nogen kirkelig handling forbundet med arrangementet i domkirken, og det var lukket for offentligheden. I tilfældet med AGF-gudstjenesten i Sankt Lukas Kirken i dag er det omvendt. Det er en gudstjeneste, som er åben for alle, fortsætter han.
Kan blive en tradition
Henrik Emanuel Hansen henviser også til AGF's slagsang "I troede, vi var døde og borte", der blev spillet på kirkeorglet og sunget af et pigekor. Det er også et tema, der relaterer sig til kristendommen.
- AGF har jo ikke ligefrem præsteret, det er jo derfor, de synger sådan. Der er også mennesker, der vil sige, at Gud var død og borte, da der skete dét og dét i deres liv. Det prøver jeg i min prædiken at binde sammen i en sløjfe, siger Henrik Emanuel Hansen.
Sognepræsten ser gerne, at andagten kan blive en tilbagevendende tradition.
- Jeg håber, at det kan blive en tradition, og jeg håber også, at man - undskyld udtrykket - vil tage bolden op andre steder i landet, siger han.
Ud over andagten var der også fanmarch til stadion i forbindelse med dagens kamp på Ceres Park.