Indlagte covid-19 patienter i Danmark klarer sig bedre end i foråret, siger forsker
Coronapatienterne på de danske hospitaler klarer sig bedre nu, end i foråret. Det skyldes særligt to ting, mener forsker.
På hospitaler landet over ser man en positiv udvikling hos de danske coronapatienter, hvor især indlæggelsestiden er faldet.
Det er på trods af, at antallet af registrerede smittede i Danmark torsdag rundede 60.000 personer, mens indlæggelser med covid-19 er steget med 45 på blot én uge.
På Odense Universitetshospital lyder meldingen, at indlagte coronapatienter klarer sig bedre nu, end de gjorde i foråret.
- Det præcise tal for faldet kan vi først se om nogle uger, men der er ingen tvivl om, at patienterne er indlagt kortere tid end i foråret, og det er absolut positivt, siger professor og forskningsansvarlig overlæge ved Odense Universitetshospital, Isik Somuncu Johansen.
Overlæge ved Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard konstaterer derudover, at risikoen for at miste livet med corona er lavere under andenbølgen.
- Min vurdering er, at indlæggelsesvarigheden er kortere, og at risikoen for at miste livet med corona er lavere end tidligere. Det skyldes blandt andet vores viden om sygdommen og udviklingen inden for behandling, siger han.
Erfaringen kommer til udtryk i den behandling, patienterne modtager, lyder det for overlægen.
Det gælder de to behandlingsformer redemsivir og deksametason. Derudover måler og regulerer man langt tidligere iltniveauet hos patienterne, mens man slutteligt giver blodfortyndende medicin mod mikroblodpropper.
Erfaring er afgørende
Erfaring er en af de ting, der kan forklare udviklingen i de danske patienters tilstand under indlæggelser i coronapandemien.
- Vores sundhedssystem gør det virkelig godt, og al erfaringen fra foråret kommer os nu til gode, siger Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.
Den anden årsag til de positive tendenser er ifølge forskeren, at det nu i højere grad er dem uden for de primære risikogrupper, der smittes.
Søren Riis Paludan mener, at de ældre i risikogruppen over 60 år er blevet bedre til at holde afstand, til at beskytte sig og til at begrænse sociale kontakter.
- Summen af det samlede arbejde er, at indlæggelsestiden er reduceret markant, samt at flere af de indlagte på intensiv bliver reddet, siger han.
Stabile tal
I skrivende stund er der 236 indlagte på landsplan, og heraf er 40 indlagt på intensiv.
Tallene for i dag viser, at coronasituationen herhjemme er forholdsvis uændret. Det fortæller Svend Stenvang Pedersen, som er overlæge på Odense Universitetshospital til TV 2:
- Jeg synes, at det ser stabilt ud, og vi kan håndtere det i sundhedsvæsenet. Og der er heller ikke noget, der tyder på, at vi er på vej i en yderligere stigning.
Ingen grund til bekymring
På trods af andenbølgens stigende smittetal mener Søren Friis Paludan ikke, at der på nuværende tidspunkt er grund til bekymring for presset på det danske sundhedssystem, som han har stor tiltro til.
- I 2018 var der 7000 indlagte over vinteren med influenza, uden at der blev skrevet en eneste nyhed om det. Det er meget sigende. Det er intensivpladser, vi kan blive presset på, og det er langt fra tilfældet, siger han.
Forskeren er overbevist om, at vi går en fremtid i møde med færre kritisk syge.
Den holdning deler han med overlæge og forskningsansvarlig ved Odense Universitetshospital Isik Somuncu Johansen.
- Vi har slet ikke belastet vores intensivafdelinger. Vi har meget mere kapacitet til at håndtere coronapatienterne, siger hun.
Dog er hun opmærksom på, at vi går ind i en vinterperiode, hvor det er ekstra vigtigt, at borgerne følger de anbefalingerne sundhedsmyndighederne kommer med. Men bekymret, det er hun ikke.