Kristine har gjort det i et år: Nu vil hun sikre alle forældre samme mulighed

Kristine Bischoff Brammer mener, at alle forældre skal kunne få tilskud til at hjemmepasse deres børn i længere tid, end det er muligt i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Datteren Lily har fyldt alt i Kristine Bischoff Brammers hverdag, og det måtte hun faktisk gerne blive ved med, mener moren.

I et år har Kristine Bischoff Brammer gået hjemme og passet datteren Lily i Vitten i Favrskov Kommune.

- Vi synes ikke, at andre bør passe hende, når vi selv gerne vil og har muligheden for det, siger hun.

I Favrskov Kommune kan man nemlig hjemmepasse sit barn i op til ét år, når barnet er et-to år gammelt. Man får lidt over 6000 kroner i tilskud - før skat - om måneden.

Nu skal Kristine Bischoff Brammer til at søge arbejde, og datteren Lily skal i institution, men hun ville egentlig gerne have fortsat med at passe Lily hjemme.

- Jeg vil gerne kunne slappe af i, at Lily tager tingene i sit eget tempo. Jeg tror ikke på, at et barn, der er så lille, har behov for at være væk på fulde arbejdsdage, siger hun.

Forslag: Alle skal have samme ret 

Hun har derfor fremsat et borgerforslag; Alle forældre skal have mulighed for at vælge, om de vil hjemmepasse eget barn indtil skolealderen - uanset hvor i landet, man bor.

- Vi er rigtig tit låst af, hvordan vi plejer at gøre. Nu synes jeg, vi skal kigge på, hvad vi bør gøre for barnet, siger Kristine Bischoff Brammer til TV2 Østjylland.

Hjemmepasningsmuligheder med tilskud i de østjyske kommuner. Tilskud gives for en periode på minimum otte uger og maksimalt ét år.

Det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan hjemmepasse sit barn med tilskud fra det offentlige.

I langt de fleste kommuner har man mulighed for det, imens barnet er ét til fem år. I nogle kan man kun få tilskud de første to år af barnets liv, mens andre kommuner slet ikke giver tilskud.

- Jeg synes, vi skal være lige. Det er synd for børnene, at de bliver fanget i, hvor forældrene er bosat, siger Kristine Bischoff Brammer.

Derfor går hendes forslag ud på, at man skal kunne hjemmepasse med tilskud så længe, forældrene mener, der er behov for det indtil skolestart.

- Jeg synes, der er fantastiske institutioner, men for os er det bare ikke det, der føles rigtigt. Den frihed bør vi have, lige meget hvor vi bosætter os.

Misser de ikke noget socialt ved at blive passet hjemme?

- For nogle jo. Men det er derfor, at valget skal være op til forældrene, for de vil deres børn det bedste. Det er en lille gruppe, som ikke til enhver tid vil prioritere deres børns trivsel. Vi er i legegruppe cirka én gang om ugen, og så er der lege-steder, hvor hun også møder børn.

Kristine Bischoff Brammer har gået i legegruppe med datteren minimum én gang om ugen, imens de har gået hjemme.

Professor: - Giver god mening de første par år

Ifølge Ole Henrik Hansen, der er professor i småbørnspædagogik, vil det være en fordel for de fleste børn at gå hjemme med forældrene de første par år af barnets levetid.

- Børnene vil få væsentlig mere opmærksomhed og stimulering i forhold til deres sociale kognition, end de gør i de vuggestuer og dagplejere, vi har i de her år. Så på den måde giver det god mening, siger han.

- I forhold til op skolealderen, så går de her børn ofte i legegrupper, og det er rigtig godt, men en god børnehave kan gøre det samme, siger Ole Henrik Hansen.

I 2018 fik 977 familier tilskud til hjemmepasning af børn. I 2023 var der 2510. I Østjylland var der 44 i 2018, og det er steget til 365 i 2023.

I de senere år er der sket en stigning i antallet af hjemmepassere i Danmark. Ole Henrik Hansen har selv gennemført en undersøgelse med 601 hjemmepassere og skrevet en bog om dem.

Han har et bud på, hvorfor flere vælger det.

- Det er en mentalitetsændring. En ændring i det børnesyn, som unge forældre har. Tre fjerdedele gør det, fordi de gerne vil være de primære voksne i deres børns liv. En fjerdedel gør det, fordi de er utilfredse med daginstitutionskvaliteten og det børnesyn, der ligger i daginstitutioner i det her samfund, siger han.

Ole Henrik Hansen er professor i småbørnspædagogik. Han har tidligere været ansat på Aarhus Universitet, i dag arbejder han på Jönköping Universitet. Foto: Asger Ladefoged - Ritzau Scanpix

Børneordfører: - Valget ligger bedst i kommunen

På Christiansborg mener regeringspartiet Venstre, at det er godt, at valget om tilskud til hjemmepasning ligger i den enkelte kommune og ikke er fastsat fra statens side.

- Det er vigtigt, at vi har nogle gode rammer omkring børnefamilierne, men vi har den holdning, at vi værner om det kommunale selvstyre. Heldigvis er der tæt på 80 procent af kommunerne, som har taget beslutningen at yde tilskud til hjemmepasning, siger Anni Mathiesen, der er børneordfører.

Derudover handler det også om økonomi og arbejdsudbud, siger hun. Samtidig med at hjemmepasning måske ikke er for alle.

- Børnenes trivsel er utrolig vigtig. For nogle børn kan det give god mening at gå hjemme i længere tid med forældrene, men der kan også være børn, der har større gavn af at komme ud blandt andre børn og blive stimuleret i en dagpleje eller vuggestue, siger Anni Mathiesen.

I Østjylland var der 44 i 2018, og det er steget til 365 i 2023.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her