Lokale troede omdiskuteret opholdssted var droppet: - Det er skrækkeligt
Planer om et nyt opholdssted til adfærdsvanskelige børn og unge er endnu ikke blevet en realitet. Lokal modvind og vanskelige procedure er årsagen til ventetiden, forklarer lederen.
Mere end to år er gået. Den gamle lægebygning står stadig tom, og Socialtilsyn Midt har endnu ikke modtaget nogen ansøgning.
Det er status på det omstridte opholdssted Kanonen, der er planer om at etablere i Voldum i Favrskov Kommune.
- Vi har ikke opgivet tankerne om opholdsstedet endnu, fortæller Trine Hounsgaard Pfeiffer, der er leder af Kanonen, til TV2 ØSTJYLLAND, da vi ringer for at følge op på situationen.
Men grunden til at idéen ikke er blevet ført ud i livet skyldes forskellige tilladelser, der mangler at komme i hus. Det gælder blandt andet en byggetilladelse fra kommunen.
- Der er flere ting, der skal falde på plads, inden vi kan tage hul på den sidste del af fasen, siger lederen af Kanonen.
Det er nemlig nødvendigt med de rette tilladelser, før ansøgningsprocessen hos Socialtilsyn Midt kan gå i gang. Socialtilsyn Midt står nemlig med ansvaret for godkendelsen af nye opholdssteder.
Håbet fra lederen er dog, at der vil være en afklaring på opholdsstedets tilbliven inden for få måneder.
Stor modstand blandt de lokale
Ønsket om et nyt opholdssted fik dog en vanskelig start, da flere lokale i Voldum gjorde oprør imod det.
Der blev blandt andet lavet en underskriftindsamling tilbage i 2020, hvor over 300 borgere skrev under på, at de var imod planerne.
En af initiativtagerne til indsamlingen var Inger Kusk Andersen, og dengang sagde hun til TV2 ØSTJYLLAND, at hun frygtede overfald, stigende kriminalitet og flere stoffer i byen.
- Jeg skal passe meget mere på mine børn. De får ikke lov til at cykle og gå til bussen længere. For så skal de forbi Kanonen hver dag. Det tør jeg ikke, lød det fra Inger Kusk Andersen i 2020.
Spændingsniveauet i byen nåede dog nye højder i marts sidste år, da Voldums borgere demonstrerede mod det nye opholdssted. Her gik bekymringen særligt på placeringen midt i byen, og at Voldum allerede havde to opholdssteder i forvejen.
Fakta om Fonden Kanonen
Fonden Kanonen er et privat socialpædagogisk botilbud henvendt til unge mellem 12-23 år.
Virksomheden har i dag opholdssteder fem steder i Favrskov Kommune. Der er afdelinger i Vissing, Galten, Sandby, på Baskærvej ved Voldum og på adressen Tinghøjvej i Hadsten.
Kanonen er godkendt til 30 unge, som har forskellige opvækstrelaterede eller medfødte vanskeligheder.
De kan også have diagnoser, personlighedsforstyrrelser og har en kompliceret ungdomsadfærd.
De unge er anbragt på stedet, som ikke har hjemmel til at tilbageholde dem og frihedsberøve dem. De er ikke dømt til at bo på Kanonen.
Kanonen er underlagt godkendelse samt tilsyn af Socialtilsyn Midt.
Håbede det var gået i glemmebogen
Formanden for lokalrådet fortæller i dag, at de fleste i byen havde troet, at Kanonen havde opgivet deres planer om det nye opholdssted, da man ikke havde hørt noget om det i mange måneder.
De var faktisk gået hen og blevet optimistiske omkring fremtidsudsigterne.
Så da TV2 ØSTJYLLAND overbringer nyheden om, at planerne stadig eksisterer til Holger Bjerregaard, er det en skuffet lokalrådsformand, der sidder i den anden ende af røret.
- Det er skrækkeligt. Det kan vi ikke acceptere, men vi har gjort, hvad vi kan. Hvis samfundet vil have det sådan, så må vi jo rette os ind efter det, lyder det fra ham.
Han vælger dog at holde fast i det spinkle håb, om at Socialtilsyn Midt ikke ender med at godkende opholdsstedet.
Får de tilladelse, flytter de ikke igen
Den modstand som Holger Bjerregaard og andre fra lokalbefolkningen har til Kanonens opholdssted har i stor grad været med til at påvirket processen, erkender Trine Hounsgaard Pfeiffer.
- Det har været voldsomt, bekymrende og trist, siger hun.
For Kanonen vil gerne være et sted, hvor de ved, at de lokale også ønsker de unge mennesker.
- De unge ser også nyheder, så det går ikke deres næse forbi. De er lige så meget mennesker som dig og mig og har lige så mange følelser. De bliver lige så kede af det og vrede og føler sig uretfærdigt behandlet.
Hun forstår dog godt, at man kan være utryg ved situationen, men ifølge hende drejer det sig om uvidenhed og manglende dialog.
- Lige nu frygter de, at vores unge går frit rundt. Det kan vi ikke forhindre. Vi har ikke unge, der angriber nogen. Så den frygt er ubegrundet, siger Trine Hounsgaard Pfeiffer,.
Hun håber, at lokalsamfundet vil åbne op til dem, når eller hvis opholdsstedet bliver en realitet. Uanset stemningen vil de i hvert fald blive boende i lægehuset, om borgerne i byen vil have det eller ej.
- Det er sådan, at hvis vi først er der, så forlader vi ikke bare stedet igen, fordi lokalsamfundet ikke vil have os. Det vil naturligvis være rigtig ærgerligt, men så må vi blive boende som en isoleret del af samfundet. Vi flytter ikke igen, slutter Trine Hounsgaard Pfeiffer af.