Grafik: Højhus-amok i Aarhus. Se den vilde forskel fra 2008 til 2028
Det seneste årti er en skov af højhuse på mere end seks etager skudt i vejret i Aarhus. De næste ti år kommer der endnu flere. Se den vilde forskel i visualiseringerne nedenfor
Ved årtusindskiftet stod der i det centrale Aarhus 12 højhuse. I 2028 vil der være 50. Den store forandring er resultatet af byrådets plan om en såkaldt fortætning af byens mange nye borgere.
Aarhus er en by med vokseværk, og det anslås, at befolkningstallet årligt vil vokse med 5000 personer. I stedet for at lade byen vokse ud over markerne mod nord, syd og vest, har lokalpolitikerne besluttet at lade byen vokse i højden.
- Vi har store arealer uden for Ringvejen, hvor vi kunne lave udvidelser af bebyggelsen på åben mark. Men et flertal i byrådet har besluttet, at den primære forøgelse af befolkningen i Aarhus skal gennem fortætning, siger Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Telknik og Miljø i Aarhus Kommune.
Vilde forandringer
Da man lige efter finanskrisen begyndte at bygge højt i Aarhus, var der ikke mange bygninger, der kvalificerede til betegnelsen 'højhuse'. Det har siden ændret sig voldsomt og kommer til at ændre sig endnu mere i fremtiden.
Kæmpe forandring
Forandringen af Aarhus ses tydeligst på Aarhus Ø. Træk i slideren nedenfor for at se, hvordan området så ud i henholdsvis 2011 og i dag.
Forandringerne på Aarhus Ø er ikke kun blevet positivt modtaget. Rektoren på Arkitektskolen i Aarhus, Torben Nielsen, mener, at der flere steder er tænkt for lidt i byrummet nede i stueetagen, og flere steder er der bygget for tæt.
- Placeringen af højhusene og afstandende mellem dem er forkert. De kommer til at ligge alt for tæt, og det er at gentage nogle af fortidens synder. Det er en stor skam, som ikke skaber ret meget by, siger han.
- Det er en skam de steder, hvor pladsen bliver udnyttet ekstremt, og hvor der bliver bygget for tæt, som vi ser det nogle steder i Ceres Byen og på Aarhus Ø, lyder det fra rektoren.