Malou droppede p-piller: Nu har hun sex efter en app
Malou Minell vil ikke længere bruge hormonprævention. Nu bruger hun en app, der tracker hendes cyklus, så hun undgår at blive gravid.
P-pillen har, siden den kom på markedet i 1966, været en daglig følgesvend hos mange danske kvinder.
Men - det populære præventionsmiddel er på tilbagegang.
I perioden fra 2010 til 2022 er der sket et fald på 45 procent i brugen af p-piller, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.
En af dem der, der har smidt p-pillerne for at blive fri for hormoner, er Malou Minell fra Horsens. Hun har, siden hun var 18 år, spist en p-pille hver eneste dag.
Men da hun fyldte 33 år, anbefalede hendes læge at stoppe på grund af risikoen for blodpropper.
Herefter forsøgte hun med en hormonspiral, men efter et halvt års smertefuldt forløb besluttede hun sig for at få fjernet den igen.
- Så forsvandt mine smerter og mine blødninger kort tid efter, siger Malou Minell til TV2 Østjylland.
Hvad er hormonprævention?
Præventionsmetoder der indeholder hormon, er meget effektive til at forhindre graviditet. De hormoner der anvendes ligner dem kroppen selv producerer, men det er meget forskelligt hvordan hormonerne bruges. For eksempel fungerer p-piller ved at forhindre æggestokkene i at frigive æg. Hormonspiral derimod virker ved, at livmodervæggen bliver tyndere, hvilket gør det sværere for det befrugtede æg at sætte sig fast. Spiralen gør også slimet i livmoderhalsen tykkere, så sæden får svært ved at trænge igennem.
Husk at tale med din praktiserende læge om, hvilken præventionsform, der passer til dig.
Kilde: Minprævention.dk
Efter Malou Minell ikke længere bruger hverken p-piller eller hormonspiral, har hun oplevet en stor ændring i sit humør.
- Der er flere brikker, der falder på plads løbende, og jeg begynder at blive nysgerrig på, hvad der er af bivirkninger på p-piller og hormonspiral, og så tog jeg bare en beslutning om, at det gad jeg ikke, siger Malou Minell.
Det store fald i salget af p-piller er dog ikke ensbetydende med, at kvinder vender hormonprævention ryggen. For imens p-pillerne bliver på apotekets hylder, så vælger de danske kvinder nu hormonspiral i højere grad end nogensinde før.
Tracker sin cyklus
I stedet for at beskytte sig mod uønsket graviditet gennem de velkendte p-piller, holder Malou Minell i dag i stedet øje med sin cyklus gennem en app på sin telefon.
Med app'en an hun regne sig frem til, hvornår hun har ægløsning igen og dermed risiko for at blive gravid.
Hvordan kan du være sikker på, at det virker?
- Det kan jeg ikke. Men jeg tror, at hvis det er sådan, at jeg bliver gravid, så føler jeg mig gammel og moden nok til at tage det ansvar, siger Malou Minell.
Kan du se dig selv komme tilbage på prævention med hormoner i?
- Nej.
Hvorfor ikke?
På grund af risikoen og de bivirkninger, der er. Jeg har været der, så nu behøver jeg ikke komme på det igen, siger Malou Minell.
Flere unge forholder sig kritisk
Noget kunne tyde på, at den kritiske måde at forholde sig til hormonprævention på er kommet for at blive.
Hos Sexlinien, hvor børn og unge kan ringe ind med spørgsmål om alt fra sex, prævention, køn og krop, oplever de en stigning i opkald, der handler om hormonprævention.
- Vi har altid fået spørgsmål om prævention. Men nu er der flere, der ringer ind og spørger, om der findes prævention uden hormoner, fordi de ikke er interesseret i hormoner, siger faglig leder ved Sex og Samfund, Jeppe Hald.
I en rapport, som Sex og Samfund udarbejdede i 2020, står det klart, at hormonerne er under kritik. I rapporten fremgår det, at de unge ofte har oplevet bivirkninger, når de har brugt p-piller.
- Vi anbefaler ikke cyklus-apps, da de ikke er så sikre som andre præventionsformer. Men det handler også om, at vi rådgiver børn og unge, og for dem handler det mest om, at de er bange for at blive gravide, siger Jeppe Hald.