Specialpatrulje nedlægges efter voldsomme episoder

Sydøstjyllands Politi nedlægger specialpatrulje med civilklædte betjente efter beretninger om voldelig adfærd.

Udgivet Opdateret
Politidirektør Jørgen Abrahamsen fortæller, at man har fundet det rigtigst indtil videre at nedlægge specialpatruljen. Arkivfoto. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Sydøstjyllands Politi, som har hovedsæde i Horsens, har valgt at nedlægge en specialpatrulje med civilklædte betjente.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse. Det sker efter beretninger, som Politiken har bragt, om episoder, hvor betjente har optrådt voldsomt og voldeligt.

- Det er helt centralt for os, at borgerne kan have tillid til deres politi, og vi sætter en stor ære i at løse alle vores opgaver med høj faglighed, empati og etik, siger politidirektør Jørgen Abrahamsen i pressemeddelelsen.

- Det gør derfor også stort indtryk på os, når der fra flere sider rejses alvorlig kritik af den måde, som vi har løst konkrete opgaver på i forhold til borgerne.

- Forløbet omkring politikredsens specialpatrulje, og de episoder, som vi senest har set, rokker desværre ved den tillid.

Flyttes til andre afdelinger

Betjentene i specialpatruljen har flere gange været involveret i episoder med en syrisk familie i Vejle, som også er blevet beskrevet i DR-dokumentaren "Forfulgt af politiet?".

Jørgen Abrahamsen forholder sig i pressemeddelelsen ikke til konkrete sager, men siger, at hver enkelt episode, der har været, skal undersøges grundigt, før der kan drages konklusioner.

- Men det samlede forløb gør, at vi har fundet det rigtigst indtil videre at nedlægge vores specialpatrulje, siger Jørgen Abrahamsen.

Medarbejderne i specialpatruljen, der nu nedlægges, vil blive flyttet til andre afdelinger, lyder det fra politiet, der vil "gentænke organiseringen og opgavefordelingen i politikredsen".

Behandler flere sager

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) har tidligere behandlet - og er i gang med at behandle - flere sager vedrørende betjente fra specialpatruljen.

- Eventuelle personalemæssige konsekvenser for de polititjenestemænd, som er involveret i de konkrete episoder, beror således på politiklagemyndighedens vurdering og afgørelse, lyder det i politiets pressemeddelelse.

- Hvis der fremkommer nye eller hidtil ukendte episoder, vil disse ligeledes blive indbragt for politiklagemyndigheden i overensstemmelse med lovgivningens regler herom.

Tidligere på måneden var der fakkeltog i Aarhus til ære for sønnen i den syriske familie, Farhad Tober, som var forsvundet. Han dukkede kort efter dokumentarens publicering op i Tyskland. 

Sydøstjyllands Politi dækker i Østjylland Skanderborg og Horsens kommuner. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her