Sygehuskrav droppet: Betyder intet i Region Midtjylland
Politikerne har indgået en aftale om at fjerne produktivitetskravet for sygehusvæsenet i 2018
Kravet om, at offentlige sygehuse hvert år skal være to procent mere effektive for de samme penge, bliver sløjfet i 2018.
Det er resultatet af en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti onsdag.
Ifølge formand for Region Midtjylland, Bent Hansen, betyder det dog ikke det noget.
Her blev produktivitetskravene afskaffet den 1. januar.
- Den beslutning tog vi, fordi det er os, der har ansvaret for, at aktiviteterne og økonomien hænger sammen. Vi kan jo se, at stigningen i patienttilstrømningen er så stor, at vi ikke syntes, at det gav mening, derfor afskaffede vi det, siger Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner og regionrådsformand i Region Midtjylland til TV2 ØSTJYLLAND.
Patienterne har fokus på kvalitet
Han mener, at produktivitetskravet var et udtryk for et for stort fokus på aktivitet.
- Men patienterne har fokus på kvalitet. Og det er det, der betyder noget, ikke at der er så meget aktivitet som muligt. Det giver ikke mening at tælle en genindlæggelse som en positiv ting, fordi det giver mere aktivitet. Det er ikke sikkert, at en patient synes, at en genindlæggelse er en god ting, siger Bent Hansen.
Nyt system i 2019
Hospitalerne har siden midten af 00'erne været underlagt et årligt produktivitetskrav. Det betyder, at de hvert år skal levere en større aktivitet - flere behandlinger og undersøgelser - for de samme penge.
Mens kravet er sløjfet i 2018, er parterne enige om at finde et nyt system, som ventes at være klar fra 2019.
Regeringen vil nu i samarbejde med Danske Regioner forsøge at udvikle en ny og bedre styringsmodel for det danske sundhedsvæsen.
Regionerne accepterede
Danske Regioner accepterede ellers tidligere i år toprocentskravet i aftalen med regeringen om regionernes økonomi for 2018. Det gjorde regionerne, selv om man ønskede produktivitetskravet fjernet.
Siden har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti meddelt, at man ønskede kravet fjernet allerede per 1. januar 2018. Også De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet er modstandere af kravet.