Naturvejleder jubler: Vilde urter langs letbanen
Letbanen gennem Aarhus gøres grøn med vilde danske planter, som er blevet sjældne i naturen
Aarhus Kommune gik onsdag morgen i gang med at flytte tonsvis af jord fra godsbanearealerne ved banegården til letbanesporet på Randersvej.
Årsagen er, at jorden fra det gamle baneterræn indeholder en rigdom af frø fra vilde urter og blomster, som man ellers sjældent ser i naturen.
Og nu skal de planter gøre letbanesporet midt i Aarhus grønt.
Der er nemlig indvandret en unik flora, som man ellers skal til det yderste Djursland eller til Hanstholm for at se, fortæller naturekspert Morten D.D. Hansen, som er museumsinspektør på Naturhistorisk Museum og indkaldt som samarbejdspartner på flytteprojektet.
- Vi får altså den oprindelige flora med i stedet for bare noget, man sår, forklarer han.
Den vilde natur forsvinder og bierne dør
Og det er ikke nogen selvfølge længere at se vild natur inde midt i byen:
- Hvis man kører rundt i Danmark her i juli, så vil man bemærke et landskab som er grønt. Frodigt og grønt. Men der mangler blomster. Det tror da pokker at bierne uddør. De har ikke noget at leve af, siger museumsinspektør Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum.
En af årsagerne til at vilde blomster og urter trives så godt på godsbanearealerne er, at der aldrig er hældt muld ud over grunden.
Muld er gift
- Der gælder den simple regel i naturen, at muld er gift, siger Morten D.D. Hansen.
- Muld er guld for vores landbrug og vores havebrug, men gift for naturen. For når der er muld, gror alting op i en meters højde og skygger andre planter bort.
Den udpinte jord på godsbanearealerne selve årsagen til den store artsrigdom af vilde blomster. Det har gennem det seneste århundrede givet gode betingelser for vilde planter som krageklo, kongepen og slangehoved. Planter, som indeholder pollen og nektar, bierne elsker.
Hundrede år gamle blomster skal væk
Men nu skal godsbanearealerne byudvikles.
Blomster og planter som er indvandret gennem det 20. århundrede skal væk.
Og i stedet for bare at grave jorden op og deponere et tilfældigt sted, har man valgt at flytte noget af jorden til letbanesporet på Randersvej.
Ideen med at transplantere den artsrige jord til den nye banestrækning er ifølge Morten D.D. Hansen helt ny.
Og han ser frem til at opleve resultatet af anstrengelserne:
- Jeg glæder mig som et lille barn. Jeg skal køre meget med letbane og sige 'Hov, dén der kan jeg også kende hernede fra godsbanen.' Jeg glæder mig til at se, hvordan det ser ud næste forår.
I videoen øverst i artiklen kan du høre naturvejleder Morten D.D. Hansen fortælle om det usædvanlige flytning.