17-årige Tage og far Peter handlede: Fik båd reddet fri

Da Tage Kristiansen sammen med sin far opdagede den grundstødte sejlbåd, så de ikke andet for end at kaste sig ud i en aktion.

Udgivet Opdateret
Tage Kristiansen mener, at han endte med at svømme 500 meter i bølger og blæst for at hjælpe de forulykkede. Foto: Privatfoto

Rettelse

I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at Peter og Tage Kristiansen var med i en redningsaktion af to personer. Retteligt var personerne blevet reddet tidligere på dagen af redningsstationen på Anholt.

En gåtur på Anholt havn tog en drejning for Peter Kristiansen og hans 17-årige søn Tage.

Ude i vandet tæt på land lå nemlig en sejlbåd, som var blevet skubbet ind mod stenrevet af de høje bølger, og havde sat sig fast.

- Det er ikke helt ufarligt at ligge så tæt på et stenrev, siger Peter Kristiansen.

Redningsvæsenet var tidligere på dagen blevet tilkaldt og havde reddet to svenskere ombord. Skibet blev dog liggende, indtil der blev givet grønt lys til at hive den fri. Skibet var ejet af de to svenskere.

Men Peter og Tage Kristiansen konkluderede, at der ikke kunne komme en båd derud, så derfor tog de del i en aktion koordineret af AM-Handel fra Grenaa.

Det var blandt andet med en fiskeskipper og de to svenskere.

Der var ikke langt fra tanke til handling på Anholt. / Foto: Hans Schrader

I bølgen blå

Først svømmede den 17-årige HTX-elev ud mod båden med et langt reb.

- Der var nogle voldsomme bølger, og vinden havde også godt fat, siger Tage Kristiansen, der koordinerede med de grundstødte sejlere. 

Tage Kristiansen fik i samarbejde med svenskerne bundet rebene sammen. Liggende på sit paddleboard svømmede han ud til en nærliggende kutter med rebene, som forsigtigt fik trukket båden fri fra revet.

- Jeg var klar over risikoen. Det kunne gå galt, men jeg stolede på mig selv og mine evner, siger Tage Kristiansen, der i løbet af sine 17 år har brugt meget tid på havet.

På land stod en masse tilskuere, som også hjalp med at holde rebet.

Til sidst kom båden så meget fri af revet, at den kunne flyde selv.

- Adrenalinen pumpede, mens jeg stod med ømme muskler og en enorm glæde, siger Tage Kristiansen, der var klar til at gøre det igen, skulle det blive nødvendigt. 

- Til vores store overraskelse kunne den faktisk selv sejle væk derfra med egen motorkraft, siger Peter Kristiansen.

Mandagens aktion var ikke den første, som far og søn-duoen har hjulpet til i. / Foto: Hans Schrader

Hverken dumt eller forkert

Ombord på båden var et ungt, svensk par, som slap derfra uskadt tidligere på dagen.

- Jeg tror først, det gik rigtigt op for dem, hvad de havde været ude for, da de var kommet på land, siger Peter Kristiansen.

- Det er ikke, fordi de gør noget dumt eller forkert. Alle kan begå fejl, og ting sker, understreger Tage Kristiansen. 

Peter Kristiansen fortæller, at det ikke er første gang, han er med til den slags aktioner på Anholt.

- Der ligger mange skibsvrag rundt omkring, det er jo et forholdsvist farligt farvand. Man skal lige tænke sig om, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her