Afdeling var lukket: Betinas søn måtte køre 120 kilometer med skadet ankel
Patienter og sundhedspersonale fra Grenaa Sundhedshus er både utilfredse og frustrerede over vilkårene i byens akutklinik og afdelingen for akut røntgen.
- Der er skabt usikkerhed om, hvorvidt den aftale vi har lavet om at funktionerne, og det niveau af ydelser vi har i sundhedshusene bliver fastholdt, og derfor må ændringerne selvfølgelig sættes i bero.
Sådan lød det fra medlem af udvalget for de nære sundhedstilbud i Region Midtjylland, Marianne Karlsmose (KD), forud for et ekstraordinært møde mellem forligspartierne bag regionens budget for 2024, hvor det blev besluttet, at en række besparelser i regionens sundhedshuse skulle rulles tilbage.
Ændringerne og det ekstraordinære møde faldt efter kritik fra flere kanter af, at besparelserne var gået for vidt.
- Det giver en lidelse for os, der bor her og skal igennem længere forløb, når det kan lade sig gøre i Grenaa, lød det blandt andet fra Jørgen Erik Lund, hvis kone er fast patient ved Grenaa Sundhedshus.
Alligevel er både patienter og sundhedspersonale fra Grenaa Sundhedshus utilfredse og frustrerede. For sundhedshusets akutklinik og akutte røntgenafdeling holder fortsat åbent på forskudte tidspunkter.
Det betyder altså, at man ikke kan få taget akutte røntgenbilleder og modtage behandling ved Grenaa Sundhedshus i samme omgang.
- Jeg tænker, det er fuldstændigt åndssvagt - sagt på godt jysk. Det giver ikke mening, at vi ikke kan hjælpe hinanden (på tværs af afdelingerne, red.), siger Dorthe Granslev Rafn, der er behandlersygeplejerske i akutklinikken ved Grenaa Sundhedshus.
Ændringer i akutklinikken og den akutte røntgenafdeling
Før den 1. marts;
Inden besparelserne trådte i kraft, var det muligt at benytte både afdelingen for akut røntgen og akutklinikken alle ugens dage i tidsrummet fra klokken 8 til klokken 22.
Efter den 1. marts;
Med besparelserne ændrede man på åbningstiderne således at den akutte røntgenafdeling holder åbent fra klokken 8 til klokken 16, mens akutklinikkens åbningstider hed klokken 16 til klokken 22. Det har man efterfølgende ændret, så akutklinikken nu holder åbent fra klokken 14 til klokken 22. Det er dog ikke som et led i ændringerne fra det ekstraordinære møde.
120 kilometer med forstuvet fod
Det samme mener Betina Stefan Larsen Hulvej, der oplevede konsekvenserne af de nye åbningstider for godt to uger siden.
Hun skulle hente sin søn fra en børnefødselsdag og kunne hurtigt konstatere, at hans ankel var misfarvet og hævet. Hun vurderede, at de måtte en tur på skadestuen.
- Det var en dårlig og frustrerende oplevelse, fortæller hun.
For mens det var inden for åbningstiderne for akutklinikken i Grenaa Sundhedshus, så blev mor og søn henvist til Regionshospitalet i Randers for at få taget røntgenbilleder. Byens akutte røntgenafdelings åbningstid var udløbet cirka én time tidligere.
- Hvorfor skal vi køre til Randers? Det er én mand, der skal stå og trykke på en knap for at tage et billede, der alligevel ville blive sendt til Randers. Så jeg synes, det er frygteligt frustrerende, at vi skal køre 60 kilometer hver vej, siger hun.
Borgerne kan være trygge
Susanne Buch (SF), der er formand for udvalget for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland, ser dog ikke noget større problem i, at patienter i Grenaa Sundhedshus oftere end tidligere må tage turen til Randers, hvis de skal undersøges og behandles for eventuelle brud.
- Det er en lang vej at køre, men vejen er god at køre, hvis man alligevel skal have noget lavet. Så kan man sige, at det er langt at køre, hvis der ikke er noget i vejen, men vi ved også godt, at vores akuthospitaler ligger, som de gør, i regionen, og der er vi nogle, der bor langt væk fra dem, siger udvalgsformanden.
Hun fortæller også, at man i udvalget for nære sundhedstilbud i fremtiden vil følge op på den nye model og blandt andet tale med sundhedshusenes patienter og personale om deres oplevelser.
Det finder Betina Stefan Larsen Hulvej dog ikke meget trøst i.
- Det er et kæmpe bræk i ens hverdag. Når vi kommer her, så er det jo akut. Det er ikke noget, vi har sat tid af til. Skaderne sker oftest om aftenen, når børnene bliver hentet fra sport eller skole, og der holder akut røntgen lukket. Det er bare frustrerende at skulle ud på den lange køretur.
Men er det ikke bare prisen for, at vi også har et offentligt sundhedssystem?
- Jamen det ligger jo lige her i Grenaa - vi må bare ikke bruge det, siger Betina Stefan Larsen Hulvej.