Brug for flere pædagoger på bosted med voldelige episoder
Det mener en lokalpolitiker, som selv har arbejdet på bostedet i Grenaa, hvor en voldelig beboer har skabt uro og utryghed.
For lokalpolitikeren Karoline Bergkvist Søgaard er det ret simpelt. På et socialpædagogisk bosted er der brug for nok socialpædagoger.
- Jeg kender ikke mange tømrerfirmaer eller operationsstuer på hospitaler, hvor det kun er lige godt halvdelen, der er udlært til at varetage opgaven, siger hun.
Reaktionen kommer ovenpå, at TV2 Østjylland de seneste dage har afdækket, hvordan voldelige episoder og trusler om vold har skabt utryghed blandt beboere på bostedet Skovstjernen i Grenaa.
- Jeg er bekymret for beboerne. Man skal ikke være utryg i sit hjem. Og så er jeg bekymret for personalet på stedet, og jeg kan godt forstå, at flere er rejst derfra, siger Karoline Bergkvist Søgaard, der er socialdemokrat og medlem af voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune.
Hun har selv indtil for godt seks år siden arbejdet som socialpædagog på Skovstjernen.
16 ud af 50 er socialpædagoger
Hun hæfter sig særligt ved antallet af socialpædagoger på Skovstjernen.
I en oversigt udleveret af Norddjurs Kommune er der 16 uddannede socialpædagoger ud af i alt 50 ansatte på stedet.
Der er også faglærte sundhedsassistenter, en sygeplejerske og en lærer, men for Karoline Bergkvist Søgaard er der ingen tvivl om, at flere uddannede socialpædagoger på stedet ville kunne øge kvaliteten og dermed trivslen for beboerne.
- Som det ser ud nu, kan jeg ikke stå politisk på mål for det, og vi er nødt til at give en klar politisk retning og investere i efteruddannelse og kompetenceløft af de ansatte, som er på Skovstjernen, siger hun.
Uenighed om regnestykket: Hvor mange procent er socialpædagoger?
Norddjurs Kommune har sendt følgende oversigt over fordelingen af medarbejdere på bostedet Skovstjernen:
Oversigten indeholder fastansatte medarbejdere og vikarer ansat på fast timetal. Tilkaldevikarer indgår ikke i oversigten.
Socialpædagoger: 16
Pædagogstuderende: 1
Pædagogmedhjælper: 1
Lærer: 1
Social- og sundhedsassistenter: 5
Social- og sundhedshjælper: 3
Sygeplejerske: 1
Pædagogiske assistenter: 4
Omsorgsmedarbejdere: 14
Husassistenter: 2
Køkken/Kost Leder: 1
Rengøringsassistent: 1
Medarbejdere i alt: 50
Her er det 32 procent - 16 ud af 50 medarbejdere - som er uddannede socialpædagoger. Dog får fagforbundet SL det til godt 21 procent, fordi de tæller alle vikarer med. Ifølge dem gør de det, fordi Skovstjernen har været præget af en del sygemeldinger og et højt forbrug af vikarer.
Det er vigtigt for hende at understrege, at der også er brug for dygtigt sundhedsfagligt personale. Derfor er det godt, at der er sygeplejersker, sundhedsassistenter og sundhedshjælpere. Det er ikke det, der er problemet.
Hun så gerne, at flere af omsorgsmedarbejderne eller de pædagogiske assistenter kunne blive videreudlært til socialpædagoger.
- Jeg vil bede forvaltningen om at få en skriftlig redegørelse nu. Jeg havde forstået det som om, at vi var på rette vej og fik flere faglærte generelt på bostederne, men det virker ikke til at være tilfældet her, siger Karoline Bergkvist Søgaard.
Hun anerkender, at der politisk er sat penge af til kompetenceløft generelt på voksen- og plejeområdet i Norddjurs Kommune.
- Men jeg kan godt være i tvivl, om vi har sat nok af, når det ser sådan her ud. Det er noget af det, vi kommer til at skulle tage politisk stilling til, siger hun.
Til fare for sundhed og sikkerhed
Arbejdstilsynet har givet Skovstjernen et påbud, fordi arbejdet med særligt en udadreagerende borger kan være til fare for de ansattes sundhed og sikkerhed.
I påbuddet bliver det beskrevet, hvordan "den seksualiserende, truende og grænseoverskridende adfærd forekommer flere gange ugentligt."
Det fører blandt andet til, at "de ansatte dagligt skal skjule og undertrykke negative følelser, fx. irritation, antipati og skyldfølelse." Det sker for eksempel, når "borger X kommer råbende ind til de andre beboere under morgenpleje, og den ansatte skal guide borger X ud og eventuelt forlade den anden borger for at få borger X ud," skriver tilsynet.
Tidligere ansatte har over for TV2 Østjylland fortalt, at de har gjort ledelsen opmærksom på, at Skovstjernen hverken havde de rette rammer eller kompetencer til at håndtere situationen til sidst.
- Vi havde ikke kompetencerne og de fysiske rammer til at magte den her opgave, har den tidligere medarbejder Birgitte Saltofte sagt.
Udvalgsformand: - Fagligheden skal kunne følge med
Den konservative formand for voksen- og plejeudvalget, Mads Jensen, mener, at der er fokus på den rette faglighed på bostederne i Norddjurs Kommune.
- Vi ser en udvikling på socialområdet, og der skal fagligheden kunne følge med. Det er derfor vi prioriterer kompetenceudvikling, siger han.
- Er der nok fagudlært personale på bostederne?
- Det synes jeg. Vi har også andre fagområder, som er dækket ude på vores bosteder. Der er social- og sundhedshjælpere og -assistenter, men jeg skal ikke stå og diktere, hvilket niveau antallet af pædagoger skal ligge på. Det ligger ude ved ledelsen. Vi skal selvfølgelig skabe rammerne, så de kan skabe det bedst mulige tilbud, siger Mads Jensen.
Men socialdemokraten Karoline Bergkvist Søgaard vil have set det efter i sømmene. I forrige valgperiode lavede politikerne en handleplan for, at der skulle være nok socialpædagoger på bostederne, og det er den, hun nu vil følge op på.
- Der er altså behov for, at personalet er ordentligt uddannet, så vi kan give nogle af de svageste borgere i vores samfund et ordentlig hjem og nogle trygge omgivelser, siger hun.