Ekspert om ny jordfordelingsaftale: Fordelene er minimale
Miljøministeren er oppe at ringe over ny jordfordelingsaftale. Men ekspert mener, at de miljømæssige fordele er meget begrænsede
På Djursland er 42 landmænd blevet enige om en ny jordfordelingsaftale med Miljø- og Fødevareministeriet.
For landmand Lars Jensen på Djursland betyder aftalen, at han kommer til at køre færre kilometer i sin traktor på vejene.
- Det er fantastisk, og det tror jeg da også, at der er andre, der synes. Der var mange, der i starten tænkte for sig selv, at det ikke kunne lade sig gøre, siger landmand Lars Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kommer de 42 landmænd til at køre 5.600 færre kilometer om året for at nå deres marker.
Og det er noget, der glæder miljø- og fødevareministeren.
- På en skala fra et til 10 er jeg altså oppe at ringe på en 10er over det her, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til TV2 ØSTJYLLAND.
Begrænset begejstring
Hos oppositionen er begejstringen til at overse.
- Jeg mangler en regering, som ikke bare giver enkelte eksempler på noget, der giver grøn effekt, men som helt generelt sikrer en grøn omstilling af vores land, siger klimaordfører Jens Joel (S).
Spørger man en klimaforsker, så rykker aftalen da heller ikke det store ved klimaet.
- Selve CO2-besparelsen i det her betyder jo meget, meget lidt i det samlede regnskab. De besparelser, der er i antallet af kørte kilometer for traktorerne, betyder ikke særlig meget, siger seniorrådgiver på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, Morten Winther.
Nemmere hverdag
Socialdemokratiet vil have regeringen til at lave flere aftaler, hvis der skal ske noget med klimaet.
- Nu skal regeringen i arbejdstøjet og sørge for, at vi får mange flere klimaprojekter, mange flere naturprojekter, det er vejen frem, og det har regeringen været for sløve til, siger Jens Joel.
Men uanset hvad politikere og forskere mener – så er landmand Lars Jensen tilfreds med aftalen.
- Det er jo 120.000 kroner om året, jeg sparer, fordi jeg ikke skal ligge og rasle frem og tilbage. Det betyder meget for mig, for jeg får også en nemmere hverdag, siger Lars Jensen.
460 hektar har skiftet hænder
Jordfordelingsaftalen betyder, at landmændene har fordelt deres jord anderledes.
I alt har 460 hektar jord skiftet hænder. Jordfordelingsaftalen er finansieret af Naturpakken 2016, der er en aftale mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.
En forudsætning for at kunne få en sådan jordfordelingsaftale er, at der i nærheden er et vådområdeprojekt, som er under realisering. Hermed belønnes lodsejere i de områder, hvor man etablerer vådområder af hensyn til vandmiljøet i de danske fjorde.
Vådområder renser vandet for kvælstof, hvilket betyder bedre levevilkår for blandt andet planter og fisk.