Flere akutbiler og ambulancer skal skabe tryghed i Østjylland

Den nye regering vil øge antallet af akutlægebiler og ambulancer i hele landet, og det kommer også til at kunne mærkes her i Østjylland. Men far til afdød søn tør ikke klappe i hænderne endnu.

Udgivet Opdateret
Med penge fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets akutpulje har Region Midtjylland fået mulighed for at forbedre ambulancedækningen i de områder, hvor responstiderne er længst.

I Region Midtjylland kommer der, hvad der svarer til to ekstra ambulancer på vejene og to nye akutbiler. En oprustning, der er mulig, efter regionen har modtaget penge fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets akutpulje.

Det er endnu ikke afgjort, hvor de to nye akutbiler skal placeres – kun at det er én i den vestlige og én i den østlige del af Region Midtjylland.

Og netop placeringen kan have stor betydning. Det ved familien Pleman fra Holbæk på det nordlige Djursland alt om. I 2019 mistede de deres niårige søn Valentin, da han som følge af et epileptisk anfald fik hjertestop. Her ventede de i 20 minutter på en ambulance.

- Det er svært at spå om, hvad der ville have været sket, hvis ambulancen var kommet inden for fem minutter, som den ville have været, hvis der var en ambulance i Ørsted, sagde Carsten Pleman til TV2 ØSTJYLLAND tilbage i 2021.

Da familien Pleman ankom til Aarhus Universitetshospital med Valentin, stod det klart, at sønnens liv ikke var til at redde.

Overholder ikke servicemål

Region Midtjylland har en række servicemål på responstider, de skal leve op til. Et af dem er på ambulancekørsler til personer i livsfare – også kaldet A-kørsler. Her skal ambulancen være fremme inden for ti minutter i tre ud af fire tilfælde.

Det servicemål har regionen generelt problemer med at overholde.

Faktisk er det kun i fire af de ti østjyske kommuner, at mere end 75 procent af ambulancerne når frem hurtigt nok. Værst står det til på Djursland, hvor beredskabet kun lever op til målet i henholdsvis 64 og 54 procent af kørslerne.

Derfor fortæller Else Søjmark (S), der er formand for udvalget for nære sundhedstilbud i regionen, at man på Djursland godt kan forvente et øget fokus, når de nye biler skal placeres.

- Djursland er netop nævnt i ansøgningen som et af de fire områder, der vil kunne få gavn af bevillingen. Hvor de konkret skal placeres, vil blive aftalt i udvalget, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Og i Holbæk vil de holde vejret, indtil beslutningen er truffet.

- Jeg kunne godt være nervøs for, at den bare bliver placeret på en af de stationer, der er med akutlægebiler i forvejen. Jeg kunne frygte, at den kom til Randers eller et andet sted hen, lyder det fra Carsten Pleman.

I alt modtager Region Midtjylland ca. 62.5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens akutpulje.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her