Flere akutbiler og ambulancer skal skabe tryghed i Østjylland
Den nye regering vil øge antallet af akutlægebiler og ambulancer i hele landet, og det kommer også til at kunne mærkes her i Østjylland. Men far til afdød søn tør ikke klappe i hænderne endnu.
I Region Midtjylland kommer der, hvad der svarer til to ekstra ambulancer på vejene og to nye akutbiler. En oprustning, der er mulig, efter regionen har modtaget penge fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets akutpulje.
Det er endnu ikke afgjort, hvor de to nye akutbiler skal placeres – kun at det er én i den vestlige og én i den østlige del af Region Midtjylland.
Og netop placeringen kan have stor betydning. Det ved familien Pleman fra Holbæk på det nordlige Djursland alt om. I 2019 mistede de deres niårige søn Valentin, da han som følge af et epileptisk anfald fik hjertestop. Her ventede de i 20 minutter på en ambulance.
- Det er svært at spå om, hvad der ville have været sket, hvis ambulancen var kommet inden for fem minutter, som den ville have været, hvis der var en ambulance i Ørsted, sagde Carsten Pleman til TV2 ØSTJYLLAND tilbage i 2021.
Overholder ikke servicemål
Region Midtjylland har en række servicemål på responstider, de skal leve op til. Et af dem er på ambulancekørsler til personer i livsfare – også kaldet A-kørsler. Her skal ambulancen være fremme inden for ti minutter i tre ud af fire tilfælde.
Det servicemål har regionen generelt problemer med at overholde.
Faktisk er det kun i fire af de ti østjyske kommuner, at mere end 75 procent af ambulancerne når frem hurtigt nok. Værst står det til på Djursland, hvor beredskabet kun lever op til målet i henholdsvis 64 og 54 procent af kørslerne.
Derfor fortæller Else Søjmark (S), der er formand for udvalget for nære sundhedstilbud i regionen, at man på Djursland godt kan forvente et øget fokus, når de nye biler skal placeres.
- Djursland er netop nævnt i ansøgningen som et af de fire områder, der vil kunne få gavn af bevillingen. Hvor de konkret skal placeres, vil blive aftalt i udvalget, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Og i Holbæk vil de holde vejret, indtil beslutningen er truffet.
- Jeg kunne godt være nervøs for, at den bare bliver placeret på en af de stationer, der er med akutlægebiler i forvejen. Jeg kunne frygte, at den kom til Randers eller et andet sted hen, lyder det fra Carsten Pleman.
I alt modtager Region Midtjylland ca. 62.5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens akutpulje.