Havn kræver, akutlægebil bliver: Det vil få betydelige følger
Grenaa Havn melder sig nu i det kor, der forsøger at råbe politikerne i Region Midtjylland op.
På vegne af alle aktørerne på havnen kaster Grenaa Havn sig nu ind i kampen for bevarelsen af akutlægebilen i Grenaa samt bevarelse af de nuværende åbningstid i akutklinkken.
På sin hjemmeside og på facebook har havnen derfor delt sit høringssvar.
Her står blandt andet:
'Mange af virksomhederne på Grenaa Havn arbejder indenfor den ”hårde industri” (smede, værftsarbejdere, elektrikere osv.), hvilket betyder en overvejende og løbende stor risiko for arbejdsskader af både mindre- og større karakter.'
Skal finde 237 millioner kroner
I sidste uge kom det frem, at akutlægebilen i Grenaa er blandt de fire akutlægebiler i Region Midtjylland, som skal spares væk i forbindelse med regionens budgetforlig, hvor der skal findes 237 millioner kroner næste år.
Og med 56 kilometer til hospitalet i Randers og 63 kilometer til Aarhus Universitetshospital, øger det utrygheden på havnen i Grenaa.
'Udover den megen ekstra køretid til/fra Randers, så vil der være en stor risiko for, at skaderne vil blive forværret grundet den lange transport, hvilket i specifikke tilfælde muligvis vil betyde alvorlige følger.
Vi har desværre gennem årene oplevet flere alvorlige ulykker på Grenaa Havn (primært hos de virksomheder der er etableret på havnen).
Når disse ulykker sker – og generelt andre ulykker – så har det været en stor positiv sikkerhed for havnens virksomheder, at akutlægebilen med specialiserede anæstesilæger hurtigt har kunnet været fremme, og således være medvirkende til en hurtig handling på ofte meget alvorlige ulykker og skader,' lyder det fra Grenaa Havn.
Skrivelsen, der er stilet til Anders Kühnau (S), formand fra Region Midtjylland, har tre afsendere på vegne af Grenaa Havn A/S.
Det er bestyrelsesformand Bent Hansen, der i øvrigt er tidligere formand for Region Midtjylland for Socialdemokratiet. De andre afsendere er Laura Hay, næstformand for havnen samt CEO Henrik Carstensen.
TV2 Østjylland arbejder på at få en kommentar fra Bent Hansen, men foreløbigt uden held.
Hvad er en akutlægebil?
Akutlægebilerne er et supplement til ambulancerne, og medbringer avanceret udstyr og medicin. Akutlægebilerne kan i samarbejde med en ambulance betragtes som en lille mobil intensivafdeling på hjul.
En gennemgang af fordele ved en akutlægebil viser, at der ved række type af akuttilfælde er forbedret overlevelse for patienter, som har fået hjælp af en læge på ulykkesstedet i stedet for eksempelvis en paramediciner eller ambulanceredder. Det drejer sig om patienter med hjertestop og svære hovedtraumer, og der er også bedre overlevelsesmuligheder for patienter med svære traumer.
Kilde: Region Midtjylland og Defactum
De frygter, at det i sidste ende også kan få konsekvenser i forhold til at tiltrække arbejdskraft til området.
'Dette er kedeligt for både Norddjurs Kommune og de mange virksomheder der er i kommunen,' skriver havnen.
Hvor meget skal der spares?
I alt skal Region Midtjylland spare 237 millioner kroner i 2024. Ifølge Region Midtjyllands budgetforlig, kan der spares 30-35 millioner årligt ved at nedlægge fire ud af ti akutlægebiler.
De fire akutlægebiler, der lukkes, er placeret i Grenaa, Silkeborg, Ringkøbing og Lemvig. Nedenunder er en oversigt over, hvor mange kørsler de enkelte akutbiler havde pr. døgn sidste år.
Grenaa: 2,8
Herning: 6,3
Holstebro: 4,2
Horsens: 7,5
Lemvig: 1,5
Randers: 6,1
Ringkøbing: 2,7
Silkeborg: 6,0
Viborg: 5,9
Århus: 12,6
I alt: 55,7
Formand: For mange akutlægebiler
Regionsformand Anders Kühnau (S) erkendte i sidste uge over for DR ifølge Ritzau, at nogle borgere fremover skal vente lidt længere på akutlægebilen, end de hidtil har gjort.
Men i virkeligheden har der kørt "for mange biler rundt", lød det fra Kühnau.
- Vi har faktisk for mange i Region Midtjylland, det har vi vidst i årevis. Og det er ikke den rigtige måde at bruge ressourcerne på.
- Vi har brug for læger og andet personale omkring akutlægebilerne inde på vores sygehuse, sagde Anders Kühnau til DR.
Fremover vil der være akutlægebiler i byer med akuthospitaler - Aarhus, Randers, Horsens, Viborg og Herning - samt i Holstebro.
Den formelle udmøntning af budgetaftalen sker på regionsrådsmødet 20. december 2023.
I onsdags deltog flere hundrede lokale i en demonstration i Grenaa for bevarelsen af akutlægebilen. Det kan du se mere om i tv-indslaget herunder.