Nyt skibsvrag forarger: - Det skal bare væk
Et skibsvrag ud for Djurslands kyst skæmmer kysten og skal fjernes, lyder det fra lokale.
Et grundstødt skib ligger og forgår langs en smuk kyststrækning, og hverken ejeren, kommunen eller Kystdirektoratet ser ud til at gøre noget ved det.
Det er situationen i Ålebugten nord for Grenaa.
Her gik et træskib i februar på grund, så ejeren ifølge Randers Amtsavis måtte have hjælp til at komme tilbage på land.
Siden da har det stille og roligt ligget og faldet i værre og værre stand. For ingen har fjernet det.
- Man ser det, hver gang man cykler forbi. Det er noget gammelt skrot, og det skal bare væk. Det er synd, at det skal ligge herude, siger Mads Plougmann fra Grenå, som TV2 ØSTJYLLAND talte med ved stranden mandag.
- Det virker lidt som en rasteplads, når der ligger sådan nogle gamle skibe. Det er ikke så charmerende, lyder det fra Cassandra Olsen fra Vivild.
Det er en historie, man også kender i andre dele af Østjylland. Blandt andet i Horsens, hvor en sejlbåd i 2021 stødte på en sandbanke i fjorden, blev forladt og herefter lå halvsunket.
Her var vurderingen fra alle relevante myndigheder, at det ikke var netop deres ansvar at fjerne den. For båden lå ikke i sejlrenden, og var ikke til skade for miljøet eller fiskeriet.
Også på Djurslands nordkyst har lokale kunnet se en sørgelig, efterladt sejlbåd, der var blevet efterladt af sin ejer. Efter flere dages mystik stod ejeren frem og fik sat en aftale i stand med Norddjurs Kommune, så skibet kunne blive fjernet.
Men skibsvraget kan meget vel blive liggende længe. For ejeren skal enten selv fjerne det eller give lov til, at kommunen gør det på fællesskabets regning. Det er ikke sket endnu, og så bliver skibet liggende.
Det tilbagevendende problem frustrerer folketingsmedlem Malte Larsen (S), der ikke mener, at det kan være acceptabelt, at man efterlader sit affald i naturen.
Han vil nu forsøge at tage emnet op på Christiansborg.
- Så tager vi i udvalget eller sammen med ministeren stilling til, om det er så alvorligt, at det kalder på initiativ fra Christiansborg.
- Somme tider vil det kollidere med, at andre synes, vi laver alt for mange love, og det er den balance, vi er nødt til at finde, siger Malte Larsen.
Det hjælper dog ikke i det konkrete tilfælde ved Grenaa, hvor de lokale gerne ser skibet fjernet med det samme.
- Hvis det bliver ved med at ligge der over flere måneder, ville det være mærkeligt og træls, siger Cassandra Olsen.