Pludselig stod en kvindes navn på Claus' fortrolige brev

Familieretshuset har sendt godt 600 forkerte breve ud. Claus Romlund Andersen fik sig et chok, da han åbnede sit brev.

Claus Romlund Andersen fik lige pludselig et brev med en fremmed kvindes navn på.

'Du har fået ny digital post fra Familieretshuset'.

Det er egentlig lige, hvad Claus Romlund Andersen fra Grenaa har ventet på. Endelig er der et svar på ansøgningen om at blive værge for sin storesøster.

Da han så åbner beskeden fra Familieretshuset, får han sig noget af et chok.

- Adressen var rigtig nok, men der stod en fremmed kvindes navn på dokumentet, siger Claus Romlund Andersen.

Så snart mailen om brevet var kommet, tjekkede Claus Romlund Andersen beskeden på sin iPad.

Han læser brevet hurtigt igennem, og da selve indholdet godt kunne være til ham, så tror han først, at det måske er sagsbehandlerens navn, som har sneget sig ind i dokumentet.

Men efter en hurtig søgning på nettet kan han se, at vedkommende bor i København og slet ikke er ansat ved Familieretshuset.

- Det virker på mig som om, at de ikke har styr på noget som helst, siger Claus Romlund Andersen.

Hvad er famileretshuset?

Familieretshuset er en landsdækkende myndighed, som blandt andet behandler svære sager om skilsmisse og forældremyndighed. De behandler også sager om værgemål, hvor personer der ikke selv kan varetage beslutninger om deres liv, får hjælp en anden person til at repræsentere sig.

Kilde: Familieretshuset.

Han sidder nu tilbage i Grenaa med en lang række spørgsmål.

- Hvordan kan det lade sig gøre, at en anden persons navn bliver sendt til mig? spørger han og fortsætter:

- Hvis sådan en fejl kan ske, hvad kan der så ikke ske yderligere? Hvor er mit navn henne, og kan det misbruges?

Over telefonen: - Det er en fejl

Så snart Familieretshuset åbner for telefonlinen, griber Claus Romlund Andersen røret og ringer.

Kan man ikke lære af førstegangsfejlen? Hvis det har været galt før med personfølsomme oplysninger, så burde man lære af sin fejl, så det ikke sker igen
Claus Romlund Andersen, Grenaa

Her får han mundtligt at vide, at der er sket en fejl, og at han skal slette dokumentet, han har fået i sin e-Boks. Han får ingen yderligere forklaring på situationen, og det er derfor, han kontakter TV2 Østjylland.

- Det, synes jeg, da ikke er okay. Hvordan kan det lade sig gøre, at der lige pludselig figurerer en hel fremmeds navn med min adresse? siger han.

Han når ikke at spørge yderligere ind til, om brevet faktisk er til ham, eller om han har fået en anden persons brev.

600 modtagere - en manuel fejl

Familieretshuset bekræfter nu, at der er sket en fejl i cirka 600 breve til folk, som har sager om værgemål eller fremtidsfuldmagter.

I et skriftligt svar uddyber Maria Wenzel, der er kontorchef for Værgemål i Familieretshuset, situationen.

Har du prøvet det samme?

Har du også modtaget breve fra Familieretshuset, som var henvendt til andre eller med et forkert navn på? Så kontakt Thomas Gam Nielsen på thni@tv2oj.dk eller 4225 8844.

Tip os

Lige nu har de ekstra travlt med at behandle sager om værgemål, og det betyder ekstra lang ventetid.

- Vi har derfor sendt breve ud til borgerne med generel information om de forventede sagsbehandlingstider på sager om værgemål og fremtidsfuldmagter, skriver hun og fortsætter:

- I forbindelse med udsendelse af brevene er der sket en manuel fejl i cirka 600 ud af de i alt cirka 7.800 breve, som vi har sendt. Det betyder, at nogle borgere desværre har modtaget et brev, hvor der står et anden persons navn på.

Hun understreger, at indholdet i brevene er korrekt for den, som har modtaget brevet. Altså er brevets indhold til Claus Romlund Andersen og ikke til den anden person.

Det betyder også, at han ikke har modtaget information om en anden persons sag. Blot en anden persons navn.

Kontorchefen skriver også, at Familieretshuset nu har anmeldt sagen til Datatilsynet.

Gentagne kritik fra Datatilsynet

Familieretshuset har før fået kritik for brud på datasikkerheden. Senest i juli måned, hvor de ved menneskelig fejl potentielt havde afsløret en række personers ophold på krisecentre - på trods af, at disse oplysninger var strengt fortrolige.

Samme kritik gav Datatilsynet i 2021.

Hvad er Datatilsynet?

Datatilsynet er den centrale uafhængige myndighed, der fører tilsyn med, at reglerne om databeskyttelse bliver overholdt.

Hos Aalborg Universitet er adjunkt Tanja Kammersgaard Christensen med speciale i databeskyttelse ikke i tvivl om, at den nye episode er et brud på datasikkerheden.

- Og så kan jeg undre mig over, hvordan der er sket en manuel fejl i 600 breve, siger hun.

Efterfølgende har Familieretshuset oplyst, at fejlen er sket i forbindelse med etablering af lister med navne og adresseoplysninger.

Selvom et forkert navn på et brev ikke nødvendigvis udgør en stor sikkerhedsfare i sig selv, mener Tanja Kammersgaard Christensen, at det er problematisk.

- Det taler ind i en længere række af fejl fra Familieretshuset. Datatilsynet har før bedt dem indarbejde forskellige rutiner, så det ikke sker igen, men de har altså stadig problemer med behandlingen af folks personlige oplysninger, siger Tanja Kammersgaard Christensen.

Kan man ikke lære af den første fejl?

I Grenaa er Claus Romlund Andersen heller ikke tilfreds med situationen. Konkret har han søgt om værgemål for sin storesøster, som har udviklingshandicap og bor på et lokalt bosted i Grenaa.

Han kan nok på vente afgørelsen, men han er vred over fejlen.

- Kan man ikke lære af førstegangsfejlen? Hvis det har været galt før med personfølsomme oplysninger, så burde man lære af sine fejl, så det ikke sker igen, siger han og slutter:

- Hvis ikke jer medier havde gravet i det, så havde jeg ikke fået noget svar på, hvad der var sket. Hvorfor er vi 600 personer, som ikke er blevet informeret om det?

Nu har Familieretshuset nævnt fejlen nederst i en pressemeddelelse, og alle de berørte borgere vil i de kommende uger modtage et nyt brev fra Familieretshuset.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her