Afslag får Emil til at blive på højskole efter fem år: - Jeg er bundet til det her sted

32-årige Emil Lyngbye Widding har følt sig nødsaget til at tage endnu et semester efter sommerferien, fordi han har fået afslag på den hjælperordning, der kan hjælpe ham ud i egen lejlighed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
32-årige Emil Lyngbye Widding frygter at føle sig fanget i sin egen lejlighed, hvis han bliver afhængig af hjemmehjælp få gange i døgnet.

For 32-årige Emil Lyngbye Widding kan det snart være slut med noget så simpelt som en tur ud at handle.

- Nu er jeg meget selvhjulpen, men når jeg for eksempel skal ned i Brugsen har jeg brug for hjælp til at nå varerne, siger han til TV2 Østjylland.

Emil Lyngbye Widding sidder i kørestol og er derfor afhængig af praktisk hjælp i hverdagen.

Den hjælp får han dagligt af et team af assistenter på Egmont Højskolen i Hou, hvor han har været elev de seneste fem år.

Men flytter Emil Lyngbye Widding hjem fra højskolen, kan det være slut med hjælpen, der er nødvendig for, at han kan tage på spontane handleture.

- Jeg vil føle mig mere fanget, hvis jeg bare skal sidde i min lejlighed og kukkelure og ikke kan komme ud at handle og gøre de ting, alle andre gør, siger han.

Bange for at miste selvbestemmelse

Efter fem højskoleår vil han gerne i egen bolig, og har derfor søgt sin hjemkommune Holbæk om at få en såkaldt BPA-ordning, der står for borgerstyret personlig assistance.

Det er en ordning, der giver borgere med varigt nedsat fysisk eller psykisk handikap mulighed for at ansætte et team af hjælpere til at hjælpe i eget hjem.

Men den ansøgning, har han fået afslag på.

- Det gør, at jeg er bundet til det her sted, siger han til TV2 Østjylland.

Emil Lyngbye Widding har tidligere boet på et bosted, og føler derfor, at det vil være et tilbageskridt at flytte tilbage dertil. Ellers har han mulighed for hjemmehjælp få gange i løbet af dagen.

- Jeg vil ikke have særlig meget selvbestemmelse over, hvordan jeg vil indrette mit liv, så det vil jeg meget mindre, end jeg vil på et bosted.

Forstår ikke afgørelse

For at få tildelt en BPA-ordning kræver det, at man kan fungere som arbejdsleder for sine hjælpere, og det kan Emil Lyngbye Widding ikke ifølge den neuropsykologiske undersøgelse, som ligger til grund for afgørelsen.

- Jeg var meget presset på det tidspunkt, den blev lavet. Blandt andet var mine ene hjælper kommet til skade og sad også i kørestol. I den periode skulle jeg have mange eksterne hjælpere ind, og det svingede meget, hvem der kom ind. Der var nogle ting, der gik galt i forhold til planlægningen.

I afgørelsen fra Holbæk Kommune står der bl.a. at der ses ”vanskeligheder i henhold til at danne overblik, strukturere samt organisere på selvstændig vis”

Anne Wildt har valgt at kombinere et højskoleophold på Egmont Højskolen med et job som assistent for Emil Lyngbye Widding, som ligeledes er elev på skolen.

Men den konklusion forstår hans assistent Anne Wildt ikke.

- Emil har styr på det. Hvis der skal ske noget, ved han hvad der skal ske, og han ved også hvad jeg skal gøre, siger hun til TV2 Østjylland.

Samme opfattelse har forstander på Egmont Højskolen, Søren Møllgaard Kristensen.

- Emil har helt klart potentiale og er kandidat til at være arbejdsleder i en BPA-ordning. Han er et udadvendt menneske og er enormt ansvarsfuld over for de mennesker, der er omkring ham til at hjælpe ham, siger han til TV2 Østjylland.

Flere får afslag

Emil Lyngbye Widding er ikke den eneste, der har fået afslag på en BPA-ordning.

I Aarhus sidder Berit Aagaard Sørensen i en lejlighed, hun deler med sin veninde Simone Krøyer. De to veninder lider begge af cerebral parese, men kun Simone Krøyer har en BPA-ordning, og det ærgrer de to veninder.

- Jeg føler mig faktisk lidt fanget i mit eget hjem, fordi jeg ikke kan komme ud, fortalte Berit Aagard Sørensen i går til TV2 Østjylland.

På landsplan er der færre borgere, der har en BPA-ordning, end tidligere. 

Det oplever de også på Egmont Højskolen. Særligt i løbet af de seneste år, har forstander Søren Møllgaard Kristensen set flere elever, han vurdererer i stand til at varetage rollen som arbejdsleder, få afslag. 

- Det bekymrer mig. Helt grundlæggende karambolerer det med mit menneskesyn om, at man som menneske uagtet om man har et handikap eller en funktionsnedsættelse faktisk bliver i stand til at tage livet på sig og bliver selvberoende og myndig i eget liv, siger han.

Arbejder for at forbedre sig

Siden den neuropsykologiske undersøgelse blev foretaget, har Emil Lyngbye Widding på Egmont Højskolen haft undervisning i at blive en god arbejdsleder for at imødekomme nogle af de udfordringer, som undersøgelsen beskrev.

- Jeg har udviklet mig meget, siden undersøgelsen blev lavet. Jeg mener også, at jeg har rettet op på nogle af de ting, der blev vurderet, som måske var rigtige. Jeg føler, at de bliver ved at fastholde nogle ting, som ikke længere giver mening.

Undersøgelsen beskrev blandt andet, at han har svært ved at have mange bolde i luften.

- Det mener jeg ikke, at jeg har længere, fordi jeg bruger de her redskaber til at holde styr på alle de ting, jeg skal nå og skal kunne, så jeg har bedre overblik, siger Emil Lyngbye Widding.

Emil Lyngbye Widding har brug for hjælp til at nå varerne på hylderne, når han er ude at handle.

Ankestyrelsen har da også givet Emil Lyngbye Widding medhold i, at kommunens afgørelse har væsentlige mangler.

- Så er der nogen, der er med en og kan se lidt det samme, som jeg ser. At jeg ikke er den eneste, der ser, at den er helt forkert vurderet, siger Emil Lyngbye Widding.

Nu skal Holbæk Kommune genvurdere Emil Lyngbye Widdings ansøgning, men indtil da har han følt sig nødsaget til at tage endnu et semester på højskolen i Hou, hvor han allerede har gået i fem år.

Holbæk Kommune har ikke ønsket at stille op til et interview om hverken Emil Lyngbye Widdings sag, eller hvordan de vurderer ansøgninger om BPA-ordninger. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her