Ambulancen kommer oftere senere end forventet i hvert tredje område - her sker det

TV2 Østjylland har kortlagt, hvor ambulancerne gennemsnitligt præsterer dårligere end regionens målsætning for hele landsdelen. Se, om det sker i dit postnummer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Grafik: Allan Kibsgaard

Fra du ringer 112, til ambulancen kommer, skal der gerne gå så kort tid som muligt.

Det kan være et spørgsmål om liv eller død.

Men i mere end hvert tredje postnummer i Østjylland er andelen af kritiske ambulancekørsler, der er fremme inden for 15 minutter, lavere end regionens mål.

Region Midtjyllands mål er, at 92 procent af de livskritiske kørsler, såkaldte A-kørsler, skal være fremme inden for 15 minutter. Målet gælder for landsdelen som helhed, og det indfrier regionen.

Men gennemsnitstallet dækker over store lokale forskelle.

Ser man på de 80 østjyske postnumre, hvor der i første halvår af 2024 har været i alt 14.717 A-kørsler, har ambulancerne præsteret dårligere end målsætningen i 34 af dem.

Det viser en gennemgang, TV2 Østjylland har lavet af responstiderne i det første halvår af 2024.

Hvor stor en forskel gør et par minutter?

Målet om en responstid på under 15 minutter akutte kørsler er politisk fastsat, og der findes ikke noget i den faglige litteratur, som understreger vigtigheden af, om det lige er 14 minutter eller 16 minutter, hvis uheldet er ude.

Ifølge overlæge Finn Lund Henriksen fra hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital er responstid dog en vigtig målestok.

"Hvis der er nogle mål, så opper vi os alle sammen for at gøre det så hurtigt som muligt, og det kommer borgerne til gode."

Han har særligt beskæftiget sig med at udbrede kendskabet til livreddende førstehjælp, fordi det er afgørende for succesraten for hjertestop, at der så hurtigt som muligt bliver foretaget hjertelungeredning. Her er hjerteløbere og folks generelle kendskab til livreddende førstehjælp essentielt. Men ifølge Finn Lund Henriksen er det stadig vigtigt, at ambulancerne kommer hurtigt frem.

"Responstiden på en ambulance er afgørende, hvis du står et sted, hvor der ikke er nogen, som kan give hjertelungeredning, for så er det individet med hjertestop fuldt afhængig af det professionelle beredskab, som kommer frem."

Det er, selvom Region Midtjylland i forvejen har forenklet deres egne målsætninger, og har fjernet mål for, hvor stor en andel af A-kørslerne, som skal være fremme inden for henholdsvis 10 og 20 minutter.

Alligevel er andelen af ambulancer, der lever op til regionens eneste mål for A-kørsler, i flere postnumre lavere end målsætningen for regionen som helhed.

For eksempel var det kun 44,9 procent af de 85 A-kørsler, der rykkede ud til 8420 Knebel på Djursland, som nåede frem indenfor et kvarter, og i 8882 Fårvang var det kun 75 procent af de 33 A-kørsler.

Frygter forsinket ambulance

For Dorthe Thuborg Andersen, som bor i postnummeret 8420 Knebel, betyder det, at hun er afklaret med situationen, hvis hun får et hjertestop.

- Så skal jeg ikke genoplives, siger hun.

Hun mener, at risikoen for at få varige mén efter at blive genoplivet fra en livskritisk situation er for stor, hvis ambulancen har været mere end 15 minutter undervejs.

Kommer stadig for sent

Kigger man på hele regionen, er situationen i første halvår af 2024 uændret siden i fjor.

I 2023 var der også totalt set 34 postnumre, hvor andelen af livskritiske kørsler, der var fremme inden for et kvarter, ikke var på højde med regionens mål for hele landsdelen.

Og det er i mange af de samme områder, tendensen fortsætter.

Ser man på de 34 postnumre, hvor ambulancerne i første halvår af 2024 ikke levede op til regionens egne mål for, hvor hurtigt ambulancerne skal være fremme til livskritiske situationer, så var situationen den samme i 28 af de postnumre sidste år.

Måltallene skal tages alvorligt

Susanne Buch Nielsen fra SF er formand for Region Midtjyllands udvalg for nære sundhedstilbud. Hun mener, at omfanget af problemet er tilstrækkeligt stort og har stået på længe nok til, at det kræver særlig opmærksomhed.

- Vi skal tage måltallene meget alvorligt, siger Susanne Buch Nielsen og fortsætter.

- Vi bliver nødt til at holde rigtig, rigtig godt øje med det. Og hvis det er et mønster, at der er lave tal i de områder, så skal vi jo se på, hvordan vi kan flytte nogle beredskaber. Fordi så er der simpelthen for langt for ambulancen.

I 20 østjyske postnumre, altså hvert fjerde, har andelen af livskritiske kørsler, der når frem inden for et kvarter, siden 2020 været lavere end målet for regionen som helhed.

Her er regionens målsætning ikke nået i fire år

I disse 20 ud af 80 østjyske postnumre levede ambulancerne ikke op til regionens eget mål om, at ambulancerne i gennemsnit skal være fremme til livskritiske situationer indenfor 15 minutter i årene 2021, 2022, 2023 og 2024.

8970 Havndal
8420 Knebel
8950 Ørsted
7442 Engesvang
8585 Glesborg
8653 Them
8740 Brædstrup
8400 Ebeltoft
8654 Bryrup
8680 Ry
8860 Ulstrup
8961 Allingåbro
8300 Odder
8355 Solbjerg
8581 Nimtofte
8586 Ørum Djurs
8963 Auning
8881 Thorsø
8752 Østbirk
8350 Hundslund

Ifølge Susanne Buch Nielsen kan man ikke forvente samme responstid i hele regionen.

Men hun mener ikke, at det må nå et punkt, hvor borgerne i yderområderne bliver utrygge.

- Det skal jo ikke være sådan, at man ikke kan bo andre steder end i Aarhus, siger Susanne Buch Nielsen.

Hun vil derfor ikke afvise, at det kan komme på tale at flytte rundt på de ambulancer, der er i dag, eller skaffe ekstra ambulancer.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her