Zoolog advarer: Dyrene vil ikke have dit rådne græskar
Dyrene kan ikke tåle rådne græskar, fortæller zoolog.
Halloween er slut, og græskarret foran husmuren er formentlig ved at falde sammen og rådne.
Og hvad skal man så gøre med det slatne græskar?
Selvom det er en fin tanke at smide sit græskar ud i naturen, så dyrene kan få glæde af det, så er det en rigtig dårlig idé, lyder det fra Morten Vissing, der er zoologisk chef ved AQUA Akvarium & Dyrepark i Silkeborg.
- Hvis man smider rådne græskar ud i naturen, så kan rådyr og dådyr finde på at spise dem, og de får dårlig mave af det, siger Morten Vissing.
Kan være dødelig
Han fortæller, at græskarrene skal smides ud i en pose til madaffald eller i en rottesikret kompostbeholder. Det kan få fatale konsekvenser for drøvtyggere at spise af et råddent græskar.
- De kan blive forgiftet, hvis der er gået mug i det, og det udvikler nogle giftstoffer og svampetoksiner, som i værste fald kan være dødelige for de dyr, som spiser dem, siger Morten Vissing.
Han fortæller, at hvis græskarrene ikke er rådne, så kan de for eksempel bruges til aber, der kan pille kernerne ud, og i AQUA Akvarium & Dyrepark har man givet friske græskar til vildsvinene.
- Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis man ikke selv har lyst til at spise det, så er der nok heller ikke andre der har, siger Morten Vissing.
Man kan dog pille kernerne ud af græskarret, når man udhuler det og give kernerne til fuglene.
Guf for rotter
Og det er en god idé at smide sit rådne græskar ud hurtigst muligt.
Sådan lyder opfordringen fra Aarhus Kommunes rottegruppe. Det skriver kommunen på facebook-siden "Natur og Miljø i Aarhus".
De rådne græskar kan nemlig være guf for rotter, og derfor skal man hurtigst muligt smide det ud, og det skal gøres på den rigtige måde - i en rottesikret kompostbeholder eller i en pose til madaffald.
Også æbler og pærer, som ligger og rådner i haven, skal væk.
Indtil videre har rottegruppen i Aarhus Kommune fået 7300 anmeldelser om rotter, og det er 20 procent flere end på samme tid sidste år.
Hvis man ser spor efter rotter, har man pligt til at underrette kommunen.
Tegn på rotter
Rotten er et sky dyr, der skjuler sig godt. Vær derfor opmærksom på de spor, den efterlader sig:
Rottelort er tegn på rottetilhold. En rottelort er cirka 17 millimeter i længden og 6 mm i bredden.
Huller omkring kloakdæksler, i græsplænen og blomsterbedet eller lignende kan også være tegn på rotter. Et rottehul måler cirka et håndled i omkreds.
Kradse- eller pibelyde fra gulv, loft eller vægge kan både være tegn på rotter, mus eller andre skadedyr. Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at anmelde det.
Kilde: Aarhus Kommune.