Eskil er ulvespotter: - Jeg har syv lorte hjemme i fryseren
Eskil Nielsen-Ferreira er en af de frivillige, som samler spor efter ulve i Østjylland
Skoven er klædt i sne og temperaturen er dalet ned til frysepunktet, og de fleste vil nok hellere holde sig inden døre. Men ikke Eskil Nielsen-Ferreria.
Han er ulvespotter og bruger rigtig meget af sin tid på at gå rundt i skoven og kigge ned i jorden.
- Hvis jeg er den første til at finde DNA-spor af en ny ulv, så gør jeg det med glæde, siger Eskil Nielsen-Ferreira.
I Østjylland kan vi godt forberede os på at se flere ulve end før. Det slår en ny rapport fast.
Der er allerede spottet ulve flere gange – om det er en eller flere ulve er uvist – men ifølge rapporten er der i Østjylland blevet spottet ulv cirka 15 gange i de seneste fem år.
De observationer, der ligger til grund for forskernes rapport, kommer fra frivillige som Eskil Nielsen-Ferraira, der bruger store dele af deres tid på at lede efter spor.
Ulvespotting er en sport
For Eskil Nielsen-Ferreira er det nærmest en sport – eller som han selv kalder det. En slags skattejagt.
- Ulven er jo rigtig spændende, fordi der er så få af dem. En ulv er lidt større end en schæferhund, så de er meget, meget svære at finde, siger Eskil Nielsen-Ferreira.
Hans højeste ulvedrøm er at finde spor efter en ny ulv, som ingen andre har fundet spor af før, og så måske endda se den og tage et billede.
Med sig på jagt efter ulve har Niels Nielsen-Ferreira en termisk kikkert, der kan se efter varme fra eksempelvis ekskrementer og urin efter ulven. Både ulvespor og ulve-ekskrementer kan bruges til at DNA-identificere den enkelte ulv.
De observationer han gør, og nogle af de ekskrementer, han finder, bliver sendt til forskerne på Naturhistorisk Museum i Aarhus, der kan bruge det til at kortlægge ulvenes færd i Danmark.
- Jeg har fem lorte til at ligge hjemme i fryseren, som skal sendes til Naturhistorisk Museum i Aarhus, siger Eksil Nielsen-Ferreira.