Ulven kommer - men hvilke dyr er ellers på vej til landet?
Vildsvinet banker på fra tid til anden, og guldsjakalen er blevet set flere gange, men det næste, store dyr kan være mere eksotisk
Interviewet med professor Jens-Christian Svenning fik en brat opbremsning. Det gik ellers ganske tilforladeligt med opremsningen af de arter, vi måske kan forvente som de næste, der bosætter sig i vores land.
Men da den sydamerikanske nandu kom på tale, opstod en naturlig pause.
- De kan godt komme til landet på et tidspunkt, siger Jens-Christian Svenning, der er professor og VILLUM Investigator hos Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.
Det noget eksotiske indspark, der ikke virker som det umiddelbare mest oplagte bud, har brugt de seneste 10-15 år på at etablere en bestand i det nordlige Tyskland og over til Polen. Det hele begyndte med en flugt fra en indhegning, og nu rager de store fugle flot op i landbrugslandskaberne med sine omtrent 160 cm.
- Jeg har selv set dem, da jeg var på vej på ferie, siger Jens-Christian Svenning.
Men til trods for den noget eksotiske karakter, så skal vi ikke være bange for, at de medbringer sygdomme eller plyndr markerne, deres aftryk i naturen vil ikke umiddelbart være skadeligt.
- Det er dog ikke sådan, at jeg som biolog vil gå ud at sige, at vi skal udsætte dem i naturen. Men ud fra erfaringerne i Tyskland, har jeg heller ikke nogen grund til bekymring, hvis de kom til landet, siger Jens-Christian Svenning.
Få et overblik, over hvilke andre dyr der kan være på vej til Danmark herunder:
Vildsvinet
Et noget mere jordnært bud er vildsvinet, der er naturligt hjemmehørende her på kontinentet. Men der er en stående ordre på at skyde vildsvin i Danmark. Det skyldes landbruget og svineproduktionerne. Vildsvinet kan have sygdomme med sig, som der er frygt for kan inficere besætningerne. Men der er ikke en stående ordre på at skyde vildsvin i landene omkring Danmark. Her bliver de tolereret.
- De kommer ind over grænsen i stor stil, fordi der er en befolkningseksplosion af vildsvin rundt omkring i Europa – også lige syd for grænsen. Så af større dyr, så er det dem, der står på spring. Naturmæssig ville det være meget glædeligt at få arten til, men i hvor høj grad vi så får dem, det kommer så an på, om vi vil tillade dem, siger Jens-Christian Svenning.
Guldsjakalen
Den er mindre end en ulv, men større end ræven. Guldsjakalen er blevet set flere gange i Jylland, men det menes endnu ikke, at den er begyndt at yngle i kongeriget.
- Der er ikke en veletableret bestand tæt på Danmark, men den er i fremgang i det sydøstlige Europa, hvor den stammer fra og stille og roligt spreder sig nord på.
Lossen
Den store kat er blevet genudsat i Harzen i Tyskland og med stor succes. Men ifølge Jens-Christian Svenning skal vi ikke forvente at få den til landet i en overskuelig fremtid. Den er mere krævende end ulven, er mere sky og holder sig mere til skovområderne.
- Der kunne godt dukke en los op lige pludseligt. Men jeg vil ikke sige, at vi kan forvente, at der kommer en bestand i Danmark inden for en overskuelig fremtid. Individerne kommer vidt omkring, så vi kan måske se én, men de er ikke begyndt at sprede sig nordpå i betydeligt omfang, siger Jens-Christian Svenning.
I luften
Kigger vi mod himlen, så er der også kommet lidt større fugle til; de store rovfugle har fået bedre forhold i Danmark.
- Vi har fået havørnene ud i rigtigt stort antal. Vi har fået kongeørnen ind. Vandrefalken er i voldsom fremgang. Rød glente lige så. Så på fuglesiden, der er vi ret godt kørende med hensyn til rovtøjet, siger Thomas Secher Jensen, seniorforsker ved Naturhistorisk Museum.
Til vands
I havet har de store pelsede pattedyr gjort deres indtog.
- I vandet er det jo sælerne, der er i toppen af pyramiden. Gråsælen og spættesælen er i fremgang, selvom de bliver forsøgt holdt nede gennem skydning. Delfiner kommer der også flere af, og så ved jeg da ikke, om vi kommer til at se spækhuggere, men de flere delfiner skyldes global opvarmning, siger Thomas Secher Jensen.