Farlig medicin forsvinder - nu får plejehjemmene hjælp
Informationsmateriale om medicinsvind bliver efter TV2 Østjyllands afsløringer sendt rundt til plejehjem. Sundhedsordfører er overrasket over manglende overblik.
Løsningen på, at stærk medicin forsvinder fra landets plejehjem, bliver i første omgang nogle gode råd, som sendes rundt til kommunerne.
Det fremgår af et svar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V) til Folketingets Sundhedsudvalg.
- I tillæg til de eksisterende vejledninger har jeg bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om at udarbejde et kortfattet materiale med gode råd for undgåelse af medicinsvind, som man i hjemmeplejen og på bosteder kan støtte sig op imod. Jeg forventer, at dette materiale vil kunne udsendes til kommunerne oktober/november 2024, skriver ministeren i svaret, som TV2 Østjylland har set.
Potent medicin forsvinder
I svaret står der også, at Indenrigs - og Sundhedsministeriet ikke har opgørelser over omfanget eller typer af medicinsvind fra ældreplejen eller bosteder.
TV2 Østjylland har dog af flere omgange afdækket, at stærk og vanedannende medicin forsvinder fra plejehjem. Så sent som i august, hvor TV2 Østjyllands kortlægning viste, at der i løbet af et år var sket medicinsvind fra mindst 38 kommuner i Danmark.
Og det var netop på den baggrund, at sundhedsordfører for SF Kirsten Normann Andersen rejste flere spørgsmål om medicinsvind for sundhedsministeren.
- Jeg er faktisk overrasket over, at der ikke er noget overblik, lyder Kirsten Normann Andersens reaktion på ministerens svar.
Tager sagen videre
Kirsten Normann Andersen er tilfreds med, at sundhedsministeren i første omgang har taget initiativ til at få sendt råd om medicinhåndtering ud til plejehjem og bosteder.
Men hun vil ikke afvise flere initiativer, der kan dæmme op for medicinsvind. Herunder ikke kun til kampen mod tyveri, men også om overskudsmedicin - for eksempel efter dødsfald - kan bruges andre steder i stedet for at blive smidt ud.
- Jeg har tænkt mig at tage spørgsmålene videre i forhandlinger, siger Kirsten Norman Andersen, der henviser til, at regeringen onsdag præsenterede dens udspil til en kommende sundhedsreform, og at Folketingets øvrige partier snart bliver indbudt til forhandlinger om en endelig aftale.
I udspillet lægger regeringen blandt andet op til at gentænke opgavefordelingen mellem eksempelvis kommuner og regioner.
Medicinsvind skal anmeldes
TV2 Østjyllands seneste gennemgang af sager om medicinsvind fra plejehjemmene viser, at politiet det seneste år er blevet inddraget en række gange.
I mindst 18 kommuner er der sket én eller flere anmeldelser om medicinsvind.
Sådan er reglerne om medicin på plejehjem
På plejehjem, i hjemmesygeplejen, i hjemmeplejen eller på bostederne har ledelsen og personalet hver sine rolle i forhold til medicinhåndtering. Ledelsen har blandt andet ansvaret for at sikre instrukser, mens både autoriseret og ikke-autoriseret sundhedspersonale samt andre medarbejdere et selvstændigt ansvar for at udføre opgaven efter den instruktion, den ordinerende læge har givet.
Og det er helt efter bogen, mener sundhedsminister Sophie Løhde, der også skriver i sit svar til Folketingets Sundhedsudvalg, at hun har en klar forventning om, at plejehjemmene er deres ansvar bevidst.
- Hvis der er tale om tyveri eller andre ulovlige forhold, bør det anmeldes til politiet, skriver ministeren i svaret.
Den enkeltstående største sag om svigt i medicinhåndteringen på plejehjem udspillede sig på Plejecenter Tirsdalen i 2022.
Sagen endte med, at en SOSU blev dømt for blandt andet medicintyveri og for at have forgiftet flere beboere med medicin, de ikke skulle have.
Du kan se TV2 Østjyllands dokumentar om sagen her: