Ornitolog hader krudt: Frygter fuglene flygter
Ornitolog Niels Kristian Bech Jensen kommer med et opråb til dem, der skyder fyrværkeri af til nytår.
Hvert år skyder danskerne massevis af krudt af. Farverige raketter og larmende brag fylder himmelhvælvet for at fejre, at et nyt år bliver sat i gang.
Nogen, der dog ikke synes, at bragene og farverne er festligt, er trækfuglene, der hører hjemme i de danske luftlag.
- Vi har et problem med affyring af nytårsfyrværkeri i nærheden af vådområder. Det er især trækfuglene, der bliver skræmt af fyrværkeri, så de flyver væk, siger Niels Kristian Bech Jensen, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening i Østjylland.
Set med ornitologens øjne mener han, at der burde trækkes en streg i sandet.
- Det burde helst ikke blive skudt af, for der er mange dyr, ikke kun fugle, der bliver påvirkede af skuddene, siger Niels Kristian Bech Jensen.
Et vedvarende problem
Trækfuglene og især gæs befinder sig i Danmark om vinteren, hvor de finder føde og samler energi til den nye ynglesæson.
Men fyrværkeriet kan spolere det.
Sådan påvirker fyrværkeri fuglene
Nytårskrudtet resulterer i, at fugle flygter op til 500 kilometer til nytår. Et internationalt hold af forskere fra Holland, Tyskland og Danmark, blandt andet fra Aarhus Universitet, har sporet gæs med gps før og efter nytårsaften i årene 2014-21 og har afsløret ændringer i fuglenes adfærd, der varede ved, længe efter at fyrværkeriet sluttede.
Forskningen viser med bevægelsesdata fra i alt 347 gæs, at fugle nytårsaften pludselig forlader deres sovepladser og flyver til nye områder længere væk fra beboede områder. Fuglene hvilede to timer mindre og fløj længere, nogle gange op til 500 kilometer nonstop, end de gjorde på nætter uden fyrværkeri.
Kilde: Dyrenes Beskyttelse
- De bruger energi på at blive bange. Det er energi, som de ellers skal bruge til at yngle, fortæller ornitologen.
Det er meget energi, som trækfuglene skal bruge, fordi de ifølge Niels Kristian Bech Jensen tager hele turen til deres yngleområder, der ligger i Nordnorge, Nordsverige, Finland og det nordlige Rusland.
- Og så skal de derefter bruge energi på æglægning og udrugning til de nye generationer, siger han.
Hvis de ikke får fred til det, kan det i værste fald betyde færre unger og dermed en svækket bestand.
- Hvis de bruger meget unyttig energi om vinteren, så er det ikke sikkert, at de har energi til en ny ynglesæson, siger ornitologen.
Løsning i horisonten
2024 er første år, hvor det kun er lovligt at skyde fyrværkeri af den 31. december og den 1. januar.
Den forkortede affyringsperiode gør Niels Kristian Bech Jensen glad.
- Den lov er et kæmpe skridt i den rigtige retning, men det ærgrer mig at se, at fuglebestanden, der i forvejen er truet af klimapåvirkning, bliver udsat for en yderligere belastning fra menneskets side.
Har man som privat lyst til at gøre noget godt for fuglene og dyrelivet, lyder ornitologens råd:
- Overhold de nye affyringsregler og lad være med at fyre fyrværkeri af før den 31. Begræns det til nytårsaften og nytårsnat, for fuglenes skyld og for mange andres skyld, siger Niels Kristian Bech Jensen.