Kaos, beskyldninger og aflysning: Årets første bankoaften tog en uventet drejning
Den interne ballade i Randers Banko brød onsdag ud i lys lue, da frivillige medhjælpere og bankospillere beskyldte formanden for svindel.
En gruppe utilfredse, frivillige medhjælpere og medlemmer af Randers Banko stimlede onsdag eftermiddag sammen på parkeringspladsen foran Randers Bankohal.
Der var lagt op til årets første bankospil, og TV2 Østjylland var til stede, da bestyrelsen på forhånd havde annonceret større ændringer som følge af de nye bankoregler, der trådte i kraft ved årsskiftet. Reglerne har blandt andet til formål at sikre, at en større del af overskuddet ved bankospil går til velgørende formål.
Men aftenen tog en noget uventet drejning.
- Banko er blevet aflyst, da de frivillige er gået i protest, sagde Lenette Moeskær, der er medlem af Randers Banko, da TV2 Østjylland fangede hende og nogle af de andre bankospillere ude foran bankohallen.
Beskyldninger om svindel
De frivillige bankomedlemmer beskyldte deres formand, Steffen Petersen, for økonomisk svindel med foreningens midler.
- De frivillige står herude og siger, at de ikke vil være med til det her - det er snyd og bedrag det hele, sagde bankospilleren Linda Sønnichsen.
Hele foreningens overskud skal gå til velgørende formål, men det tvivler flere af de frivillige og medlemmerne på, at det gør, og de spørger derfor, hvor pengene er blevet af?
De protesterende bankospillere og medhjælpere har ikke vist TV2 Østjylland dokumentation for deres anklager, men de fortæller, at de vil have politiet til at undersøge sagen nærmere og har i sinde at politianmelde formanden. Det er dog ikke sket endnu.
Formand afviser alt
Steffen Petersen, der er formand for Randers Banko, afviser alle anklager om svindel med foreningens midler.
- Det ved de absolut ingenting om. Der har altid været penge til at afholde vores bankospil her, og jeg har selvfølgelig ikke taget nogen penge, siger Steffen Petersen.
Han fortæller, at der ikke er noget at komme efter, og at overskuddet går til velgørenhed. Han fortæller videre, at pengene eksempelvis går til boldklubber, hospitalsklovne, Kræftens Bekæmpelse og andre organisationer.
- Vi har beviser på, at vi har givet donationerne til velgørende formål. Hospitalsklovnene har blandt andet fået 10.000 kroner, hvor vi har fået en videohilsen tilbage, siger han.
Hvis der ikke er noget at komme efter, hvorfor står alle de mennesker så derude og siger noget andet?
- Det er et godt spørgsmål. Der er en frivillig, der har fået de andre med på vognen, siger han.
Formanden tilkaldte politiet, da han var nervøs for, om flokken ville skræmme kunderne væk.
Alle trækker sig
Steffen Petersen fortæller, at der i den seneste tid har været en dårlig stemning i den frivillige gruppe, hvilket har været en medvirkende årsag til, at han nu trækker sig.
Det var meningen, at han ville annoncere sin egen og resten af bestyrelsens afgang, før bankospillet gik i gang onsdag.
Bestyrelsen og formanden trækker sig dog ikke på grund af beskyldningerne om svindel, forklarer Steffen Pedersen.
De trækker sig, fordi arbejdet kræver for meget af deres tid, nu hvor de nye bankoregler er trådt i kraft.
- Jeg er her frivilligt, og det kræver, at vi har fuldtidsansatte for, at vi kan få det til at lade sig gøre, siger han.
Den nye bankolov
Indførelse af bagatelgrænse - salgssum under 15.000 kroner: Ingen krav til arrangør, formål, udbud eller overskud og intet tilsyn. Det kunne være en skoleklasse, der samler ind til en lejrtur.
Salgssum mellem 15.000 til 200.000 kroner: Krav om donation af hele overskuddet til et almennyttigt formål. Gælder kun for frivillige foreninger og offentligt støttede enheder. Det kunne være en spejderklub eller et aktivitetscenter.
Salgssum mellem 15.000 til 5 millioner kroner: Krav om donation af hele overskuddet (minimum 15 procent af salgssummen for foreninger og minimum 35 procent for andre) til et almennyttigt formål. Det kunne være en idrætsforening eller en indsamlingsorganisation.
Salgssum mellem 5 til 100 millioner kroner: Krav om donation af hele overskuddet (minimum 35 procent af salgssummen) til et almennyttigt formål.
Efter den nye bankolov vil kravet om donationer til velgørende formål tage udgangspunkt i omsætningen.
Det betyder, at Randers Banko - ifølge egne beregninger - skal betale 35 procent af omsætningen til velgørende formål, og med et ønske om at tilbagebetale omkring 80 procent af gevinsterne til spillerne, så går regnskabet ikke op, fortæller de.
- Der er så mange paragraffer, man skal tage stilling til, og det er der, problemet ligger. Det kommer til at tage for lang tid for os, siger Steffen Petersen.
Trods splittelsen og det faktum, at hele bestyrelsen har trukket sig, oplyser Randers Banko torsdag eftermiddag, at der spilles banko som planlagt på søndag.