Gavepapir og tomme julekalendere: Sådan skiller du dig af med juleaffaldet

Her får du en guide til, hvordan du skiller dig af med alt det affald, der formentlig har hobet sig op i hjemmene.

Udgivet Opdateret
Hvert år i december bliver der produceret langt mere affald end i en gennemsnitlig måned. Foto: Colourbox

Juleanden er spist, gaverne er pakket op, og de sidste låger i julekalenderen er åbnet. Det er dagen derpå efter en forhåbentlig veloverstået juleaften.

De mange juletraditioner skaber også ekstra affald. Ifølge forsyningsselskabet Kredsløb var blev der hentet ca. 300 ton ekstra affald i december måned sidste år sammenlignet med en gennemsnitlig måned i 2021.

Derudover oplyser forsyningsselskabet, at de mange julegaver betød 135 ton ekstra pap og papir, mens 3500 juletræer blev hentet.

Sådan skiller du dig af med juleaffaldet

  • Gavepapir

    Bor du i Aarhus Kommune, sorteres gavepapir fra og lægges i beholderen til papir og småt pap. Husk at fjerne oplagte tape-rester og især gavebånd. 

    I de resterende østjyske kommuner skal gavepapiret dog placeres i restaffaldbeholderen. Det gælder Randers Kommune, Horsens Kommune, Norddjurs Kommune, Syddjurs Kommune, Skanderborg- og Odder Kommune, Samsø Kommune, Silkeborg Kommune og Favrskov Kommune

  • Gavebånd

    Gavebånd skal ud sammen med det almindelige restaffald. Det må ikke komme til genbrug sammen med papir og småt pap. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå. 

  • Juledekorationer

    Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres. Enten i din egen kompostbunke eller ved at aflevere det som haveaffald på genbrugsstationerne. Her bliver det nemlig også lavet til kompost. Kugler, lys og bånd skal, sammen med ler og oasis (blomsterskum), til restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. 

  • Julekalender

    Julekalendere er ofte lavet af karton og sorteres som papir og pap. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og sorteres som plast. 

  • Julekort


    Julekort er som regel lavet af karton og skal i beholderen til papir og småt pap. Hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal det afleveres som elektronisk affald. Hvis du kan pille batteriet ud og aflevere det separat, vil det være ekstra godt.

  • Pap

    Småt pap fra indpakning (pap, bølgepap, karton) kan du lægge i beholderen til papir og småt pap. Stort pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald ved din hoveddør. Husk at fjerne plastik og metaltråde, hvis det f.eks. drejer sig om legetøjsindpakning. Bestil afhentning af storskrald her.

  • Juletræet

    Når du har plyndret juletræet, kan du aflevere det på genbrugsstationen.

    Hvis du bor i midtbyen, kan du fra den 26. december til 13. januar 2023 bære juletræet hen til et af i alt 12 opsamlingssteder for juletræer i midtbyen. Se opsamlingsstederne her.

    Du kan som altid også bestille storskraldsbilen til at hente dit juletræ. Det gør du her.

    Uanset hvad du vælger, skal du fjerne al julepynten først. De brugte juletræer bliver nemlig lavet til kompost, og der skal jo ikke være julepynt i.

  • Batterier

    Rigtig mange juledimser er batteridrevne. Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer. De brugte batterier kan du enten lægge i en klar pose oven på låget af en af dine affaldsbeholdere, lægge i batteriindkastet på en nedgravet beholder eller aflevere dem på genbrugsstationen. 

  • Lyskæder

    Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugsstationen eller få den afhentet som storskrald. Lyskæder må ikke komme i beholderen til glas, plast og metal. 

  • Fyrværkeri

    Fyrværkeri er ikke decideret juleaffald, men det bliver aktuelt lige om lidt: Brugt fyrværkeri skal i restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller fusere, skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne. 

Hvis din egen affaldsbeholder til restaffald bliver overfyldt, kan du stille ekstra affald i sække ved affaldsbeholderen. Skraldemanden tager det med næste gang, du får tømt din affaldsbeholder. Du skal dog huske at bestille i forvejen:

Bestil afhentning af ekstra restaffald her. Du skal blot bestille i forvejen. 

Hvis du ikke har mulighed for at bestille en afhentning online, kan du købe mærker til sækkene på genbrugsstationerne.

Der kan ikke bestilles afhentning af ekstra sæk med glas, plast og metal eller papir og småt pap, men der kan bestilles en ekstra tømning af beholderen.

Hvis en nedgravet affaldsbeholder er overfyldt, kan du melde det ind på borgertip-appen eller her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her