Hvor mange forsvinder fra plejehjemmene? Forening kræver overblik
Beboere på de østjyske plejehjem forsvinder. Der er bare ingen, der ved, hvor ofte det sker. Det er dybt kritisabelt, mener Alzheimerforeningen, der mangler et fuldkomment overblik.
Ingen østjyske kommuner fører statistik over, hvor ofte beboere på kommunernes plejehjem forsvinder. Det viser en rundspørge foretaget af TV2 ØSTJYLLAND. Alene de seneste fem måneder er to plejehjemsbeboere døde, efter de forsvandt fra deres plejehjem.
I Aarhus døde 77-årige Bodil Larsen eksempelvis i december, da hun forlod de demensspecialiserede plejehjem Skovvang.
En rundspørge foretaget af TV2 ØSTJYLLAND viser, at ingen af de østjyske kommuner fører statistik over, hvor mange plejehjemsbeboere, der forsvinder hvert år. Alene de seneste fem måneder er to plejehjemsbeboere døde, efter de forsvandt fra deres plejehjem.
På landsplan har Alzheimerforeningen tidligere estimeret, at op mod 1.500 demensramte borgere i ældreplejen hvert år forsvinder fra deres hjem.
- Jeg synes, det er dybt kritisabelt. Vi er nødt til at gå ind at læse aviser for at finde ud af, hvor stort problemet er. Problemet er i samme størrelsesorden som højresvingsulykker. Det sker for øjnene af os, og kommunerne har ikke engang styr på, hvor mange det er. Det er dybt, dybt kritisabelt, siger formand for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Det er ikke kun kommunerne, der har svært ved at danne sig et overblik. TV2 ØSTJYLLAND har søgt aktindsigt hos Østjyllands-, Sydøstjyllands-, og Midt-og Vestjyllands Politi for at finde ud af, hvor ofte de har været involveret i eftersøgninger af beboere på plejehjem i Østjylland.
Anmodningen til Østjyllands Politi blev afvist med den begrundelse, at det vil kræve for mange ressourcer at søge frem i det interne system. I Sydøstjyllands Politi er anmodningen blevet udskudt pga. travlhed, mens Midt- og Vestjyllands Politi delvist har imødekommet anmodningen.
Midt- og Vestjyllands Politi dækker Silkeborg kommune, og her viser det sig, at politiet i 2021 modtog en anmeldelse om en forsvundet beboer 21 gange. I 2020 var det tal 20 gange, i 2019 11 gange.
- Det er vigtig viden
Tidligere har Aarhus Kommune rent faktisk ført statistik over, hvor ofte beboere forsvandt fra plejehjemmene. I årene 2002-2007 udvandrede beboere 310 gange om året fra plejehjem i Aarhus Kommune. I de sager blev politiet involveret gennemsnitligt 52 gange om året. Alligevel valgte kommunen i 2008 at statistikken ikke længere skulle føres. Det skete som led i det, kommunen kaldte ”en større afbureaukratiseringsproces”.
Og på Christiansborg undrer det, at kommunen ikke længere gør tallene op.
- Jeg er dybt forundret over, at det ikke også er i kommunernes egen interesse at føre statistik over, hvor mange der hvert år forsvinder fra plejehjemmene. Det er vigtig viden, siger Karina Adsbøl, der er ældreordfører for Dansk Folkeparti.
I den anden side af Folketingssalen er det ikke afgørende for SF, at kommunerne fører statistik.
- Vi ved, at det her er et problem, og det skal vi forsøge at forebygge. Jeg mener, at der skal være personale nok, for at man kan forhindre, at borgerne går. Derfor er jeg også optaget af, om man har nok personale med viden om demens, for det er den måde vi bedst kan forhindre det på, siger Kirsten Normann Andersen, der er ældreordfører for Socialistisk Folkeparti.
Ifølge Dansk Folkeparti er statistikken en nødvendig del af forebyggelsen, så man ved, hvor stort problemet er. Karina Adsbøl (DF) vil derfor rejse problematikken for ældreminister Astrid Krag (S).
TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få et interview med ældreminister Astrid Krag (S). Det har dog ikke været muligt. I et skriftligt svar skriver hun at,
- Det er alvorligt, når plejehjemsbeboere, som er ude af stand til at klare sig selv, forsvinder fra et plejehjem. Men løsningen er ikke mere registrering og kontrol. En af de helt store udfordringer i vores ældrepleje er jo, at registreringer og skærmarbejde fylder for meget og stjæler tid fra det vigtigste, nemlig plejen og omsorgen for den ældre. Derfor vil vi med en ny ældrelov frigøre tid til plejen og omsorgen for den enkelte ældre og give de ansatte mulighed for at bruge deres faglighed og sunde fornuft. Vi skal ikke bygge nye kontrolsystemer op, siger Social- og Ældreminister, Astrid Krag (S), til TV 2 ØSTJYLLAND.
TV2 ØSTJYLLAND ville også gerne have spurgt Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus kommune, Christian Budde, om, hvilken effekt afviklingen af statistikken har haft på plejehjemmene i Aarhus, og hvordan han forholder sig til den nu manglende statistik. Han har dog ikke ønsket at stille op.
Har du også oplevet problemer i ældreplejen? Eller har du en idé til en historie, som du gerne vil have undersøgt? Så kontakt gerne David Essenbæk Jakobsen på daja@tv2.dk - eller Christian Fomsgaard på chfo@tv2oj.dk.