Nej, tak til Christiansborg: Ikke brug for, at I blander jer i medicinsager

Kommunerne ved bedst selv, hvordan problemerne med medicinsvind skal løses, lyder budskabet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Medicin forsvinder i stol stil fra plejehjem i hele landet. Men østjyske borgmestre vil ikke have nationale retningslinjer.

Staten skal ikke blande sig i, hvordan der bliver håndteret medicin på de enkelte plejehjem.

Det mener en række østjyske borgmestre, der ikke føler behov for, at der skal laves fælles retningslinjer på området for at undgå, at medicin forsvinder.

- På plejehjemmene følger vi de sundhedsfaglige retningslinjer, men vi kommer til at spænde ben for os selv, hvis vi stræber efter mere ensretning. Så mister vi øje for konteksten det enkelte sted og i sidste ende den enkelte borgers behov, siger Christian Budde (V), der er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Farlig medicin forsvinder

TV2 Østjylland kunne mandag dokumentere, at der i mindst 38 kommuner er forsvundet medicin fra et eller flere plejehjem siden foråret 2023.

Ofte har der været tale om stærk, vanedannende og potentielt farlig medicin. Og i mindst 18 kommuner har svindet ført til, at politiet er blevet inddraget en eller flere gange.

I Skanderborg Kommune understreger borgmester Frands Fischer (S), at kommunen på trods af to tilfælde af tyveri over en periode på to år har tillid til medarbejderne.

- Jeg mener derfor ikke, at der på den baggrund er behov for nationale retningslinjer på området i vores kommune, siger borgmesteren.

Borgmester i Odder Kommune, Lone Jakobi (S), stemmer i.

- Jeg ser ikke for mig at en ny retningslinje kan gøre nogen forskel på det her område. Der er allerede retningslinjer fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som også stiller krav til vores dokumentation. I Odder Kommune har vi indført lås og log på alle borgernes medicinskabe, og vi har integreret medicinhåndteringen i vores ledelsestilsyn. Siden, vi har gjort det, har vi ikke haft medicinsvind.

Fordele og ulemper

Efter TV2 Østjyllands afsløringer rettede flere sundhedsordførere på Christiansborg en appel til kommunerne om at få styr på medicinhåndteringen.

Moderaterne meldte sig klar til at inddrage sundhedsminister, Sophie Løhde (V), til en snak om nationale tiltag, der kan dæmme op for medicinsvind fra plejehjemmene.

I Randers ønsker borgmester Torben Hansen (S) ikke at kommentere sagen, men Ellen Petersen (S), der er formand for kommunens omsorgsudvalg, siger:

- Der er både fordele og ulemper ved nationale retningslinjer. Det kan være hensigtsmæssigt med ens regler, men der er forskelle på plejehjemmene, der gør, at individuelle procedurer også er en fordel. I Randers Kommune er vi dog altid åbne for løsninger, der kan øge sikkerheden for beboerne på vores plejehjem.

I Norddjurs Kommune har man ikke haft sager om medicinsvind. Borgmester Kasper Bjerregaard (V) kan ikke se behovet for statslig indblanding.

- Jeg hæfter mig først og fremmest ved, at vi i Norddjurs Kommune ikke har oplevet medicinsvind. Det er klart det vigtigste. Dermed har vi ikke umiddelbart brug for nationale retningslinjer med det bureaukrati, der følger med.

Svind på trods af fokus

Det er ikke første gang, TV2 Østjylland afslører, at der forsvinder potent medicin fra plejehjemmene. I 2023 viste en gennemgang, at mindst 38 kommuner havde oplevet medicinsvind i løbet af 2022.

Det fik blandt andre Kommunernes Landsforening til at øge opmærksomheden på medicinhåndteringen. Men et år senere forsvinder der altså piller og ampuller i stort set uforandret omfang.

I Silkeborg fastholder borgmester Helle Gade (S) også, at det er ude på de enkelte plejehjem, at man ved bedst.

- Jeg mener, at det er det enkelte plejehjem eller bosted, som skal stå for håndtering af medicinhåndtering. Da de er tæt på borgeren og har det daglige tilsyn, siger hun.

Helle Gade påpeger dog, at hun er åben for ny lovgivning vedrørende medicindosering.

Kritik fra styrelse

Afsløringerne om medicinsvind har mødt kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed,

- Der er generelt udfordringer med medicinhåndtering på plejehjemmene. Er der tale om egentligt medicinsvind, er det er en sag for politiet, konstaterede enhedschef hos Styrelsen for Patientsikkerhed Charlotte Hjort mandag.

Kommunernes Landsforening mener ikke, at medicinsvindet er udtryk for en strukturel udfordring. Men mandag var også sundhedsminister, Sophie Løhde (V), på banen med en appel om at stramme op.

- Der skal være styr på medicinen på plejehjem, og vi ser desværre, at medicinsvind fortsat er et problem. Derfor vil jeg også opfordre kommunerne og plejehjemmenes ledelser til at gøre en aktiv indsats for at komme svindet til livs. Og hvis der opstår mistanke om tyveri af medicin, så bør det straks anmeldes til politiet, som kan efterforske sagen, sagde hun.

Den enkeltstående største sag om svigt i medicinhåndteringen skete i Randers i 2022, hvor en SOSU endte med at blive dømt for blandt andet medicintyveri og for at have forgiftet flere beboere med medicin, de ikke skulle have.

Se dokumentaren 'Forgiftet på Plejehjem' her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her