Nyt samarbejde: Kommuner hælder penge i havet
Dyr og planter har det ikke godt i de østjyske farvande, og det skal der nu gøres noget ved, lyder det fra seks kommuner.
Havmiljøet i de indre danske farvande er presset. Meget presset endda.
Sådan har bedømmelsen lydt fra flere sider - og også om farvandet ud for Østjylland.
Så nu er seks østjyske kommuner med kyststrækning langs Kattegat gået sammen for at gøre noget godt for dyr og planter i havet.
- Det er et ønske om at gøre en fælles indsats for at forbedre biodiversiteten, fortæller Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).
Fremover skal kommunerne årligt bidrage med et kontingent baseret på deres indbyggerantal, og midlerne skal blandt andet bruges på at plante ålegræs, lave stenrev og sætte fiskeyngel ud.
Det er nemlig noget af det, der vil kunne hjælpe livet under bølgerne til at trives.
- Det er et rigtig godt og meget velkomment initiativ, for vi har en bugt herude, som er langt fra, hvad den var engang, siger Torben Ankjærø.
Han er formand for Kysthjælper Aarhus Bugt - en frivillig organisation startet af blandt andet Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Jægerforbund - der blandt andet planter ålegræs for at fremme dyrelivet.
Problemerne viser sig ifølge Torben Ankjærø blandt andet i sensommeren, hvor iltsvind hæmmer dyrenes muligheder for at overleve.
- Helt basalt, så kan fiskene ikke få vejret nede på bunden, og derfor ser vi dem ikke, siger han.
Men nu vil kommunerne altså bakke op om forsøget på at få øget biodiversiteten.
- Vi har i Aarhus Kommune sat penge af til at investere i stenrev, udplantning af ålegræs, etablering af muslingebanker og forskellige andre initiativer, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).