Patienter på gangene og kollegaer i løb: Akutafdeling er hårdt presset
Akutafdelingerne i regionen er hårdt pressede. Fællestillidsrepræsentant på Regionshospitalet Randers er bekymret for patientsikkerheden.
Patienter der ligger på gangene, og ambulancer som holder i kø.
Det er lige nu virkeligheden på flere akutmodtagelser i Østjylland.
- Jeg er bekymret for akutområdet, og jeg er bekymret for vores patienter, siger Tina Stenholt Kristensen, som er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på Regionshospitalet Randers.
Hun har arbejdet på hospitalet i 22 år og kan tydeligt mærke stigningen i antallet af akutpatienter.
- Vi har 35 sengepladser her på akutafdelingen. Vi har været oppe på at have 45 patienter i sengene og 11 på vej, og det er der, hvor jeg virkelig er bekymret for patientsikkerheden, siger Tina Stenholt Kristensen.
Ingen forklaring
I Randers har man siden 2019 modtaget 24 procent flere patienter i akutmodtagelsen, og det lægger også et pres på medarbejderne, som bekymrer Tina Stenholt Kristensen.
- Jeg ser det, når jeg går på gangene, at der ligger flere patienter. Jeg ser det på sygeplejerskerne – hvor stærkt de løber. Du kan se det, når de går på gangene, hvor mange opgaver de har, som de skal løse.
Har du oplevet noget, så tip os
Har du været patient eller på anden vis oplevet travlheden på akutafdelingerne, vil vi gerne i kontakt med dig.
Tip osDet er ikke kun i Randers, at de oplever en stigning i akutpatienter. Samme situation gør sig gældende på Aarhus Universitetshospital, som har oplevet ti procent flere indlæggelser fra 2021 til 2022.
Og sidste søndag måtte ti patienter, der ellers var på vej til Regionshospitalet i Horsens, omdirigeres til andre hospitaler, fordi der ikke var plads til flere.
Forklaringen på den store stigning i antal akutpatienter er ikke lige til at gennemskue.
- Et langt stykke hen ad vejen har vi tænkt, at det nok er Covid-19, og at det nok finder et normalt leje igen, når vi kommer ud på den anden side. Men som det ser ud nu, er det en stigningstakt, der fortsætter, siger Christian Skjærbæk, som er ledende overlæge på akutafdelingen på Regionshospitalet Randers.
Noget kan formentlig også forklares med flere ældre mennesker og RS-virus.
- Vi ved også, at nationalt set er der flere patienter, som kommer ind på akutafdelingen efter at have ringet 112, og det bidrager formentlig også til den stigning, vi ser, siger overlægen.
Han ser dagligt, at patienter kommer ind på afdelingen, som ikke har brug for den specialiserede akutbehandling, afdelingen kan tilbyde.
- En del af løsningen er, at vi får udvidet kapaciteten i vores akutsystem. Men vi skal også se, om der er nogle patienter, som med fordel - også for patienten - kunne få deres behandling et andet sted, siger Christian Skjærbæk.
Ingen snuptagsløsninger
Regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) anerkender også presset.
- Vi er pressede, men vores opgave er at sikre tryghed for borgerne, og det gør vi rigtig meget for, og borgerne skal være helt trygge ved at komme hos os, siger han.
- Der er ikke nogen snuptagsløsninger, det er et langt sejt træk og et stort ledelsesmæssigt fokus. Vi bruger også rigtig meget tid og energi på det i regionsrådet, og det har vi gjort i hele denne her periode.
På gangene i Randers har fællestillidsrepræsentant Tina Stenholt Kristensen én altoverskyggende frygt.
- At vi får patienter, der ikke får den behandling, de skal have, det er jeg bekymret for. Vi har heldigvis ikke set det, og det håber jeg aldrig nogensinde, vi kommer til - at medarbejdernes pressede arbejdsmiljø gør, at vi mister nogle patienter.