Sarah elsker sit nye hjem - men blev bekymret, da hun skulle træffe vigtigt valg
Næsten tre fjerdedele af de østjyske lægepraksisser er lukket for nye patienter. Kun én klinik i Odder-området var åben, da Sarah Rosendal skulle vælge ny læge.
Det var en stor dag, da Sarah Rosendal for nylig flyttede fra Hovedgård til Gylling.
Hun elsker sit nye hjem. Og med få klik med musen fik hun både ordnet adresseskift, indmelding af sønnen på en friskole, og hvad der ellers hører til. Flytningen gik i det hele taget nemt for den 31-årige socialpædagog.
Lige indtil hun skulle vælge ny læge.
For i området omkring Gylling, hvor Sarah Rosendal har bosat sig, var alle lægepraksisser undtagen én, der ligger i selve Odder by godt 10 kilometer fra Gylling, lukket for tilgang af nye patienter.
Det nærmeste alternativ var den lægeklinik i Hovedgård i Horsens Kommune, som hun netop var flyttet fra. Cirka 20 kilometer væk.
Sarah Rosendal valgte lægen i Odder by, og hun er umiddelbart glad for sit valg. Men de få valgmuligheder gør alligevel, at hun er bekymret. For hvad hvis relationen mellem hende og den nye læge ikke lever op til forventningerne?
- Så skal jeg jo skifte læge. Og så skal jeg til at køre langt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Lukker for patienttilgang
Sarah Rosendal er ikke alene om at have begrænsede valgmuligheder.
Den 1. februar var 72 procent af de 237 lægepraksisser i Østjylland lukket for tilgang af nye patienter. Det viser tal fra Region Midtjylland, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.
Alle borgere skal ifølge loven kunne vælge mellem to praksisser inden for 15 kilometer fra, hvor de bor. Det kunne Sarah Rosendal ikke. Derfor følte hun, hun var nødt til at vide mere om den ene læge, hun kunne vælge i nærområdet.
- Jeg lavede et opslag på Facebook netop for at høre, hvad folks erfaring med den læge var. Og det ville være rart, hvis der var flere, man kunne spørge til, for det kan godt føles som at udstille den ene læge. Men meningen var at få gode og dårlige erfaringer med den eneste læge, der var tilgang til, forklarer hun.
Region Midtjylland oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at patientens ret til mindst to valgmuligheder kan imødekommes ved, at man kan få tildelt en plads hos en ellers lukket lægepraksis, såfremt den pågældende læge altså giver tilsagn. De praktiserende lægers fagforening, PLO, siger dog, at den mulighed sjældent er i brug.
Og oplysningen er da også ny for Sarah Rosendal, der under alle omstændigheder ikke er imponeret over, hvad der bliver tilbudt i hendes nærområde.
- Det vil være en bøvlet proces, konstaterer hun og fortsætter:
- Jeg tænker, det vil være mere attraktivt, hvis man havde flere valg i en så stor og god by som Odder, som ellers rummer mange forskellige valg, når det kommer til andre ting.
Erkender lokale udfordringer
En lægepraksis har, ifølge lægernes overenskomst, ret til at lukke for nye patienter, når antallet af patienter overstiger 1.600 for hver lægekapacitet i praksissen.Selvom den enkelte læge i princippet driver sin egen virksomhed, ligger ansvaret for at tilrettelægge lægedækningen i Østjylland hos Region Midtjylland.
TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt regionsdirektør, Pernille Blach Hansen, hvordan regionen vil sikre, at der er valgmuligheder alle steder, men hun har takket nej til interview.
Men formand for udvalget for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland, Else Søjmark (S), mener, at der er en god lægedækning i regionen som helhed. Hun erkender dog, at der lokalt er udfordringer. Eksempelvis omkring Odder, hvor Sarah Rosendal kommer fra.
- I forhold til Odder er jeg enig i, det ikke er godt nok, siger Else Søjmark, der dog samtidig slår fast, at regionen faktisk har solgt et ekstra ydernummer, som snart åbner i Odder.
Derfor må lægerne lukke for nye patienter
Når en lægepraksis har mere end 1600 faste patienter pr. lægekapacitet, har praksissen ret til at få lukket for tilgangen af patienter. Hvis patienttallet falder til under 1.550 pr. lægekapacitet, bliver praksissen automatisk genåbnet.
En praksis, der af særlige grunde ønsker et lavere antal tilmeldte patienter pr. lægekapacitet end 1600, kan søge samarbejdsudvalget (regionen) om lukning ved et lavere antal patienter. Dog ikke under 538.
Kilde: Overenskomst om almen praksis. §7, stk. 1, 3 og stk. 5.
Patienter: Bekymrende
Hos paraplyorganisationen, Danske Patienter, er man generelt bekymret for lægedækningen og ser de fyldte klinikker som et alarmerende symptom.
- Det afspejler et problem, som er nationalt. Vi mangler simpelthen alment praktiserende læger, siger vicedirektør hos Danske Patienter, Annette Wandel.
De senere år er der etableret flere uddannelsesstillinger i almen medicin.
Det anerkender Annette Wandel. En anden udfordring er dog, ifølge hende, at få lægerne ud i de områder, hvor der rent faktisk er mest behov for dem.
Hvad er et ydernummer?
Det er det nummer, som en privatpraktiserende sundhedsperson er tildelt som yder af behandlinger for den offentlige sygesikring. Det er en betingelse for afregning af honorarer med sygesikringen, at en sundhedsperson har et ydernummer.
Et ydernummer tildeles af repræsentanter fra regionen og den relevante faglige organisation. For eksempel Praktiserende Lægers Organisation.
Danske Patienter understreger, at almen praksis er en vigtig relation for patienterne. Derfor er organisationen bekymret for, om det rent faktisk lykkes at skabe flere valgmuligheder for patienterne i særligt yderområderne.
- For nogen kan det være vigtigt, hvilket køn lægen har, eller at den læge, man går hos, har åbent uden for arbejdstid. Der er en række forhold, der er vigtige for, at man er tilfreds med kontakten med almen praksis, siger Annette Wandel.
Læger ønsker ikke flere patienter
Procentvis er der altså lidt over fire år senere ikke kommet flere valgmuligheder for borgerne i landsdelen. De praktiserende lægers egen fagforening, PLO, mener ikke, at de runde tal er et problem i sig selv, men anerkender ligesom regionen, at der lokalt er udfordringer.
Sådan forstår du tallene
En lægekapacitet er udtryk for, hvor stor lægepraksis er (hvor mange læger, der må være på arbejde på samme tid i klinikken)
Nogle lægehuse har en "delepraksis"-tilladelse. Det vil sige, at to læger deles om én lægekapacitet og på den måde arbejder på nedsat tid (typisk fordi de har andet lægearbejde ved siden af praksis).
Derfor kan det faktiske antal læger være højere end antallet af lægekapaciteter. Der kan dog også være lægekapaciteter, som ikke er besat med en fast læge, og derfor kan antallet af lægekapaciteter også være mindre end antallet af læger. Her kan der dog typisk være tale om, at stillingerne besættes med vikarer.
Kilde: Region Midtjylland
- Hvis der ikke er et reelt lægevalg for patienterne, er det et problem. Og det lægger også et ekstra pres, hvis der er rigtig mange klinikker, der er lukket, siger formand for PLO Midtjylland, Henrik Idriss Kise.
Han mener ikke, at det bør komme på tale at forsøge at skabe flere valgmuligheder ved at tvinge den enkelte praktiserende læge til at tage flere patienter ind. Faktisk burde antallet af patienter for hver læge, ifølge formanden, ideelt være lavere.
- Førsteprioritet er kvalitet. Det næste er arbejdsmiljø. Og presser du flere ind end de 1600 eller det, klinikken selv vurderer, de kan rumme, så falder kvaliteten. Arbejdsmiljøet bliver presset, og ventetiderne stiger. Så det skaber et endnu større problem, siger Henrik Idriss Kise.
Øst og vest
Siden TV2 ØSTJYLLAND mødte Sarah Rosendal i Gylling, har den lægepraksis, hun valgte i Odder, nu også lukket for tilgang af nye patienter, oplyser praksissen.
Formand for udvalget for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland, Else Søjmark (S), slår fast, at regionen gør alt, hvad den kan for at sikre borgernes ret til flere valgmuligheder.
- Vi bestræber os på at sikre valgmuligheder til borgerne og også, at man i regionen som helhed oplever, at der er en god lægedækning, siger hun.
Ifølge tallene, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i, er 72 procent af lægepraksisserne i Østjylland lukket for patienttilgang. Tallet for hele regionen er 65 procent.
Else Søjmark konkluderer, at de lokale udsving er mere udtalte i den østlige del af regionen og påpeger, at der i Østjylland er flere områder med stor befolkningstilvækst i kombination med udfordringen med at tiltrække praktiserende læger.
Region Midtjylland forsøger på den baggrund at være på forkant, forklarer Else Søjmark.
- Det, vi kan gøre, er det, vi for eksempel også har gjort i Odder. At tage en dialog med de lokale praktiserende læger. Har vi nogle muligheder? Er der nogle muligheder for at løse det? Er det et ydernummer, der skal sælges?
Region Midtjylland oplyser, at flere nye ydernumre har været i udbud, og at der faktisk snart åbner nye lægekapaciteter flere steder i det østjyske.
Eksempelvis åbner der 1. marts en ny kapacitet i Odder. Det gør der også 1. april i Silkeborg, Aarhus N og Aarhus V, mens der 1. juli åbner en lægepraksis mere i Ry.
14 ydernumre er ifølge Else Søjmark solgt siden 2019.
Fakta om praktiserende læger
- Lægemanglen har spredt sig i Danmark i det seneste årti. Antallet af praktiserende læger er faldet, mens antallet af patienter pr. læge er steget.
- Gruppen af ældre læger er steget de seneste år. Gennemsnitsalderen for en praktiserende læge var i 2017 52,7 år.
- I 2017 kom skiftet, så der nu er flere kvindelige praktiserende læger end mandlige.
- I Østjylland er der 237 lægepraksisser. Der er 349 i hele Region Midtjylland.
- 72 procent af praksis i Østjylland er lukket for tilgang.
- I gennemsnit har hver lægekapacitet i Østjylland 1661 patienter.
Kilder: PLO og Region Midtjylland.
Har du oplevet problemer med at finde en god læge, eller har du et tip til en helt anden historie, du synes, TV2 ØSTJYLLAND skal kigge på, så kontakt din lokalreporter.
Du finder alle kontaktoplysningerne her.