Simpel indsats har fået danske studerende til at drikke mindre
Oplysning og påmindelser har fået 500 universitetsstuderende til at drikke 17 procent færre gange om måneden.
I en dansk undersøgelse er det lykkedes at få 500 universitetsstuderende til at skære ned på deres indtag af alkohol.
Det fortæller Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, i en pressemeddelelse.
Resultatet er blevet opnået gennem det, der kaldes "nudging". Nudging dækker over det at forsøge at skubbe folk i retning af en ønsket adfærd.
Unge fra Aarhus
I dette tilfælde har man tre gange i løbet af en måned sendt en mail til 500 studerende på Aarhus Universitet.
I mailen var der et link til oplysningsmateriale, hvor de unge blandt andet fik hjælp til at udvikle strategier til at undgå et stort indtag af alkohol og til at ændre deres syn på de sociale normer.
Ud over tre gange at få sendt et link til oplysningsmaterialet fik de studerende også tre gange en sms med en påmindelse om materialet.
Inspiration for andre
Sammenlignet med en anden gruppe endte de 500 studerende med at skære 17 procent ned på det antal gange, de drak alkohol i løbet af måneden.
Ifølge Jane Greve, der er professor hos Vive, viser undersøgelsen, at man med en relativt simpel og billig metode kan påvirke alkoholkulturen på en uddannelse.
- Det kunne jo være en inspiration til andre uddannelser og ungdomsgrupper, siger Jane Greve.
Førsteårsstuderende
Undersøgelsen viste, at det især var mandlige studerende og studerende på første år, der begrænsede deres forbrug.
Særligt det sidste er positivt, mener Jane Greve.
- De førsteårsstuderende vil jo være med til at forme de næste års alkoholkultur på universitetet, så indsatsen kan potentielt også have effekter på længere sigt, siger hun.
Fællesskab uden sprut
Ifølge Vive har tidligere undersøgelser vist, at mange studerende finder det svært at deltage i arrangementer og være en del af fællesskabet på deres studie, hvis de ikke drikker alkohol.
Men de unge, der deltog i denne undersøgelse, følte sig ikke ekskluderet, selv om de drak mindre. Det kalder professoren for en anden positiv effekt.
- Som ung studerende betyder det meget at være en del af fællesskabet på sin nye uddannelse.
- Og denne undersøgelse understreger altså, at man godt kan drikke lidt mindre uden at føle sig mindre med i fællesskabet, siger Jane Greve.
Undersøgelsen på Aarhus Universitet er ud over Vive blandt andet udviklet af Carlsberg og Aarhus Kommune, som også har finansieret indsatsen.