SSI ser stadig sundhedsrisiko ved hold af mink

Statens Serum Institut fastholder før møde tirsdag, at hold af mink efter nytår vil udgøre sundhedsrisiko.

Udgivet Opdateret
Arkivfoto. Den 4. november 2020 meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink på danske minkfarme skulle aflives af hensyn til den danske folkesundhed og covid-19. Foto: Henning Bagger

Statens Serum Institut (SSI) fastholder risikovurdering om, at minkavl medfører en sundhedsrisiko "af ukendt størrelse" for mennesker i Danmark. Det erfarer Ritzau.

Vurderingen er lavet i juni. SSI har forud for forhandlinger om et fortsat forbud mod hold af mink tirsdag bekræftet, at den stadig holder.

- Det er Statens Serum Instituts generelle vurdering, at hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse, fremgår det af vurderingen.

I december 2020 blev et midlertidigt forbud mod hold af mink i Danmark besluttet i Folketinget. Det skete, efter at regeringen havde meldt ud, at alle mink skulle slås ned for at mindske smitte med - og mutationer af - covid-19.

Forbuddet står til at udløbe 31. december 2021, men det skal altså senere tirsdag muligvis besluttes, om det skal forlænges.

Minkavlen er lagt i dvale til 2022

Tirsdag skal Folketinget drøfte, om minkerhvervet skal genstarte efter nytår.

Et midlertidigt forbud mod minkhold i Danmark står til at udløbe ved årsskiftet. Forbuddet blev indført på grund af risikoen for nye mutationer af det smitsomme coronavirus i minkbesætninger.

Tirsdag skal medlemmerne af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg drøfte, hvad der videre skal ske med minkavlen i Danmark.

Læs mere her:

- Den 4. november 2020 meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink på danske minkfarme skulle aflives af hensyn til den danske folkesundhed og covid-19. 

- På den baggrund blev der indgået en politisk aftale om erstatning til minkavlerne og følgeerhverv berørt af covid-19.

- Aftalen betyder, at minkavlerne får erstatning for tabet af deres forretning, hvis de vælger at lukke ned. Avlere, der gerne vil blive i erhvervet, får mulighed for at vælge en såkaldt dvalemodel, hvor de får kompensation for faste omkostninger i dvaleperioden. 

4. Dvaleperioden varer frem til 2022, da det midlertidige forbud mod minkavl udløber 31. december 2021.

5. Det fremgår dog af aftalen, at dvaleordningen kan blive forlænget, så minkavlerne alligevel ikke kan komme i gang 1. januar 2022.

Kilde: Erhvervsministeriet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her